ΒΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ

Αξιολόγηση Χρήστη: / 14
ΧείριστοΆριστο 
send to delicioussend to diggsend to googlesend to yahoosend to slashdotsend to technoratisend to diggsend to ask.comsend to blinklistsend to redditsend to feedmelinkssend to rawsugarsend to netvouzsend to rojosend to shadowssend to gabbrsend to dzonesend to newsvinesend to ma.gnolia.comsend to ma.gnolia.comsend to squidoosend to spurlsend to blinkbitssend to blogmarkssend to bloglinessend to co.mmentssend to scuttlesend to bookmark.it
        Η ΒΙΑ  ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ 
 
Ο ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΟ ΈΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΆ ΒΊΝΤΕΟ ΚΑΛΌ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ  ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΈΧΕΙΣ ΠΑΡΆ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΚΑΤΣΕ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΦΣΕΤΟ.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Οταν ασχολεισαι με τετοιο θεμα χρειάζεται πολλές ώρες και Αν μη τι άλλο να το  έχει  παρακολούθηση από κοντά άρχισα μια τέτοια προσπάθεια και πιστεύω πως κατι εκανα Δεν μιλάμε βέβαια πώς θα λύσω εγώ το θέμα της βίας τόσο μέσα όσο και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους  απλώς θέλω να δώσω μια γενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί  και απο ποτε ΜΕ Ημερομηνίες και Γεγονότα .Οι αθλητικές εφημερίδες επίσης έχουν έναν σημαντικό ρόλο νομιμοποίησης της καφρίλας και του τυφλού οπαδισμού.  χαρακτηριστικά είναι τα σχολεία σε ορισμένα βίντεο για να πάρετε μια γεύση πως σκεφτονται ορισμενοι και φαντάζονται τον αθλητισμο.
Η βία στα ελληνικά γήπεδα, έχει καταντήσει να θεωρείται σταθερά και δυστυχώς ένα πεδίο ευχολογίων και αυτονόητων προτάσεων από τους αρμόδιους που διαχρονικά "νίπτουν τας χείρας τους".....
 Οι «μισητοί αντίπαλοι» δίνουν πλέον ραντεβού σε άσχετα σημεία για να λύσουν τις διαφορές τους, που δεν οφείλονται κατ ανάγκην σε αγωνιστικούς παράγοντες. Λειτουργούν μεθοδικά και προγραμματισμένα, ενώ έχουν «εμπλουτίσει» και το οπλοστάσιό τους
 
Σε σύγκρουση «οργανωμένων συμμοριών», που δεν οφείλεται κατ ανάγκη σε αγωνιστικούς παράγοντες και σε ενέργειες εν βρασμώ ψυχής, φαίνεται πως έχει μετεξελιχθεί το φαινόμενο του λεγόμενου «χουλιγκανισμού» τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 
 
Οι «μισητοί αντίπαλοι» δίνουν πλέον ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους ακόμη και σε άσχετα με αγώνες σημεία, λειτουργούν μεθοδικά και προγραμματισμένα, ενώ οι πιο σκληροπυρηνικοί διατηρούν επαφές μεταξύ τους, εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο. Στα χνάρια που χαράσσει το φαινόμενο στην υπόλοιπη Ευρώπη εντοπίζεται πλέον και στη χώρα μας ποιοτική αναβάθμιση της βίας, η οποία εμφανίζεται πιο επικίνδυνη και αμείλικτη.
 Το «οπλοστάσιο» των ακραίων οπαδών -που απέχουν έτη φωτός από την έννοια του φιλάθλου- έχει εμπλουτιστεί με πιστόλια φωτοβολίδων, μαχαίρια, σπρέι, μίνι γκλομπ κ.λπ. Νέες μέθοδοι σύγκρουσης με τον «απόλυτο εχθρό» κάνουν την εμφάνισή τους, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες αθώων πολιτών, ενώ είναι γνωστές οι διαφοροποιήσεις και η δημιουργία υπό-ομάδων χούλιγκαν ακόμα και στο εσωτερικό ενός συνδέσμου.
 Εγκληματολόγοι και αναλυτές κάνουν λόγο για «αλλαγή εποχής» στα φαινόμενα που σχετίζονται με τη βία στον αθλητισμό. «Η πρακτική της βίας των οπαδών έχει μετεξελιχθεί σε χώρο εγκληματικής δράσης οργανωμένων εγκληματικών ομάδων (μαφίες) ή διαφόρων περιθωριακών συμμοριών», ξεκαθαρίζει με δήλωση-παρέμβασή του στο «Εθνος» ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης, καθηγητής σήμερα του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Μητέρα των μαχών» για τους Ελληνες εκφραστές του χουλιγκανισμού συνιστά βεβαίως κάθε αθλητικό ραντεβού μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός.
 Εξαρση του «πολέμου»
Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1995 -όταν οπαδός μαχαιρώθηκε κι έχασε τη ζωή του σε συμπλοκές ύστερα από αγώνα μπάσκετ πλέι οφ στο γήπεδο της Γλυφάδας- ακολούθησε μια σχετικά σύντομη περίοδος «εκεχειρίας» με περιστασιακούς καβγάδες. 
Την τελευταία, ωστόσο, 5ετία ο «πόλεμος» βρίσκεται σε έξαρση. Επεισόδια σημειώνονται συχνά σε διάφορες περιοχές, όπου οι «αιώνιοι αντίπαλοι» συναντώνται ύστερα από προγραμματισμένα -πολλές φορές- ραντεβού, ακόμη και χωρίς το πρόσχημα κάποιου αγώνα, για να συγκρουστούν.
Στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης της κόντρας, οι επιθέσεις στα «κλαμπ» των οργανωμένων οπαδών (γραφεία των συνδέσμων) δίνουν και παίρνουν, ενώ οι θερμοκέφαλοι καταστρέφουν αυτοκίνητα, καταστήματα κ.λπ. 
Οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού έχουν μάλιστα να αντιμετωπίσουν και το... μέτωπο με τους οπαδούς της ΑΕΚ, που άνοιξε πριν από μερικά χρόνια, όταν επιτέθηκαν σε φιλάθλους της Ενωσης, οι οποίοι πήγαιναν στην κηδεία του πατέρα του Δημήτρη Χατζηχρήστου, επικεφαλής της «Ορίτζιναλ».
Συνεργασίες με ξένους χούλιγκαν, εξάπλωση της ποδοσφαιρικής -κατά βάση- βίας και σε άλλα αθλήματα, όπως βόλεϊ και μπάσκετ, οργάνωση και μεθοδικότητα. Είναι, μάλλον, εμφανές πως ο χουλιγκανισμός στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει προ πολλού τη φάση της ενηλικίωσης κι έχει μπει σε άλλα μονοπάτια.
 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Η αδελφοποίηση συνδέσμων «γεννάει» συμμαχίες ακραίων οπαδών
Για «παγκοσμιοποίηση της ποδοσφαιρικής βίας» κάνουν λόγο πολλοί αναλυτές, αναφερόμενοι στο φαινόμενο της μεταφοράς χούλιγκαν από τη μια χώρα στην άλλη. Σήμερα, που τα σύνορα των κρατών έχουν, εν πολλοίς, «ξεπεραστεί» από την τεχνολογία και τις εξελίξεις, ο φανατισμός των γηπέδων φαίνεται πως... δεν μένει πίσω.
Στο πλαίσιο των αδελφοποιήσεων των συνδέσμων με αντίστοιχους του εξωτερικού, έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και το φαινόμενο «συνεργασίας» των ακραίων οπαδών, με αποτέλεσμα τη μεταφορά τους από χώρα σε χώρα για να συνδράμουν τους... αδελφούς χούλιγκαν.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον χάρτη του... μεταφερόμενου χουλιγκανισμού. Στα μέσα Ιανουαρίου του 2006 εισαγόμενοι χούλιγκαν από τη Ρωσία, οπαδοί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, προσκεκλημένοι από τους οργανωμένους φιλάθλους του Ολυμπιακού, συμμετείχαν σε σύγκρουση με οπαδούς του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Παγκρατίου.
 
Η συμπλοκή συνέβη με αφορμή έναν αγώνα βόλεϊ Παγκράτι - Παναθηναϊκός και παραμονές του ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Ηταν η πρώτη φορά που ξενόφερτοι χούλιγκαν συμμετείχαν σε εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Οι «αδελφοποιήσεις» συνδέσμων αποτελούν πάγια τακτική μεταξύ οπαδών από διαφορετικές χώρες και λειτουργούν, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, στο πλαίσιο δημοσίων σχέσεων, ενώ δεν έχουν, όπως ισχυρίζονται, καμία σχέση με τα περιστατικά βίας. 
Ηδη από το 1995 οπαδοί του Παναθηναϊκού επισημοποίησαν τη «σχέση» τους με μερίδα φιλάθλων της Ρεάλ Μαδρίτης. Εκτοτε, οι μεν παρείχαν υποστήριξη στους δε στη διάρκεια παιχνιδιών, ενώ πανό, σημαίες και κασκόλ των «αδελφών» έκαναν την εμφάνισή τους στη διάρκεια αναμετρήσεων με ισπανικές και ελληνικές ομάδες αντίστοιχα. 
 
Ακολούθησαν συνενώσεις και με συνδέσμους οπαδών άλλων ομάδων, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες πήραν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Αναζήτησαν και βρήκαν «ομοϊδεάτες» στη ρωσική ΤΣΣΚΑ, τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, την Μπαρτσελόνα. Κάπως έτσι μετατράπηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε αρένα ένα γήπεδο μπάσκετ στο Βελιγράδι - αγώνας Ερυθρού Αστέρα - ΠΑΟΚ.
Τους φιλάθλους της σερβικής ομάδας συνέδραμαν οπαδοί του Ολυμπιακού, ενώ με τους οργανωμένους του ΠΑΟΚ ενώθηκαν οπαδοί της Παρτιζάν, ορκισμένοι εχθροί του Ερυθρού Αστέρα. 
 
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Από την τραγωδία του Χέιζελ, στη δολοφονία αστυνομικού στην Ιταλία
Ηταν το 1898, όταν ο όρος «χουλιγκανισμός» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία, περιλαμβανόμενος σε κάποια αναφορά της λονδρέζικης αστυνομίας.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, η λέξη προήλθε από το όνομα του Πάτρικ Χούλιγκαν, ενός νεαρού «βανδάλου» από το Σάουθαρκ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως έχει τις ρίζες της σε μια συμμορία που λυμαινόταν τους δρόμους του Ισλινγκτον και ονομαζόταν Χούλεϊ. Μια τρίτη θεωρία αναφέρει πως ο χουλιγκανισμός οφείλει το όνομά του στην ιρλανδική λέξη hooley, με την οποία αποδίδεται η άγρια, ζωηρή ομάδα ατόμων.
Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο που έχει απασχολήσει επί σειρά δεκαετιών κυβερνητικούς και κοινωνικούς φορείς, δεν είναι μια καινούργια ιστορία. Οπως αναφέρεται στο βιβλίο «Football Violence in Εurope», η αυγή του φαίνεται να βρίσκεται στα τέλη του... 13ου αιώνα, με έναν, όμως, τελείως διαφορετικό προσανατολισμό. 
Τα μεσαιωνικά παιχνίδια «ποδοσφαίρου», όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αποτελούσαν στην πραγματικότητα μάχες μεταξύ νεαρών που κατοικούσαν σε «αντίπαλα» χωριά και οι οποίοι έβρισκαν την ευκαιρία να «τακτοποιήσουν» προσωπικές έριδες ή διαφωνίες τους σχετικά με τη γη.
Οι ίδιοι σημειώνουν πως ο χουλιγκανισμός στο ποδόσφαιρο με τη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα εμφανίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία και βρέθηκε σε έξαρση τη δεκαετία του 60, οπότε ξεκίνησαν οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων. Δέκα χρόνια αργότερα, το φαινόμενο άρχισε να εξαπλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο.
39 νεκροί
Βρυξέλλες, Χέιζελ: Εχουν περάσει 22 χρόνια από την τραγική νύχτα του Χέιζελ. Κι όμως τα δραματικά γεγονότα, που σημάδεψαν τότε το στάδιο των Βρυξελλών, συγκλονίζουν ακόμη. Ολόκληρη η Ευρώπη βρισκόταν στο πόδι. 
Παρακολουθούσε το γήπεδο να βάφεται κόκκινο, καθώς 39 άτομα έχαναν τη ζωή τους και άλλα 145 τραυματίζονταν σε συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους. 
 
Ηταν περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα και χιλιάδες φίλαθλοι συνωστίζονταν στις κερκίδες, για να απολαύσουν ένα πλούσιο ποδοσφαιρικό θέαμα σε έναν από τους μεγαλύτερους τελικούς στην Ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. 
Μια μεγάλη μερίδα των οπαδών της Λίβερπουλ, υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, αρχίζει να επιτίθεται στους Ιταλούς. Στο γήπεδο επικρατεί πανικός. Φωτιές, κραυγές αγωνίας και αντεγκλήσεις. 
Οι οπαδοί της Γιουβέντους αντιδρούν και ένας ανελέητος κλεφτοπόλεμος αρχίζει. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο. Στην αναταραχή που επικρατεί, ένα κιγκλίδωμα καταρρέει και καταπλακώνει εκατοντάδες φιλάθλους της ιταλικής ομάδας, ενώ η επέμβαση της αστυνομίας είναι πλέον ανώφελη. Τα ασθενοφόρα μεταφέρουν τραυματίες, το ιατρείο του σταδίου γεμίζει από κόσμο. Είναι, όμως, αργά. Ο θάνατος έχει απλωθεί στο γήπεδο και στιγματίζει το ποδόσφαιρο με μια πρωτοφανή τραγωδία...
Ιταλία - Κατάνια: Ακόμη ένα θύμα του χουλιγκανισμού, ο 38χρονος Φιλίπο Ρατσέτι σκοτώθηκε τον περασμένο Φλεβάρη στην Ιταλία, αφήνοντας ορφανά δύο ανήλικα παιδιά, ένα 15χρονο κορίτσι και έναν 9χρονο γιο. Ο άνθρωπος που σκοτώθηκε στο ντέρμπι Κατάνια - Παλέρμο ήταν αστυνομικός και ίσως, όπως αρκετοί υποστηρίζουν, σκοτώθηκε ακριβώς γι αυτό: μόλις μία βδομάδα πριν είχε καταθέσει σε δίκη κατά χούλιγκαν.
Τα επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων κόπηκε το νήμα της ζωής του Ρατσέτι, ήταν τα σφοδρότερα των τελευταίων χρόνων και είχαν ως τραγικό απολογισμό τον τραυματισμό 150 ατόμων. 
Υστερα από το περιστατικό, τοίχοι σε πόλεις της Ιταλίας γέμισαν με υβριστικά συνθήματα, όπως «Εναν Φίλιπο Ρατσέτι ακόμη», «Κατάνια μείον ένας» ή «Θάνατο στον μπάτσο», ενώ ελήφθη η απόφαση οι αναμετρήσεις όλων των κατηγοριών των πρωταθλημάτων της Ιταλίας να διεξάγονται υπό το φως της ημέρας, προκειμένου να υπάρχει πιο ολοκληρωμένη αστυνόμευση. 
 
ΘΥΜΑΤΑ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το χρονικό της βίας 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τα αιματηρά γεγονότα
 Θεσσαλονίκη 1982. Σε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του ΑΡΗ, οπαδοί του ΑΡΗ στήνουν ενέδρα έξω από το γήπεδο του Χαριλάου και μαχαιρώνουν τον Αρη Δημητριάδη.
1985, έναν χρόνο πρίν τον θάνατο του Μπλιώνα. Που; Όχι σε γήπεδο αλλά σε rock club, την περίφημη "Rainbow" στην Λ.Βουλιαγμένης. Μαγαζί-στέκι των γαύρων κατά κόρον, μέχρι και το 1987. Δέκα γαύροι, πιωμένοι, πιάνονται με 3-4 Αεκτζήδες που έτυχε να βρίσκονται εκεί. Αποτέλεσμα; 2 αεκτζήδες μαχαιρωμένοι, ο ένας εκ των δύο κατέληξε 20 μέρες μετά. 
1985 σε συμπλοκή θαμώνων καφετέρειας στην Καλλιθέα για τα ποδοσφαιρικά, οπαδοί του Ολυμπιακού επιτίθενται με σπασμένα μπουκάλια σε οπαδούς της ΑΕΚ με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του Κώστα Γιάνναρη, οπαδού της ΑΕΚ, ο οποίος και μένει τυφλός για την υπόλοιπη ζωή του
Λάρισα, Οκτώβρης 1986. Πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα Λάρισας - ΠΑΟΚ σημειώνονται άγριες συμπλοκές μεταξύ των οπαδών. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, εκτοξεύεται μια φωτοβολίδα, η οποία χτυπά στην καρωτίδα τον δάσκαλο Χαράλαμπο Μπλιώνα που παρακολουθούσε το παιχνίδι.
Ν. Ιωνία, Ιανουάριος 1991. στο ποδοσφαιρικό μάτς ΑΕΚ – Ολυμπιακός στην Ν.Φιλαδέλφεια. Οι ολυμπιακοί θέλουν να πάρουν πίσω το αίμα τους για το «χαμένο ντού» πριν 2 μήνες στο κλειστό του μπάσκετ με την ΑΕΚ. Τα αίματα έχουν ανάψει από το πρωί. Η πορεία των οργανωμένων ολυμπιακών κατευθύνεται στο γήπεδο, στρίβωντας σε μια γωνία όμως η «κεφαλή» της πορείας αντικρύζει την «ουρά» της και νομίζουν ότι είναι…Αεκτζήδες. Δεν διστάζουν να ρίξουν στο ψαχνό με φωτοβολίδες. Αποτέλεσμα, νεκρός ο 15χρονος Γιώργος Παναγιώτου, οπαδός του Ολυμπιακού, χτυπημένος από «φίλια πυρά» των ανεγκέφαλων δολοφονικών παράσιτων!
Φεβουάριος 1991: Στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», το ρολόι έδειχνε το 88ο λεπτό. Οπαδοί του Ολυμπιακού, μη μπορώντας να δεχθούν ότι η ομάδα τους ήταν στο 2-2 με τον Αθηναϊκό, μπαίνουν στο γήπεδο και ξυλοκοπούν τον ποδοσφαιριστή των φιλοξενουμένων, Χρήστο Δημόπουλο (σ.σ το ...αμάρτημά του ήταν ότι είχε υπάρξει ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού), τον κάμεραμαν της ΕΡΤ, Ζάππα αλλά και τον διαιτητή της αναμέτρησης. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αργύρης Σαλιαρέλης γράφει ιστορία ενώπιον του αθλητικού δικαστή, υποστηρίζοντας ότι «οι οπαδοί μας είναι επιστήμονες, δεν είναι αλήτες», λέγοντας πως ο κόσμος που μπήκε από τη Θύρα 4 στο γήπεδο δεν είχε να κάνει με χούλιγκαν. Ο Ολυμπιακός μηδενίστηκε, του αφαιρέθηκαν βαθμοί και έπαιξε πέντε ματς μακριά από το Φάληρο.
Απρίλιος 1993: Οπαδός του Παναθηναϊκού, ήταν το τρίτο κατά σειρά θύμα της οπαδικής βίας, αυτή τη φορά σε αγώνα μπάσκετ (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός). Ο Γιώργος Καρνέζης από το σύνδεσμο του Ζωγράφου, περνάει έξω από ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά και φλιπεράκια στην πλατεία της Γλυφάδας. Γίνεται αντιληπτός από 5-6 άτομα που του επιτίθενται με μπουκάλια και μαχαίρια. Μετά από λίγα λεπτά, αφήνει στο πεζοδρόμιο την τελευταία του πνοή, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες.
Μάιος 1995: Ο διαιτητής Μπάκας πέφτει θύμα της οπαδικής βίας. Αφού πρώτα τις «έφαγε» στο γήπεδο στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας («σφύριξε» πέναλτι στο 119` υπέρ του Παναθηναϊκού), δέχθηκε και επίθεση από αγνώστους δέκα ημέρες αργότερα. Η επίθεση με λοστούς στην οδό Αλίμου σημειώθηκε μέσα σε ταξί. Οι δράστες περικύκλωσαν το ταξί, αποβίβασαν δια της βίας τον διαιτητή και του επιτέθηκαν. Ο ίδιος είχε καταγγείλει πως μετά τον αγώνα δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα και για τον λόγο αυτό είχε ζητήσει αστυνομική προστασία.
Νοέμβριος 1997: Με τη λήξη του αγώνα Ιωνικός-Ολυμπιακός, στο γήπεδο της Νεάπολης Νίκαιας, ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Ιωνικός, Νίκος Κανελλάκης, δίνει χαστούκι στον διαιτητή Αργύρη Παπαχίντζιο και αυτό αποτελεί την αφορμή ώστε το γήπεδο να μετατραπεί σε αρένα συγκρούσεων μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων. Στις συγκρούσεις έλαβαν μέρος και οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των Καραταϊδη και Νταμπίζα από πλευράς Ολυμπιακού, ενώ ο προπονητής του Ιωνικού, Σωκράτης Γέμελος, φεύγει από το γήπεδο με σπασμένη μύτη. Πέντε οπαδοί διακομίστηκαν στο Τζάννειο, αλλά κανείς δεν παρέμεινε μετά από τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν. 
Νοέμβριος 1997: Οπαδοί του Παναθηναϊκού στο... αδιάφορο ματς με την Προοδευτική, βγαίνουν έξω από τη Θύρα 1 του ΟΑΚΑ και πυρπολούν με βόμβες μολότοφ πούλμαν των ΜΑΤ. Οι χούλιγκαν επιστρέφουν στη Θύρα 1, όπου επικρατεί κομφούζιο, αφού οι αστυνομικοί χτυπούσαν αδιακρίτως, ενώ παράλληλα γίνονταν και χρήση δακρυγόνων. Οι ταραξίες σπάνε καθίσματα και τα εξαπολύουν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ. Οι «μάχες» σώμα με σώμα συνεχίζονται για αρκετή ώρα.
Δεκέμβριος 1997: Σκηνές ροκ στο ΟΑΚΑ. Χούλιγκαν του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δίνουν μάχες σώμα με σώμα, βάζουν φωτιές (κάηκαν συνολικά 1.776 καθίσματα), ενώ αρκετοί διακομίζονται με τραύματα σε κοντινά νοσοκομεία.
Οκτώβριος 1998: Το ακυρωθέν γκολ του Τάκολα, στην αναμέτρηση της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, αλλά και το γεγονός ότι ο διαιτητής Παπαπέτρου σφύριξε τη λήξη του αγώνα στο 83`, πρόσθεσαν ακόμη ένα κεφάλαιο στα κρούσματα βίας. Τόσο ο διαιτητής αλλά πολύ περισσότερο ο βοηθός του (Φεσόπουλος), έπεσαν θύματα ωμής βίας.
Νοέμβριος 1999: Στην κεκλεισμένων των θυρών, Νέα Φιλαδέλφεια, οι ποδοσφαιριστές και στη συνέχεια ο προσωπικός φρουρός του Βίκτωρα Μητρόπουλου, ήταν οι πρωταγωνιστές νέων επεισοδίων. Ο διαιτητής Δημητρόπουλος μετατρέπεται σε... κόκκινο πανί για τους παίκτες της Ένωσης (δεν έδωσε ένα πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, ενώ καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού) και ειδικά για τον Μιχάλη Κασάπη. Ο νυν προπονητής του Φωκικού, επιτίθεται στον διαιτητή τον οποίο και ξυλοκοπεί, με αποτέλεσμα αργότερα να τιμωρηθεί με ποινή 24 αγωνιστικών. Και σαν να μην έφταναν τα εντός αγωνιστικού χώρου, στο Members Club του «Νίκος Γκούμας», ο προσωπικός φρουρός του Βίκτωρα Μητρόπουλου, αρχίζει να πυροβολεί, στην προσπάθειά να τον προστατέψει. Τα ευτράπελα, με κλωτσιές και μπουνιές, συνεχίστηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
Απρίλιος 2001: Ο Ηλίας Σολάκης δέχεται απίστευτο ξύλο από οπαδούς του ΟΦΗ, στο «Γεντί Κουλέ». Οι οπαδοί των Κρητικών, μην μπορώντας να δεχτούν την ήττα από την Παναχαϊκή, επιτέθηκαν στους παίκτες του αχαϊκού συγκροτήματος. Κάποιοι πρόλαβαν να κρυφτούν στην καταπακτή, όμως κάποιοι άλλοι, όπως ο Σολάκης, παρέμειναν εντός γηπέδου με αποτέλεσμα να δεχτεί το απίστευτο μένος των Κρητικών που θεώρησαν ότι οι παίκτες της Παναχαϊκής ήταν υπεύθυνοι για την εξέλιξη του σκορ.

Σεπτέμβριος 2001: Άρωμα... UEFA είχαν τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας, στην ευρωπαϊκή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Στο πλαίσιο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, οπαδοί του ΠΑΟΚ βλέποντας την ομάδα τους να έχει δεχτεί τρία τέρματα στο πρώτο ημίχρονο, βάζουν φωτιές στο γήπεδο, με αποτέλεσμα το ματς να διακοπεί στο 45`. Αντίθετα απ` ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου ο νόμος της ατιμωρησίας κυριαρχεί, στην περίπτωση του ΠΑΟΚ η «καμπάνα» της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ήταν εξαιρετικά βαριά. Διετής αποκλεισμός απ` όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Μάρτιος 2002: Ο καταλογισμός πέναλτι εις βάρος του Παναθηναϊκού, στο 92ο λεπτό του ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μετατρέπει τον διαιτητή Ευθυμιάδη σε κόκκινο πανί για τους «πράσινους». Το ματς λήγει ισόπαλο 1-1, με τον Έλληνα ρέφερι να δέχεται επίθεση στο κέντρο του γηπέδου με κλωτσιές και γροθιές από οπαδούς του Παναθηναϊκού και να αποχωρεί αιμόφυρτος από το γήπεδο. Σε άλλο σημείο του γηπέδου, οπαδοί των «πρασίνων» χτυπούν στη φυσούνα τους Καστίγιο και Γεωργίου.
Μάιος 2002: Χαρακτηρίστηκε ως ο... λιθοβολισμός του μπάσκετ. Δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ και ενώ η αποστολή των «πρασίνων» κατευθυνόταν μέσω της λεωφόρου Συγγρού για τον Πειραιά, δέχτηκε επίθεση αγνώστων με πέτρες παρά τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν δυο τζάμια του πούλμαν και να τραυματιστούν 5 παίκτες των «πρασίνων» και να μεταφερθούν στο «Τζάνειο». Συγκεκριμένα, οι Αλβέρτης, Μπαλογιάννης, Σβορώνος, Καλαϊτζής και Αλμπάνο ήταν αυτοί που τραυματίστηκαν από τα σπασμένα γυαλιά, ενώ ο Αλμπάνο είχε και χτύπημα στο κεφάλι από την πέτρα που διαπέρασε το λεωφορείο. Ελαφρύτερα χτυπημένοι ήταν οι Μουλαομέροβιτς, Κουτλουάι. 
Μάιος 2003: Βροχή... φωτοβολίδων στο γήπεδο της Ριζούπολης. Πριν την έναρξη του αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, ο οποίος θα έκρινε τον τίτλο, ο Μπασινάς βγαίνει με πολιτική περιβολή στον αγωνιστικό χώρο. Οι φωτοβολίδες που τον... στοχεύουν, τον κάνουν να αδυνατεί να επιστρέψει στα αποδυτήρια. Με την παρέμβαση παικτών του Ολυμπιακού, ο Μπασινάς μπαίνει στη φυσούνα, στην οποία όμως δέχεται επίθεση από οπαδούς του πειραϊκού συγκροτήματος.
Δεκέμβριος 2004: Οπαδοί του Άρη από τα επίσημα μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν γκολ της ομάδες τους απέναντι στον Πανιώνιο. Στην πορεία τους προς τη σέντρα, ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου, Ντρόμπνι, δέχεται μπουνιά με αποτέλεσμα να προκληθεί γενική σύρραξη με πολλά επεισόδια και συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ιανουάριος 2005: Η λογική του... παραλόγου σε όλο της το μεγαλείο. Στη Νέα Σμύρνη, ο αγώνας του Πανιωνίου απέναντι στον Ολυμπιακό, σημαδεύεται από άγριες συμπλοκές οπαδών στις κερκίδες αλλά και εντός του αγωνιστικού χώρου. Ο αγώνες μετά από απόφαση διαιτητών και αστυνομίας, δεν αρχίζει ποτέ. Οι αρμόδιες αρχές αφαιρούν βαθμούς, τους οποίους ωστόσο επιστρέφουν αφού επικρατεί η άποψη ότι ο αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες πρέπει να γίνει εκ νέου. Αυτό και γίνεται ένα μήνα μετά. Η ατιμωρησία σε όλο της το μεγαλείο!
Μάιος 2005: Για δεύτερη φορά μέσα στη συγκεκριμένη σεζόν, οι οπαδοί του Άρη είναι οι πρωταγωνιστές σοβαρών επεισοδίων. Στο ματς απέναντι στον Ηρακλή, οπαδοί του Άρη μπήκαν στο γήπεδο και απειλούσαν τους παίκτες του «γηραιού» να κάτσουν να χάσουν, ώστε η ομάδα τους να γλυτώσει τον υποβιβασμό. Το ματς βρισκόταν ήδη στο 0-2 υπέρ του Ηρακλή. Ο διαιτητής Μπριάκος υποχρεώθηκε να διακόψει τον αγώνα για 20 λεπτά. Ο Κουεμάχα στο 42` μείωσε για τον Αρη, μερίδα οπαδών του οποίου μπήκε εκ νέου στο γήπεδο προπηλακίζοντας τους Κατσιαμπή και Αμπάρη. Αυτή τη φορά ο διαιτητής Μπριάκος διέκοψε οριστικά το ματς και ο Άρης τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών αλλά και τιμωρία της έδρας του, γεγονός που τον οδήγησε στον υποβιβασμό στη Β` Εθνική.
Μάιος 2005: Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Άρη στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, άρχισε με πετροπόλεμο ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων που έφτασαν σχεδόν μαζί στο γήπεδο. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και εντός γηπέδου, όταν περίπου μισή ώρα πριν την έναρξη, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί του Άρη, οι οποίοι ωστόσο απομακρύνθηκαν από τα ΜΑΤ πριν εκτραχυνθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση.
Νοέμβριος 2005: Το τηλεοπτικό βαν του ιδιωτικού σταθμού Alpha, που κάλυπτε την αναμέτρηση της Λιβαδειάς με την ΑΕΚ, πληρώνει το τίμημα της οπαδικής οργής. Χούλιγκαν της ΑΕΚ, αφού πρώτα προκαλούν σοβαρά επεισόδια στη πρωτεύουσα της Βοιωτίας, σπάζοντας και καίγοντας αυτοκίνητα, στη συνέχεια επιτίθενται εναντίον του βαν, το οποίο γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Η Αστυνομία, επεμβαίνει κάνοντας χρήση δακρυγόνων, όμως ετεροχρονισμένα.
Ιανουάριος 2006 .έρχονται για πρώτη φορά για  ενίσχυση αλλοδαπών για
την επιθεση σε συνδεσμο στο παγκρατι
Δες βιντεο το βιντεο να παγώσειςΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΌΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ..
Ιούνιος 2006: Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση αεροβόλου όπλου στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Ο φροντιστής του Ολυμπιακού, Δημήτρης Πασχόπουλος, δέχθηκε δύο σφαίρες από αεροβόλο όπλο (σε πλάτη και πόδι) αμέσως μετά τη λήξη του τρίτου τελικού ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.
Σεπτέμβριος 2006: Ευρωπαϊκός εφιάλτης βίας για τον Παναθηναϊκό. Στο ματς με τη Μέταλουργκ Ζαπορίζια (1-1) στο Παμπελοποννησιακό, οπαδοί των «πρασίνων» μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και προσπαθούν να χτυπήσουν τον προπονητή της ομάδας, Μπάκε. Ο τελευταίος προλαβαίνει να ξεφύγει, την ίδια στιγμή που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πετούν καθίσματα στον αγωνιστικό χώρο. Θύματα της βίας οι Παπαδόπουλος και Μάντζιος που δέχθηκαν κλωτσιές και χτυπήματα από «φίλους» της ομάδας τους.
 
Μάρτιος 2007: Στη Λεωφόρο Λαυρίου και σε προκαθορισμένο ραντεβού των οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού (πριν την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών ανάμεσα στις δύο ομάδες), ο Μιχάλης Φιλόπουλος δολοφονείται άγρια από χούλιγκαν του Ολυμπιακού. 
Μάρτιος 2008: Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κλειστό γήπεδο της Ιεράπετρας, πριν την έναρξη του δεύτερου ημιτελικού για το Κύπελλο Ελλάδας γυναικών στο βόλεϊ, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούστηκαν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας μέχρι και φωτοβολίδες. Ακολούθησε διακοπή ρεύματος, με τη συσκότιση να βοηθάει στην εξομάλυνση της κατάστασης.
 Δεκέμβριος 2008: Απίστευτα έκτροπα στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στην υδατοσφαίριση, στο κολυμβητήριο του Χαλανδρίου. Μετά το τέλος της αναμέτρησης, περίπου 100 οπαδοί των «πρασίνων» προσέγγισαν τον πάγκο του Ολυμπιακού και επιτέθηκαν στον προπονητή των «ερυθρολεύκων», Βαγγέλη Πάτερο αλλά και στους παίκτες. Ο απολογισμός τραγικός: ο Ντόσκας δέχθηκε χτύπημα με λοστό και υπέστη κάταγμα στο πόδι, ενώ στον Πάτερο έγιναν 10 ράμματα στο κεφάλι. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και έξω από το κολυμβητήριο. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, ενώ ορισμένοι εξ αυτών τραυματίστηκαν στο κεφάλι.
 Ιανουάριος 2009: Στο final-8 του κυπέλλου Ελλάδας ανδρών στο βόλεϊ, πριν από την έναρξη του αγώνα ΕΑ Πατρών-Ολυμπιακός αλλά και την αναμέτρηση Ηρακλής-Παναθηναϊκός, οπαδοί συγκρούστηκαν στους εξωτερικούς χώρους του γηπέδου εκτοξεύοντας πέτρες, σίδερα, ξύλα και βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν δύο άτομα που διακομίστηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
 Μάρτιος 2009: Με τη λήξη του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, οπαδοί των γηπεδούχων μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο, με έναν εξ αυτών να κινείται απειλητικά εναντίον του Νικοπολίδη. Αυτός απαντάει με κλωτσιά, δίνοντας το έναυσμα για γενικευμένα επεισόδια.
Οκτώβριος 2010: Από τραγικά επεισόδια σημαδεύτηκε ο αγώνας Νέων μεταξύ Άρη και ΠΑΟΚ. Στο ημίχρονο του αγώνα που διεξαγόταν στο γήπεδο Σουρωτής, ομάδα περίπου 50 ανδρών με κράνη και κουκούλες, εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και κρατώντας λοστούς και άλλα αντικείμενα άρχισαν να χτυπούν και να κυνηγούν φιλάθλους και άλλους παράγοντες της αναμέτρησης. Από την επίθεση τραυματίστηκε ο υπεύθυνος των ακαδημιών του Άρη, Νίκος Πασαλής.
Μάιος 2010:Θλιβερά επεισόδια σημειώνονται στην πόλη της Λαμίας, ανάμεσα σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, πριν από την έναρξη του φάιναλ φορ για το Κύπελλο Ελλάδας στο χάντμπολ ανδρών. Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο κλειστό της Λαμίας, ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων, με αποτέλεσμα ο γγΑ, Πάνος Μπιτσαξής να αναβάλλει επ` αόριστον τη διοργάνωση.
Ιούνιος 2010: Μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού εισέρχεται (χωρίς εισιτήρια) στο ΣΕΦ, πριν από τον 5ο τελικό με τον Παναθηναϊκό και προσπαθούν να επιτεθούν κατά δημοσιογράφων. Ακολούθησε «μάχη» με τα ΜΑΤ, τα οποία έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων. Οι συμπλοκές θύμιζαν πεδίο μάχης, με τα σπασμένα καθίσματα να εκτοξεύονται το ένα μετά το άλλο εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ. Ο αγώνας ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, όμως διεκόπη και πάλι όταν κροτίδα έπεσε στον πάγκο των «πρασίνων». 
Οι διαιτητές ζήτησαν την εκκένωση του γηπέδου, κάτι που έγινε εν μέρει. Με εναπομείναντα χρόνο 1 λεπτό 3 δευτερόλεπτα και με την ήττα να φαίνεται μη αναστρέψιμη για την ομάδα του Ολυμπιακού, οι λιγοστοί οπαδοί των «ερυθρολεύκων» που βρίσκονταν στα «πέταλα» ξεκίνησαν νέο γύρο από ρίψη κροτίδων και αντικειμένων μέσα στο παρκέ. 
Παρά την προτροπή του α` διαιτητή, Λάζαρου Βορεάδη, στους παίκτες του Παναθηναϊκού να επιστρέψουν στο παρκέ για το τελευταίο λεπτό, οι οπαδοί του Ολυμπιακού έσπασαν καθίσματα και τα εκσφενδόνισαν στο παρκέ μαζί με φωτοβολίδες. Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και δεν υπήρχε άλλη επιλογή, από το να αποχωρήσουν οι «πράσινοι» στα αποδυτήρια με τον αγώνα να κατακυρώνεται οριστικά υπέρ του Παναθηναϊκού.
Ιανουάριος 2011: Από σοβαρά επεισόδια σημαδεύτηκε το ντέρμπι της Β` Εθνικής ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον ΟΦΗ. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, οπαδός των γηπεδούχων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και χτύπησε τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ, Πολυχρόνη Βεζυρίδη. Ο διαιτητής Λαμπρόπουλος διέκοψε (για ακόμη μία φορά) το ματς, με τον γκολκίπερ των Κρητικών με μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Το ματς άρχισε και πάλι (!) μετά από περίπου μία ώρα, με τον Μπερτίν να αποβάλλεται επειδή κυνήγησε και χτύπησε τον οπαδό που είχε επιτεθεί στον συμπαίκτη του.
Ιανουάριος 2011: Σε... κλοιό χημικών βρέθηκε το Πανθεσσαλικό, περίπου μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα Ολυμπιακός Βόλου-ΠΑΟΚ. Οπαδοί του «δικέφαλου» επιχείρησαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια, με συνέπεια η αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών. Η ένταση μεταφέρθηκε εντός γηπέδου, με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να σπάνε καθίσματα και να βάζουν φωτιές.
 Απρίλιος 2011: Το τελευταίο (ελπίζουμε) κεφάλαιο στην οπαδική βία. Η αρχή έγινε πριν την έναρξη του τελικού για το Κύπελλο Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας με σπασμένους συνδέσμους, συμπλοκές με αστυνομικούς κ.α. Το... κύμα βίας μεταφέρθηκε εντός αγωνιστικού χώρου, αφού η είσοδος οπαδών της ΑΕΚ υποχρέωσε τον διαιτητή Κάκκο να σφυρίξει τη σέντρα με μεγάλη καθυστέρηση, όμως το... κερασάκι στην τούρτα μπήκε με τη λήξη. 
Εκατοντάδες οπαδοί της ΑΕΚ είχαν μπει στο γήπεδο περιμένοντας το τελευταίο σφύριγμα και μετά από δύο λεπτά καθυστέρησης (από τα 9 που είχαν υποδειχθεί) έκαναν ντου στον αγωνιστικό χώρο. Πολλοί από αυτούς ξέχασαν τη νίκη της ομάδας τους και κατευθυνθήκαν στην κερκίδα των οπαδών του Ατρόμητου. 
 Οι παίκτες του Γιώργου Δώνη είχαν μαζευτεί εκεί περιμένοντας την απονομή και δέχθηκαν άνανδρη επίθεση. Απάντησαν κι αυτοί με χτυπήματα, ενώ οι χούλιγκαν της Ένωσης απομακρύνθηκαν με τη δυναμική επέμβαση της αστυνομίας.

Σεπτέμβριος  2011, Στη συμπλοκή μεταξύ οπαδών ο 21χρονου Γιάννη Ρουσάκη,  έπεσε νεκρός  στο γεφυράκι έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο.  Στις 3:00 μετά τα μεσάνυχτα περίπου 30 οπαδοί συνεπλάκησαν στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο, έχοντας  δώσει ραντεβού για να λύσουν τις (ποδοσφαιρικές) διαφορές τους. Πρόκειται για οπαδούς του ΟΦΗ, του Παναθηναϊκού και του Ηροδότου. Δύο ομάδες 15 ατόμων ξεκίνησαν τη ...μάχη με πετροπόλεμο, ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησαν άγριες συμπλοκές σώμα με σώμα. Αποτέλεσμα ο τραγικός θάνατος ενός 21χρονου από τα Μάλια,του  Γιάννης Ρουσάκης.
Η αστυνομία  έφτασε καθυστερημένα στην περιοχή προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις. 
 
 Δημήτρης Χατζηχρήστος:Επικεφαλής της «Ορίτζιναλ 21» - μεγαλύτερου συνδέσμου φιλάθλων της ΑΕΚ
 Παρεισφρέουν άσχετοι στους συνδέσμους
«Η προχθεσινή δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού είναι ένα τραγικό περιστατικό. 
Αυτού του είδους τα φαινόμενα συγκινούν κατόπιν εορτής και συνήθως παρά το ντόρο που επικρατεί για τρεις ή τέσσερις ημέρες, μετά δεν τα θυμάται κανείς. 
Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι πολύ σοβαρός στο θέμα των επεισοδίων ανάμεσα σε οπαδούς.
Δεν είναι δυνατόν να έχουν γίνει τόσες συλλήψεις και να μην έχει βρεθεί ακόμη ο δολοφόνος. Δυστυχώς, μέσα στους οργανωμένους συνδέσμους παρεισφρέουν άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο ή τον αθλητισμό, άνθρωποι που προέρχονται από άλλους χώρους και δεν μπορούν να ελεγχθούν».
 
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ:Εγκληματολογος - καθηγητής του τμήματος Ε.Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντιμέτωποι με μια κοινωνική τρομοκρατία
«Επειδή δεν πρόκειται πλέον για ατομικές αποκλίνουσες συμπεριφορές αλλά για μέλη ομάδων ή οργανώσεων που έχουν αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη εγκλημάτων, νομίζω ότι καταχρηστικά ή λόγω ιστορικής αδράνειας τους αποκαλούμε χούλιγκαν, που συνδέονται με τον αθλητισμό και εκτονώνονται διά των ακραίων εκδηλώσεων φανατισμού. 
 
Δεν είμαστε στις δεκαετίες του 60 και του 70, όπου υπερίσχυε το στοιχείο της ανάγκης του «ανήκειν» και του «υπερασπίζεσθαι» μια ομάδα. Δεν είμαστε καν στη δεκαετία του 90 και το 2000, όπου έμμισθοι ιδιωτικοί στρατοί εξυπηρετούσαν -διά των βίαιων εντός των γηπέδων δραστηριοτήτων τους- τα συμφέροντα των αφεντικών τους. 
Σήμερα η πρακτική της βίας των οπαδών έχει μετεξελιχθεί σε χώρο (και ευκαιρία) εγκληματικής δράσης οργανωμένων εγκληματικών ομάδων (μαφίες) ή διαφόρων περιθωριακών συμμοριών. Ο παλαιός χούλιγκαν κατέστρεφε, αλλά δεν έκλεβε, γρονθοκοπούσε για την ομάδα του, αλλά δεν μαχαίρωνε οποιονδήποτε έβλεπε μπροστά του. 

Ο σημερινός «κινούμενος» εγκληματικός κι επικίνδυνος τύπος δεν περιορίζεται σε δράση μέσα στα γήπεδα. Κυκλοφορεί στις πλατείες, στις γειτονιές, στις διαδηλώσεις, στις πορείες και με το πρόσχημα της υποστήριξης κάποιου συλλόγου ή κάποιου αδικηθέντος «συναδέλφου του» θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες αθώων πολιτών. Πρόκειται στην ουσία για μια κοινωνική τρομοκρατία με εγκληματικά και όχι πολιτικά χαρακτηριστικά, και γι αυτό είναι πολύ δύσκολο για την όποια αστυνομία να την ελέγξει. 
Για το πώς φθάσαμε ως εδώ, να ρωτήσετε τους πολιτικούς και τους άλλους «αρμόδιους» που ενώ το έβλεπαν άφησαν το αυγό του φιδιού να εκκολαφθεί. 
 
Πάλι δεν θα φταίει κανείς και πάλι θα ψηφιστούν ανεφάρμοστοι νόμοι και θα φιλολογούν ή θα ηθικολογούν οι ειδικοί στα κανάλια. Ας μην γελιόμαστε όμως. Με αυτή την κρατούσα πολιτική και κοινωνική αντίληψη και πρακτική σε λίγο θα μετράμε νεκρούς σε κάθε μαζική εκδήλωση. Ο συμψηφισμός των παρανομιών ως τρόπος ζωής και δράσης αρχίζει να έχει μπούμερανγκ αποτελέσματα».
Τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε στην Eλλάδα, ούτε στον υπόλοιπο κόσμο. Εκατοντάδες φορές έχουμε παρακολουθήσει εικόνες συμπλοκών, καταστροφών και συγκρούσεων αντιπάλων ομάδων οπαδών, οι οποίες πάντα τελειώνουν με την αργοπορημένη παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.
 
Για την βία στα γήπεδα . Έχουν δημιουργηθεί δεκάδες επιτροπές σε κυβερνητικά και μη κλιμάκια. Τα αποτελέσματα όμως των συνεδριάσεων στις εν λόγω επιτροπές είναι απογοητευτικά. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι τα αόριστα ευχολόγια και οι αόριστες τοποθετήσεις. Αυτό που δυστυχώς φαίνεται να κυριαρχεί είναι η υποκρισία, αφού όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Σηκώνουν τα χέρια ψηλά, κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις (πάντα μετά τα επεισόδια…) και αφήνουν το δηλητήριο της βίας να δηλητηριάζει το λαϊκότερο άθλημα.
 
Η υποκρισία περισσεύει σε όλα τα επίπεδα των “υπεύθυνων - ανεύθυνων”. Γιατί τι άλλο είναι εκτός από υποκριτές οι αρμόδιοι; Είχαμε μαχαιρωμένους, τραυματίες, φθορά ξένης περιουσίας, ακόμη και νεκρούς. Τι άλλο έμεινε δηλαδή να γίνει έτσι ώστε οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις πραγματικές και ουσιαστικές τους ευθύνες?
Δεν είναι παρατραβηγμένος ο ισχυρισμός ότι οι αρμόδιοι και ειδικά τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο κατά προτίμηση. Όπως δηλαδή τους βολεύει. Το πολιτικό κόστος θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο αν κάποιοι τολμήσουν και παρέμβουν πολιτικά ή θεσμικά προσπαθώντας να βελτιώσουν την κατάσταση.
 
Η αλλαγή νοοτροπίας σε ότι αφορά το σύνολο των παραγόντων που εμπλέκονται στο θέμα της βίας στα γήπεδα, θα παίξει τον πιο ουσιαστικό ρόλο. Εφόσον όλοι παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο, η ευθύνη βαραίνει όλους, ξεκινώντας από την οικογένεια, την εκπαίδευση, το κράτος και τα κόµµατα. Και σίγουρα η αιτία της βίας στα γήπεδα δεν είναι, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα του τύπου «μία χούφτα ανεγκέφαλα πρεζάκια με ψυχολογικά προβλήματα που παράγουν αδικαιολόγητη βία και σε τελική ανάλυση κάνουν και κακό στην ομάδα που υποτίθεται ότι αγαπάνε».
Το ζήτημα, θέτοντας το απλά, είναι τι ποδόσφαιρο θέλουμε. Αν θέλουμε ένα ποδόσφαιρο που να εξαρτάται από την κρατική επιχορήγηση, με παράγοντες διαπλεκόμενους και εξαρτώμενους, με χαμηλού επιπέδου θέαμα, με επικίνδυνα και ακατάλληλα γήπεδα, τότε η βία θα είναι “απαραίτητο” αξεσουάρ, αφού έτσι καλύπτονται τα μεγάλα προβλήματα. Έτσι μακιγιάρεται το άσχημο πρόσωπο του κυπριακού ποδοσφαίρου.
 Η βία θα αντιμετωπιστεί όταν ΟΛΟΙ αποφασίσουν ότι το ποδόσφαιρο δεν εφευρέθηκε για να ικανοποιήσει την προβολή και την εξυπηρέτηση αλλότριων κινήτρων και μικροσκοπιμοτήτων κάποιων που το χρησιμοποιούν ως καταφύγιο ευελπιστώντας πάντοτε σε προσωπικά ή άλλα οφέλη. Η βία θα περιοριστεί όταν πρόεδροι και παράγοντες σωματείων σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους “οπαδούς” των ομάδων τους ως μέσα για την πραγματοποίηση των απώτερων τους επιδιώξεων.
Η βία στα γήπεδα είναι μέρος ενός “στημένου” παιχνιδιού στο οποίο συμβάλλουν όλοι όσοι δεν παίρνουν την απόφαση να ξεπεράσουν το λεγόμενο πολιτικό κόστος και απλά να εφαρμόσουν τους νόμους ή να αλλάξουν τους νόμους, εάν τα υφιστάμενα θεσμικά πλαίσια κρίνονται ανεπαρκή.
Αυτο-αθωώθηκαν οι ελληνικές ΠΑΕ για τα επεισόδια

Αλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς... Αυτό είναι δυστυχώς το ξεκάθαρο συμπέρασμα που προκύπτει από την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου τους τελευταίους εφτά μήνες, από τη στιγμή δηλαδή που η ευθύνη της διεξαγωγής των εθνικών πρωταθλημάτων πέρασε από τα χέρια της ΕΠΑΕ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών) σε αυτά της νεοσύστατης αρχής με την ονομασία Σούπερ Λίγκα. Και ποιος δεν θυμάται, όταν τον περασμένο Ιούλιο περνούσε από τη Βουλή άρον άρον ο νέος αθλητικός νόμος του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ορφανού για τη δημιουργία της Σούπερ Λίγκας (κάτω από την ασφυκτική πίεση των μεγαλομετόχων των ομάδων) τους διθυράμβους από την πλευρά της κυβέρνησης και των παραγόντων για την πολυδιαφημισμένη αλλαγή που θα έφερνε ως διά μαγείας την άνοιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχοντας διανύσει περισσότερο από το μισό του φετινού πρωταθλήματος, το μόνο σίγουρο είναι πως η νέα εποχή που τόσο πολύ ευαγγελίζονταν κάποιοι, πέρασε και δεν ακούμπησε. Αντιθέτως, το ποδόσφαιρο γύρισε αρκετές σελίδες πίσω με φόντο πάντα τη μιζέρια του σκοτεινού και γεμάτου παρασκήνιο παρελθόντος.

Τα πράγματα πάνε συνεχώς από το κακό στο χειρότερο. Το θέαμα που προσφέρουν οι ομάδες μέσα στους αγωνιστικούς χώρους είναι τις περισσότερες φορές άθλιο και το επίπεδο της ποιότητας μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με αυτό που παρουσιάζεται στα μικρότερης κατηγορίας πρωταθλήματα των λεγόμενων προηγμένων ποδοσφαιρικά ευρωπαϊκών χωρών. Η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, δηλαδή τα τέρματα, απουσιάζει, όπως ακριβώς και οι μεγάλες επενδύσεις από τις διοικήσεις των ομάδων. 

Ίδιο και απαράλλακτο και το σκηνικό στις κερκίδες των γηπέδων. Λίγος ο κόσμος που με το πέρας των αγώνων μειώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς βλέπει τις προσδοκίες του ότι κάτι αλλάζει επιτέλους στο ελληνικό ποδόσφαιρο να διαψεύδονται για άλλη μια φορά. Μόλις 6.785 θεατές σε κάθε παιχνίδι είναι ο φετινός μέσος όρος. Κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 861 εισιτηρίων σε σχέση με πέρσι, η οποία όμως οφείλεται καθαρά και μόνο στον αυθόρμητο ενθουσιασμό των πρώτων αγωνιστικών. Και όλα αυτά σε ένα πρωτάθλημα που έχει γίνει σημείο αναφοράς αποκλειστικά και μόνο για τα επεισόδια που έχουν συμβεί εντός και εκτός των γηπέδων (οδηγώντας ακόμη και στην διακοπή αγώνων), αλλά και για τις κακές διαιτησίες που αλλοίωσαν πολλά αποτελέσματα με σκανδαλώδη τρόπο. Ζήσαμε για άλλη μια φορά σκηνές απείρου κάλους. Είδαμε πρόεδρο ομάδας να ξυλοφορτώνει διαιτητή για να ...απονείμει δικαιοσύνη, επειδή θεώρησε πως η ομάδα του έχασε εξαιτίας των λανθασμένων αποφάσεων του. Είδαμε όμως και πιο σοβαρά πράγματα. Για πολλοστή φορά οι οπαδικοί στρατοί, που οργανώνονται και συντηρούνται από τις διοικήσεις των ομάδων για να λειτουργούν ως μοχλοί πίεσης και προστασίας τους, προκάλεσαν μεγάλης έκτασης επεισόδια σε πολλά γήπεδα ανά την Ελλάδα. 
Και όλα αυτά βεβαίως χωρίς κανένα κόστος για τους μετόχους των ομάδων καθώς αυτοί είχαν προνοήσει. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν να αλλάξουν οι εξυγιαντές του ποδοσφαίρου ήταν ο ΚΑΠ (Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου). Αφού πρώτα έσπευσαν να κάνουν σύσταση στα τηλεοπτικά κανάλια να μην προβάλλουν σκηνές επεισοδίων, επειδή τάχα με αυτό τον τρόπο εντείνεται το πρόβλημα, φρόντισαν να βάλουν οι ίδιοι χειροπέδες στους αθλητικούς δικαστές και να στήσουν ένα απίστευτο σκηνικό βίας στους αγωνιστικούς χώρους, αλλάζοντας δύο από πιο βασικά άρθρα του ΚΑΠ. Έτσι η αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για τα επεισόδια που προκαλούν οι οπαδοί τους στους γύρω χώρους των γηπέδων καταργήθηκε μέσα σε μια νύκτα. Αλλά και όταν γίνονται επεισόδια εντός των γηπέδων, οι ομάδες θα μένουν στην ουσία ατιμώρητες, καθώς μια ομάδα θα τιμωρείται με αποκλεισμό της έδρας της -κάτι που ισοδυναμεί με τεράστια χαμένα έσοδα για τις ΠΑΕ- μόνο όταν κριθεί υπότροπη για τρίτη φορά. Όλα αυτά βεβαίως με τη σύμφωνη γνώμη και τη συναίνεση της κυβέρνησης και προσωπικά του υφυπουργού Αθλητισμού. Ο οποίος, πριν λίγες μέρες, ανακοίνωσε (με τη σύμφωνη γνώμη των ομάδων) πως θα εγκατασταθεί σταδιακά σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας ο Μεγάλος Αδελφός. Θα τοποθετηθούν δηλαδή σε όλα τα γήπεδα κάμερες που θα παρακολουθούν τους φιλάθλους με στόχο την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο...
Κοινή η διαπίστωση πως η μεγαλύτερη ανοικτή πληγή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι οι παράγοντες που το διοικούν. Ούτε η βιτρίνα που επιχείρησαν να φτιάξουν με την δημιουργία της Σούπερ Λίγκα δεν κατάφερε να κρύψει την πραγματικότητα. Και το χειρότερο γι' αυτούς είναι πως έχει αρχίσει να διαλύεται το οικοδόμημα και από μέσα, καθώς τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως οι συμμαχίες έχουν σπάσει οριστικά. Οι συγκρούσεις συμφερόντων για τα μεγάλα οικονομικά πακέτα, η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στο Στοίχημα και το παρασκήνιο στο χώρο της διαιτησίας, δίνουν την χαριστική βολή στη Σούπερ Λίγκα.
 
ΥΣ
Πολλοί υγιείς φίλαθλοι δεν θέλουν να πηγαίνουν πλέον στο γήπεδο, ακριβώς γιατί δεν τους αρέσει ο πολιτισμός της κερκίδας. Και φυσικά στο γήπεδο θα υποστηρίξεις την ομάδα σου, αλλά μέχρι εκεί φτάνει η συμμετοχή σου. Αυτό κάποιοι πίθηκοι δεν λένε να το καταλάβουν, αφού πιστεύουν πως συμμετέχουν σε κάποιου είδους πόλεμο, ανεξάρτητα αν μέσα στον αγωνιστικό χώρο λαμβάνει χώρα αγωνας μεταξυ δυο ομαδο ή παρτίδα τάβλι. Οι ίδιοι οι παράγοντες των ομάδων απαξιώνουν το προιόν και φυσικά με το να χαιδεύουν τα αυτιά οργανωμένων οπαδών, ενθαρρύνουν βίαιες εκρήξεις. Ακόμη κι η εικόνα μιας ομάδας πλήττεται από περιστατικά βίας, ενώ σίγουρα ζημιώνεται και οικονομικά.
Οι αθλητικές εφημερίδες επίσης έχουν έναν σημαντικό ρόλο νομιμοποίησης της καφρίλας και του τυφλού οπαδισμού. Καταρχήν έχουμε τις περισσότερες ως αθλητικός Τύπος από οποιαδήποτε χώρα, για ένα πρωτάθλημα υποβαθμισμένο πλήρως, την στιγμή που στην Ισπανία και στην Αγγλία (τα 2 κατά γενική ομολογία καλύτερα πρωταθλήματα) έχουν 2-3 το πολύ αθλητικές εκδόσεις.  Άνθρωποι "λυτρώνονται" με το να ξεσπούν μέσα από φωνές και συνθήματα, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να μην συνοδεύεται από αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Σίγουρα το ζήτημα της ενδογηπεδικής βίας είναι καθαρά δομικό. Για να αντιμετωπιστεί πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα έρθουν σε ρήξη με τις επικρατούσες νοοτροπίες. Το θέμα είναι και παιδαγωγικό. Η συμπεριφορά ειδικά "βαμένων" οπαδών, θυμίζει φονταμενταλιστές. Οι σημερινοί θύτες είναι τα αυριανά θύματα κι έτσι κυλάει η ιστορία. Όσο κάποιοι κλείνουν τα μάτια σ' αυτό που συμβαίνει, θεωρώντας ότι κάθε φορά είναι απλά οι 5-10 ανεγκέφαλοι, βάζει το χέρι του ώστε να μην υπάρχει ποτέ λύση. Η λογική πάει περίπατο δε, όταν συζητάς για το πόσες κροτίδες έπεσαν, ότι η φωτοβολίδα που έριξαν δεν πέτυχε κανέναν ή όταν ακούς εκφράσεις "τα λες επειδή έχασες.
 

29/03/2007-Aξίζει να το διαβάσει όποιος θέλει να δει τι έγινε τότε...

Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 
send to delicioussend to diggsend to googlesend to yahoosend to slashdotsend to technoratisend to diggsend to ask.comsend to blinklistsend to redditsend to feedmelinkssend to rawsugarsend to netvouzsend to rojosend to shadowssend to gabbrsend to dzonesend to newsvinesend to ma.gnolia.comsend to ma.gnolia.comsend to squidoosend to spurlsend to blinkbitssend to blogmarkssend to bloglinessend to co.mmentssend to scuttlesend to bookmark.it
29/03/2007- Eίναι μεγάλο αλλά αξίζει να το διαβάσει όποιος θέλει να δει τι έγινε τότε...
Η χειρότερη στιγμή του αθλητισμού εδώ και 20 βάλε χρόνια. Είναι όλα τα σχετικά δημοσιεύματα από κείνη τη περίοδο.

Δεκατρία άτομα θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα για τα επεισόδια που έγιναν μεταξύ οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού πριν από την αναμέτρηση των δύο ομάδων στο Final 8 του Κυπέλλου στο γυναικείο βόλεϊ. Οι συλληφθέντες είναι μεταξύ των 18 ατόμων που προσήχθησαν και κρατήθηκαν, γιατί, σύμφωνα με την αστυνομία, προέκυψαν σε βάρος τους στοιχεία για συμμετοχή στις συμπλοκές, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 25χρονου και τον τραυματισμό άλλων έξι ατόμων. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ένας ανηψιός βουλευτή, ένας γιος αστυνομικού, ένας άνδρας του πολεμικού ναυτικού και ένας ανήλικος. 
 
Εξάλλου, σήμερα έγινε η νεκροτομία στον άτυχο φίλαθλο, από την οποία και θα διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Όπως έγινε γνωστό από χθες, έφερε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραύματα από μαχαίρι. Σήμερα έγινε γνωστό πως ο ιατροδικαστής έκανε λόγο για φόνο και πολλαπλά χτυπήματα που προήλθαν από δύο διαφορετικά μαχαίρια. Το τμήμα δίωξης εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη (ή των δραστών), ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει σαφείς μαρτυρίες. 
 
Έφοδος σε έντεκα συνδέσμους 
 
Έφοδο σε 11 συνδέσμους οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού πραγματοποίησε στη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία. Οι αρχές βρήκαν λοστούς, μαχαίρια, ρόπαλα μπέιζμπολ, ναρκωτικές ουσίες, ακόμη και μια ζυγαριά ακριβείας, ενώ προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις. 
 
Οι «ερυθρόλευκοι», χωρίς διακριτικά, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, είχαν κανονισμένο ραντεβού έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη στο Φάληρο και το κομβόι από τα μηχανάκια, το «ιππικό» των χούλιγκαν, ξεκίνησε την πορεία του για τη λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία, διασχίζοντας κεντρικά σημεία της Αθήνας και κάνοντας στάσεις ανά τακτά διαστήματα. 
 
Οι κινήσεις των «πράσινων» δεν διέφεραν σε τίποτα από αυτές των... ομολόγων τους του εχθρού, απλά άλλαζε η εκκίνηση της πορείας και ο δρόμος προς το σημείο αναφοράς. 
 
Πεδίο μάχης η λεωφόρος Λαυρίου! 
Στη λεωφόρο Λαυρίου 88 στην κάθοδο, περίπου στις 3.30 το απόγευμα, οι «κόκκινοι», σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, άφησαν τα μηχανάκια τους και κινήθηκαν οργανωμένα σαν κανονικός στρατός στο ραντεβού. Κι όλα αυτά λίγα μόλις μέτρα από γνωστό κατάστημα μεγάλης αλυσίδας παιδικών παιχνιδιών! 
 
Παρέκκλιση από την πορεία δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αντίθετα, όποιος έμοιαζε «ένοχος» τιμωρούνταν πάραυτα! 
 
Αυτό το κατάλαβε καλύτερα και ο παίκτης της Μαρκό, Δημήτρης Καραβίδας, του οποίου το «έγκλημα» ήταν ότι φορούσε την πράσινη φόρμα της προπόνησης με το αμπελόφυλλο στο στήθος. Πού να ήξερε ότι αυτό θα του στοίχιζε μια μαχαιριά στο μηρό! 
 
Στη λεωφόρο Λαυρίου, στη διασταύρωσή της με τη Δημητρίου Χούντα, οι «πράσινοι» είχαν στήσει το δικό τους καρτέρι, σύμφωνα πάντα με όσα λένε οι κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, περίπου 300 άτομα περιμένουν τον εχθρό να εμφανιστεί. Το μακελειό δεν αργεί να αρχίσει... 
 
Οι δύο στρατοί, πλήρως εξοπλισμένοι με ό,τι θα μπορούσε να τους παρέχει η φύση, η αποθήκη τους, η κουζίνα του σπιτιού τους ρίχτηκαν στη μάχη. 
 
Μαχαίρια, πέτρες, λοστοί, αξίνες, βόμβες μολότοφ, κάποιοι κάνουν λόγο για αεροβόλα όπλα και για τα γνωστά στυλό εκτόξευσης φωτοβολίδων! Τα πάντα οργανωμένα στην εντέλεια! 
 
Οι «πράσινοι» κάνουν το λάθος να «αδειάσουν» με τη μία τα πολεμοφόδιά τους στον εχθρό, σύμφωνα με τις «κόκκινες» μαρτυρίες. 
 
Ακόμα και το γύρω σκηνικό λες και περίμενε τη μάχη. Ο δρόμος, πρόσφατα ξυσμένος για να ασφαλτοστρωθεί εκ νέου, παίζει τον δικό του ρόλο στο πεδίο της μάχης. 
 
Ο κουρνιαχτός από τη σκόνη και τα εκατοντάδες καπνογόνα που ανάβουν μεγαλώνουν τον πανικό, τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό. 
 
Για περισσότερο από μισή ώρα η λεωφόρος Λαυρίου και η γύρω περιοχή έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης οργανωμένων στρατών χούλιγκαν που μπορεί να μην έφεραν διακριτικά, αλλά ήξεραν πολύ καλά ποιον χτυπούσαν και ποιον προστάτευαν! 
 
Καταστήματα και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στο έλεος των δύο παρατάξεων. 
 
Οι πρώτοι τραυματίες άρχισαν την προσπάθεια εξεύρεσης ασφαλούς σημείου για να καλυφθούν. Παρακαλούσαν τους καταστηματάρχες να τους δώσουν άσυλο! 
 
Κάποιοι άλλοι έψαχναν τρόπο να ανεφοδιαστούν με νέα πολεμοφόδια. Ο,τι υπήρχε και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο αμέσως έμπαινε στην υπηρεσία τους και πολλά από αυτά επιστρατεύθηκαν από τα γύρω καταστήματα. 
 
Κι όταν οι συγκρούσεις αρχίζουν να κοπάζουν, η τρομοκρατία δεν σταματά! 
 
Για περισσότερο από μία ώρα, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Παιανίας γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι το να εκφράζεις τις συλλογικές σου προτιμήσεις έχει και το τίμημά του! 
 
Το τραγικό τέλος... 

Στη λεωφόρο Λαυρίου 110 ένα αυτοκίνητο βρίσκεται εγκλωβισμένο από τους «στρατιώτες», οι οποίοι το χτυπούν. Ο οδηγός πανικόβλητος πατάει το γκάζι για να σπάσει τον κλοιό και μαζί του παρασέρνει τον άτυχο 25χρονο που προσπαθούσε να ξεφύγει από τους δικούς του διώκτες! 
 
Θρήνος στο ΚΑΤ 
 
Η είδηση για τη μεταφορά τραυματισμένων οπαδών του Παναθηναϊκού στο νοσοκομείο ΚΑΤ δεν άργησε να διαδοθεί. Περίπου 50 οπαδοί του Παναθηναϊκού, λοιπόν, έσπευσαν στο νοσοκομείο λίγη ώρα μετά το τέλος των επεισοδίων, προκειμένου να μάθουν νέα για τους τραυματίες ομοϊδεάτες τους. Εκεί βρισκόταν ήδη ισχυρή αστυνομική δύναμη υπό το φόβο νέων επεισοδίων και δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο. Στην είδηση του θανάτου του 25χρονου οι περισσότεροι λύγισαν και ξέσπασαν σε κλάματα, ενώ προειδοποιούσαν μπροστά στους αστυνομικούς πως σύντομα θα υπάρξουν αντίποινα. Αρκετοί από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού προσπάθησαν να εισέλθουν στο νοσοκομείο, αλλά οι δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν ειρηνικά, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως συμμερίζονταν τον πόνο τους για το χαμό του άτυχου 25χρονου. 
 
Ξύλο λόγω κάμερας 

Ηταν φανερό πως οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έψαχναν κάπου να ξεσπάσουν στην είδηση του θανάτου του 25χρονου και, απ ό,τι φαίνεται, δεν άργησαν να βρουν το θύμα. Ενας κάμεραμαν προσπάθησε να τραβήξει πλάνα ανάμεσα στους οπαδούς και δέχθηκε επίθεση από την πλειοψηφία. Ενας δημοσιογράφος προσπάθησε να ζητήσει το λόγο, αλλά μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου βρέθηκε κι αυτός στην άσφαλτο, έχοντας από πάνω του γύρω στα 20 άτομα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε απόσταση δύο μέτρων άφησαν τους οπαδούς να δράσουν ανενόχλητοι για περίπου δύο λεπτά και εν συνεχεία αποφάσισαν να επέμβουν. 
 
«Τον έσφαξαν, ρε παιδιά» 

Γύρω στις 7 μ.μ. ένας οπαδός του Παναθηναϊκού με κηλίδες αίματος στο τζιν και στα παπούτσια του πλησίασε τους δημοσιογράφους και ρώτησε για την ανακοίνωση των γιατρών. Μόλις πληροφορήθηκε πως γινόταν λόγος για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μόνο μία μαχαιριά ξέσπασε... «Δεν είναι δυνατόν. Δεν καταλαβαίνω γιατί το κρύβουν. Εγώ τον κατέβασα από το ασθενοφόρο, φίλος μου ήταν. Τον είχαν μαχαιρώσει και στα δύο πόδια. Τον έσφαξαν, ρε παιδιά. Του έκοψαν όλες τις αρτηρίες. Ηξεραν πού μαχαίρωναν. Ακόμα και δέρμα από το κεφάλι του έβγαλαν. Ηταν επαγγελματίες». 
 
Αρον άρον αποχώρησε ο Νίκος Λεμονής 

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ πήγαν παίκτες και παράγοντες της Μαρκό μόλις έμαθαν για τον τραυματισμό των συμπαικτών τους. Μεταξύ των επισκεπτών ήταν και ο γιος του Τάκη Λεμονή, Νίκος, ο οποίος αγωνίζεται στη Μαρκό. Βέβαια, ο γιος του προπονητή του Ολυμπιακού αποχώρησε αμέσως, φοβούμενος μήπως γίνει αντιληπτός από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. 
 
Οι τραυματίες 

Αυτό που παραμένει απροσδιόριστο είναι ο αριθμός των τραυματιών. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, στο ΚΑΤ μεταφέρθηκαν επτά τραυματίες, από τους οποίους οι δύο ήταν πιο σοβαρά, αλλά διέφυγαν τον κίνδυνο, ένας πήρε εξιτήριο με δική του ευθύνη, αφού του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ ακόμα δύο, λιγότερο σοβαρά, παρέμειναν στο νοσοκομείο. Μεμονωμένα πήγαν στο Κέντρο Υγείας του Κορωπίου τέσσερις με θλαστικά τραύματα που έφυγαν, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, τρεις πήγαν στο Λαϊκό και στη συνέχεια στην ασφάλεια για να καταθέσουν, ενώ υπήρξαν φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν ότι κάποιοι κατέφυγαν στο Τζάνειο στον Πειραιά. 
 
Μόνοι τους στα νοσοκομεία πολλοί από τους τραυματίες 
Αρκετοί από τους τραυματίες που πήγαν μόνοι τους σε νοσοκομεία για να δεχτούν τις πρώτες βοήθειες δεν θέλησαν να μείνουν περισσότερο από τον απαιτούμενο χρόνο. 
 
Ο λόγος ήταν ότι έχουν ποινικό μητρώο και γνώριζαν ότι μετά τα όσα έγιναν η έρευνα των αστυνομικών αρχών θα συμπεριλάμβανε τα νοσοκομεία και γι αυτό ήθελαν να αποφύγουν πιθανή προσαγωγή ή σύλληψη. Σίγουρα, το Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο Αττικής ήταν ένα από αυτά που περιέθαλψαν τραυματίες με τον αριθμό να παραμένει συγκεχυμένο. Δύο ήταν ελαφρά τραυματισμένοι, ο ένας με τραύματα στο κεφάλι και στον δεύτερο έγιναν εξετάσεις. 
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα τρεις τραυματίες, οπαδοί του Ολυμπιακού που είχαν τραύματα από μαχαίρι, πήγαν στο Λαϊκό και μετά τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ για να δώσουν κατάθεση και για να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν κάποιον από τους συλληφθέντες. 
 
Παράλληλα κυκλοφόρησαν φήμες ότι οπαδοί του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στο Λαϊκό αναζητώντας τραυματισμένους οπαδούς του Ολυμπιακού. 
 
Εγιναν 18 συλλήψεις από την αστυνομία 
Σε 18 προσαγωγές ατόμων που συνεπλάκησαν στα επεισόδια της Παιανίας προχώρησε χθες η αστυνομία. 
 
Οπως ανακοίνωσε (επίσημα) στις 6.45 μ.μ., συνελήφθησαν οι έξι, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι σαν «αστακοί», αφού είχαν στην κατοχή τους από μαχαίρια μέχρι οτιδήποτε άλλο αιχμηρό αντικείμενο μπορεί να φανταστεί κανείς, ενώ στη λεωφόρο Λαυρίου «ανακαλύφθηκε» ακόμη και αυτοσχέδιο φλογοβόλο! Στο αστυνομικό ανακοινωθέν τονίζεται, επίσης, ότι: 1) προκλήθηκε καταστροφή δύο αυτοκινήτων, 2) υπέστησαν φθορές τρία καταστήματα. 
 
Σχετικά με το ρόλο της αστυνομίας ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βύρων Πολύδωρας έκανε λόγο για άμεση επέμβασή της, αλλά όταν ειδοποιήθηκε τα θλιβερά επεισόδια είχαν συμβεί. 
 
Ο υπουργός μίλησε ευθέως για προκαθορισμένο ξεκαθάρισμα λογαριασμών: «Οι αστυνομικές αρχές, όταν ειδοποιήθηκαν, έφτασαν άμεσα στο σημείο. Ομως, ήταν αργά, είχε γίνει το κακό. Οι δύο ομάδες οπαδών είχαν προσυνεννοηθεί. Υπάρχει λύπη και προβληματισμός για το γεγονός. Μας απασχολεί έντονα». 
 
Τα γεγονότα της Παιανίας προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, ο οποίος έδωσε εντολή στον πρόεδρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτη Πούλιο και στο διοικητή Ασφαλείας Αττικής Δρόσο Μπουγούδη να διερευνήσουν το θέμα και ν αποδώσουν ευθύνες. 
 
Για την αναζήτηση των υπόπτων ήδη διενεργεί προανάκριση η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. 
 
Να σημειωθεί ότι οι δύο απ τους τέσσερις επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο που χτύπησε τον άτυχο νεαρό συνελήφθησαν. 
 
Ετοιμάζονται αντίποινα 
Ο «πράσινος» στρατός, που δεν περίμενε ότι ο αντίπαλος θα είχε οργανωθεί τόσο καλά και ότι θα είχε επιστρατεύσει όλη την «αφρόκρεμα» για να ριχτεί στη μάχη, ετοιμάζεται για αντίποινα. 
 
Πέρυσι, το περιστατικό με το μαχαίρωμα οπαδού του Παναθηναϊκού στη Γλυφάδα είχε ως αποτέλεσμα 23 σύνδεσμοι του Ολυμπιακού να δεχτούν επιθέσεις. Η νέα τροπή, όμως, που πήρε ο πόλεμος μετά το θάνατο του 25χρονου οξύνει τη βεντέτα... 
 
Φήμες για επιθέσεις 
Αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησαν φήμες που είχαν να κάνουν με αντίποινα. Συγκεκριμένα, ακούστηκε ότι οπαδοί του Ολυμπιακού επιτέθηκαν σε σύνδεσμο φιλάθλων του Παναθηναϊκού στο Χαϊδάρι με το σενάριο να μην επιβεβαιώνεται από τις αστυνομικές αρχές. 
 
Ο ουρανός σκοτείνιασε. Η Παιανία μύρισε θάνατο. Τα πόδια με κρατούσαν με δυσκολία. Ετρεμαν στη θέα του μακελειού. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης χτυπούσε... κόκκινο. Η ζωή στο... πράσινο. Και λίγα μέτρα πιο πέρα το καρτέρι του θανάτου. Ενας νέος πεσμένος στην άσφαλτο. Ψυχορραγούσε και από πάνω οι δήμιοί του φώναζαν για τη χαριστική βολή. 
 
Δεν πίστευα ότι τα σενάρια και των πλέον ψυχρών δολοφονιών θα εξελίσσονταν μέρα μεσημέρι μπροστά στα μάτια μου, σαν ένα κόμικ θανάτου στη λεωφόρο Λαυρίου, με αφορμή έναν αγώνα βόλεϊ γυναικών! 
 
Οι «αιώνιοι» γνωστοί άγνωστοι των ελληνικών γηπέδων απέκτησαν πλέον ταυτότητα. Είναι οι εν ψυχρώ δολοφόνοι και συνάμα τα υποψήφια θύματα της «αιώνιας» βεντέτας μεταξύ «κόκκινων» και «πράσινων». 
 
Ενα ακόμη ραντεβού θανάτου είχε δοθεί μεταξύ των οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού -και μάλιστα προγραμματισμένο- στη λεωφόρο Λαυρίου. 
 
Αφορμή το βόλεϊ 
Η αναμέτρηση των γυναικείων ομάδων για το Κύπελλο του βόλεϊ στην Παιανία ήταν απλά η αφορμή για να δοθεί το ραντεβού. Πώς άλλωστε θα περνούσαν «απαρατήρητοι» μέσα από την Αθήνα δύο ολόκληροι στρατοί και μάλιστα καβαλάρηδες σε δεκάδες δίκυκλα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας; 
 
Χωρίς κασκόλ, χωρίς διακριτικά των ομάδων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ένα προμελετημένο ραντεβού. Είναι ένα ακόμη επεισόδιο στον άγριο πόλεμο που μαίνεται εδώ και χρόνια μέσα στην Αθήνα και κανείς δεν τολμά να αναφέρει. Κανείς δεν τολμά να σταματήσει. 
 
Ηταν όλα προγραμματισμένα, όπως πριν από λίγους μήνες στο Μετς, στα Πατήσια, στην Ηλιούπολη και στα Πετράλωνα, όπου και εκεί χάθηκε μία ακόμη ζωή και αρκετοί τραυματίστηκαν. Κανείς δεν συνελήφθη και όλοι πειθάρχησαν στην ομερτά. 
 
Το πιο εντυπωσιακό και συνάμα το πλέον αποκαλυπτικό για την αδυναμία των Αρχών να ελέγξουν την κατάσταση. Ακόμη και όταν οι διοργανωτές (ΕΟΠΕ και δήμος) απευθύνθηκαν προς τους δύο συλλόγους και τους οπαδούς τους, ζητώντας τους να μην έρθουν στην Παιανία, κανείς δεν τους έδωσε σημασία. Κανείς δεν ασχολήθηκε. Από εκεί όμως πρέπει να αρχίσει σήμερα η εισαγγελική έρευνα. 
 
Στα στενά από νωρίς 
Οι «πράσινοι» περίμεναν από νωρίς στην Παιανία. Ανενόχλητοι. Είχαν πιάσει τα στενά, χωρίς κανείς να τους εμποδίσει. Είχαν οπλιστεί με καδρόνια, πέτρες και σίδερα από τις οικοδομές. Κανείς δεν τους ρώτησε τι περιμένουν... 
 
Οι «κόκκινοι» με περισσότερα από 150 δίκυκλα πέρασαν από το κέντρο της Αθήνας ντάλα μεσημέρι. Ανέβηκαν τη Συγγρού, πέρασαν τη Β. Σοφίας. Στην αρχή της Μεσογείων έκαναν στάση. Αστυνομία δεν υπήρχε. Ισως κάποιες μηχανές της Ασφάλειας. Τα περισσότερα δίκυκλα δεν είχαν πινακίδες. 
 
Οι «αρχηγοί» μιλούσαν στα κινητά με την εμπροσθοφυλακή τους για να δουν πού είναι ο... εχθρός. Λίγο μετά ξεκίνησαν πάλι. Πέρασαν «αέρας» όλη τη Μεσογείων. Σε κάποια φανάρια δεν σταμάτησαν καν. Οι περαστικοί έμεναν άφωνοι μπροστά στη θέα του στρατού που σου προκαλούσε φόβο και δέος. Μόνο που σε κοιτούσε κάποιος μέσα από το κράνος ένιωθες ένοχος. 
 
Πριν μπουν στη Λαυρίου σταμάτησαν πάλι. Νέες συνεννοήσεις, λίγο πριν από την Παιανία έγινε νέα στάση. Εφυγαν μπροστά οι μισοί... Ετσι ήταν το σχέδιο των στρατηγών. Μετά έγινε η μεγάλη επίθεση. 
 
Η πρώτη σύγκρουση έγινε έξω από το «Τζάμπο», Λαυρίου 88. Μάχη σώμα με σώμα ακόμη και πάνω στα μηχανάκια. Μερικά από αυτά μέχρι αργά χθες βράδυ κείτονταν μαζί με τρία κράνη στην άκρη του δρόμου. Οι μολότοφ έπεφταν βροχή πλάι σε ένα σχολικό λεωφορείο... 
 
«Τέλειωσέ τον...» 
Η ευθεία στη λεωφόρο Λαυρίου μεταξύ των οδών Δημητρίου Χούντα και Απόστολου Χούντα μετατράπηκε σε κόλαση. Για μισή ώρα το απόλυτο χάος. Μαχαίρια και πιστόλια φωτοβολίδων ευθεία στον εχθρό. Οσο πιο μεγάλες απώλειες τόσο καλύτερα. Αυτή ήταν η «εντολή». Ετσι έλεγε το ένστικτο. Η πώρωση και η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο. 
 
«Τέλειωσέ τον...» φώναζε ένας από τους δολοφόνους στο συνεργάτη του που έσφαζε σαν αρνί τον 25χρονο από τον Κολωνό. Ετσι απλά. Κυνικά. Δολοφονικά. Μέχρι την επόμενη φορά. Μέχρι να βρεθεί και ο ίδιος σε κάποια γωνιά, αδύναμος, ακούγοντας για τελευταία φορά στη ζωή του τον ήχο του θύτη του: «τέλειωσέ τον». 
 
Οι αυτόπτες μάρτυρες πολλοί.Ολοι φοβισμένοι, παρακολούθησαν ιδίοις όμμασι το μακελειό που συντελέσθηκε στην οδό Λαυρίου και τη βαναυσότητα με την οποία συνεπλάκησαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. 
«Πόλεμος»... Αυτή η λέξη έβγαινε από τα στόματα όλων, κατοίκων, ιδιοκτητών καταστημάτων και απλών περαστικών, οι οποίοι ακόμη και αρκετές ώρες μετά τα τραγικά συμβάντα παρέμεναν ανάστατοι και δεν πίστευαν στο μαζικό έγκλημα του οποίου έγιναν μάρτυρες. 
 
«Από τον πόλεμο είχα να δω τέτοιο μίσος» λέει ο κ. Γρηγόρης και συνεχίζει «σήκωναν τα πουκάμισα, έβγαζαν τους σουγιάδες και μαχαίρωναν... σκοτείνιασε η περιοχή». 
 
«ΗΘικοί αυτουργοί οι πρόεδροι των ομάδων» 

Ο Γιώργος, ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου, φωτογραφίζει τους, κατά την άποψή του, ηθικούς αυτουργούς: «Ρωτήστε τους προέδρους των ομάδων να σας πουν γιατί έγιναν όλα αυτά. Κάντε τον Νικολαϊδη ήρωα, που τουλάχιστον προσπαθεί, για να γλιτώσουμε από δαύτους», ενώ ο κ. Μιχάλης καταθέτει πως «πρώτη φορά είδα τόση ωμή βία». 
 
«Παρούσα-απούσα η αστυνομία» 

Οσοι είχαν τη... δυστυχία να δουν από κοντά το τι συνέβη, από την αρχή μέχρι το τέλος, ρίχνουν ευθύνες στην αστυνομία για την «αδυναμία της να παρέμβει» όπως καταγγέλλουν. 
«Η αστυνομία ήταν εδώ, αλλά δεν έκανε τίποτα. Ηταν παρούσα-απούσα. Καμία προσπάθεια παρεμπόδισης των εγκληματικών αυτών ενεργειών» λένε οι αυτόπτες μάρτυρες. Καταστηματάρχης είδε «εκατοντάδες μηχανάκια» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει να περνούν νωρίτερα (γύρω στη 1:30 μ.μ.) και να στρίβουν στο δρόμο «Σωτ. Απ. Χούντα», κάθετο στη Λαυρίου, «προκειμένου να κρυφτούν σε άλλα στενά και να στήσουν καρτέρι στους... εχθρούς τους», ενώ ο ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ, μία... ανάσα από το σημείο τέλεσης του εγκλήματος, καταθέτει πως «οι οπαδοί του Παναθηναϊκού την είχαν... στημένη σ' αυτούς του Ολυμπιακού περιμένοντάς τους στην οδό «Δημ. Σ. Χούντα» και όταν οι τελευταίοι έκαναν την εμφάνισή τους από την οδό Λαυρίου, όρμησαν κατά πάνω τους και ακολούθησε πανικός. 
Ξέρω πως ήταν οπαδοί του Παναθηναϊκού αυτοί που είχαν στήσει το καρτέρι, καθώς είχαν περάσει νωρίτερα και μερικοί φορούσαν πράσινα κασκόλ. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών όμως κανείς δεν έφερε διακριτικά». 
Ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη λαϊκής τέχνης αναφέρει πως: «Εχω να δω τόσα βεγγαλικά από το Πάσχα. Το τι φωτοβολίδα έπεσε, δεν μπορείτε να το φανταστείτε». 
 
«Μαύρισαν όλα» 

«Είδα περισσότερα από 200 άτομα, ντυμένα από την κορφή μέχρι τα νύχια με μαύρα ρούχα, να διασχίζουν τη Λαυρίου» λέει ιδιοκτήτης βενζινάδικου -το οποίο βρίσκεται σε σχετική απόσταση από την οδό Λαυρίου 110, τοποθεσία όπου συντελέσθηκε η τραγωδία- και συνεχίζει «μαύρισαν όλα. Μέχρι και τα κράνη που φορούσαν ήταν μαύρα. Τρομάξαμε όσοι ήμασταν στο βενζινάδικο. Μάλιστα περισσότερα από 20 άτομα όρμησαν στο περίπτερο του Θανάση και έπαιρναν ό,τι έβρισκαν. Από νερά, μέχρι γάλατα και αναψυκτικά». 
 
Την ημέρα που ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, απέστειλε επείγουσα επιστολή-προειδοποίηση προς την ΕΠΟ και τις άλλες 52 εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για «μηδενική ανοχή σε θέματα βίας και ρατσισμού» (με πιο πρόσφατη αφορμή τα παρατράγουδα σε Καραϊσκάκη και Οσλο προ ημερών), αυτήν ακριβώς την ημέρα φτάσαμε στο «μη παρέκει» σε τούτη τη χώρα! Ηταν, άλλωστε, βέβαιο ότι οδεύαμε προς εκεί ολοταχώς, αλλά άπαντες προτιμούσαν να στρουθοκαμηλίζουν... 
 
Το «Goal» όχι ως «Κασσάνδρα», αλλά αξιολογώντας δημοσιογραφικά τις πληροφορίες του και προβλέποντας την ισχυρή πιθανότητα που υπήρχε, είχε πρώτο θέμα χθες στη σελ. 62, στο ρεπορτάζ του βόλεϊ, όλα όσα -δυστυχώς- έγιναν τελικά το μεσημέρι στην Παιανία! 
 
Το ίδιο «καμπανάκι» χτύπησαν από τα ξημερώματα που κυκλοφόρησαν και άλλες εφημερίδες («Φως», «Sportime», «Sport ΧL»)... 
 
Aγωνιώδης έκκληση είχε απευθυνθεί ούτως ή άλλως στη συνέντευξη για τη διοργάνωση του Κυπέλλου βόλεϊ Γυναικών, προφανώς όμως σε ώτα μη ακουόντων... 
 
Ο τόπος βούιζε για το ραντεβού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών από την ώρα που δόθηκαν από 500 εισιτήρια σε οργανωμένους οπαδούς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού... 
 
Ο τόπος βουίζει μήνες τώρα - από το «πρώτο αίμα» στο Μετς μέχρι τα αλλεπάλληλα «πεσίματα» των μεν και των δε (και άλλων οργανωμένων άλλων ομάδων) ένθεν κακείθεν... 
 
Στο Internet κυκλοφορούν βίντεο από πρόσφατα αιματηρά «ντου»... 
 
Σε forum οπαδών γίνονται αναφορές για τους Σέρβους, τους Ρώσους, τους Ιταλούς «αδελφούς» που συνδράμουν για να τιμωρηθούν οι «εχθροί»... 
 
Γραφεία συνδέσμων καίγονται τις νύχτες, μηχανοκίνητος «στρατός» κινείται και χτυπά με πειθαρχία στρατιωτική (!), σε εφημερίδες δημοσιεύονται εμετικά κείμενα σε σελίδες αφιερωμένες στους οργανωμένους... 
 
Οταν δεν τα καταφέρνουν μέσα στο γήπεδο ή στην κερκίδα, επιχειρούν να λύσουν τις διαφορές τους στα στενά και στις πλατείες... 
 
Ολα τα παραπάνω έχουν γραφτεί πολλάκις, έχουν επισημανθεί σε βαθμό να θεωρούμαστε «γραφικοί» και «Δον Κιχώτες» όσοι τα λέμε, όμως άπαντες (στην ουσία) κωφεύουν. Δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, φοβούνται, ίσως να τους βολεύει, μπορεί να είναι άβουλοι... 
 
Πλέον, όμως, σώθηκε και η τελευταία δικαιολογία των αρχόντων! Τώρα πια έχουμε νεκρό από τη μάχη των «ταγμάτων θανάτου»... 
 
Μετακινήθηκαν μαζικά με μηχανές 300-400 με χαλασμένα μυαλά, έτοιμα να δολοφονήσουν τον απέναντι και να δολοφονηθούν, διέσχισαν τη μισή Αθήνα, συγκρούστηκαν σε πολυσύχναστη λεωφόρο, σε κατοικημένη περιοχή και παραδόξως, κιόλας, ο θάνατος συνάντησε μόνον έναν! Πάλι καλά... 
 
Το ρολόι τώρα που γράφω δείχνει μεσάνυχτα (στην πραγματικότητα, αλλά και στην αθλητική κοινωνία)! Μαύρο σκοτάδι και ουδείς πολιτικός άρχοντας έχει αποφασίσει να ενεργήσει δραστικά. Μόνο ο Μπελιγράτης ανέβαλε σωστά τη δραστηριότητα του βόλεϊ για το Σαββατοκύριακο. Οι υπόλοιποι ή είναι αναίσθητοι και αδιάφοροι ή έτσι δείχνουν... 
 
Αυτό το κράτος έχει υποχρέωση απέναντι στους πολίτες του να τελειώσει, να καθαρίσει τον «κόπρο του Αυγείου» ΑΜΕΣΑ. Μπορεί και πρέπει, έστω και τώρα που φαντάζει λίγο αργά. Κάλλιο αργά, πάντως, παρά ποτέ... 
Κι αν... δράσει δείχνοντάς μας ότι δεν μπορεί, αλίμονό μας! Τι θ απομένει; Να μεταναστεύσουμε; 
 
«Το ραντεβού το γνώριζε η μισή Αθήνα»! 
 
Στις 7.10 χθες το απόγευμα, την ώρα που πλέον είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξη νεκρού στο μαζικό μακελειό στην Παιανία, έλαβα το παρακάτω e-mail από γνωστό σε μένα αποστολέα (επικοινωνεί χρόνια και έχει πολλάκις ελεγχθεί η αξιοπιστία του), οργανωμένο και υπερδραστήριο σε σύνδεσμο οπαδών ενός εκ των δύο «αιωνίων αντιπάλων». Σημασία δεν έχει ούτε το όνομά του ούτε η ομάδα του, αλλά η οπτική του. Ιδού: 
 
«Υποκριτές όλοι, κλάψτε τώρα κι από αύριο φτου κι απ την αρχή! Το σενάριο εύκολο και γνωστό: Ολοι είναι συγκλονισμένοι, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι οπαδοί, η αστυνομία! Η αλήθεια, όμως, είναι μία, την ξέρετε και την ξέρουμε: Κροκοδείλια δάκρυα απ όλους που ήξεραν ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν, ότι ήταν θαύμα που δεν είχαμε μέχρι τώρα νεκρό, αλλά ήταν θέμα χρόνου... 
 
Τα ξέρατε και τα ξέραμε όσα συνέβαιναν, αλλά μόκο! Ας κλάψουμε τώρα -που είναι αργά πλέον- για καμιά βδομάδα όλοι μαζί, να γίνουν δηλώσεις από Ορφανό, Πολύδωρα και Σία, μετά να κοιτάξουν μέχρι τις εκλογές να μη γίνει τίποτα (έτσι κι αλλιώς όταν θέλουν, μπορούνε) και κατόπιν θα ξαναρχίσει η ίδια ιστορία! 
 
Α, και πού είστε, όποιος «υπεύθυνος» πει ότι δεν μπορούσε να προβλέψει τη συγκεκριμένη συνάντηση, είναι τουλάχιστον ψεύτης γιατί τη γνώριζε η μισή Αθήνα. Το ξέραμε ΟΛΟΙ το ραντεβού......
 
Βαρύτατες είναι οι κατηγορίες που απαγγέλονται στους 13 συλληφθέντες για τα τραγικά επεισόδια στη Λεωφόρο Λαυρίου, ανάμεσα στους οποίους όμως δε βρίσκεται ο φονιάς, που ακόμη αναζητείται. Αργά το βράδυ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, ληστεία κατά συρροή και κατά συναυτουργία, παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών, εκρήξεις και αγορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Τρεις εισαγγελείς μελετούν την ογκοδέστατη δικογραφία, ένας γιος αστυνομικού και δύο υπάλληλοι της Θρύλος Α.Ε. ανάμεσα στους 13 συλληφθέντες. 
 
Επίσης, άσκησαν δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και κροτίδων. Η υπόθεση ανατέθηκε στην 26η τακτική ανακρίτρια η οποία και θα αναλάβει να προσωποποιήσει τις κατηγορίες. 
 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι 13 χαρακτηρίζονται ως "εγκληματική οργάνωση" και κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις λόγω του βαρύ οπλισμού που έφεραν μαζί τους (καδρόνια, ρόπαλα, λοστοί, μαχαίρια κλπ.), όπως και για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών. 
Παράθεση: 
Σε ό,τι αφορά τους δύο υπάλληλους της Θρύλος Α.Ε., έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 
 
Ο όρος «ραντεβού» δεν είναι καινούριος στα οπαδικά στέκια. Δεν είναι «φρούτο εποχής», έχει εξελιχθεί όμως σε μάστιγα και εκσυγχρονίζεται με τις συνθήκες των καιρών. Εχει ξεπεράσει τα όρια του αθλητισμού, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που δυστυχώς έχει ξεφύγει από τον έλεγχο... 
 
Τα «ραντεβού» έγιναν της μόδας τη δεκαετία του 80, όταν άνοιξε ο κύκλος της βίας. Δύο ομάδες οπαδών όριζαν τόπο συνάντησης και εκεί έλυναν τις διαφορές τους. Ως επί το πλείστον, οι μάχες γίνονταν σώμα με σώμα και σπανίως χρησιμοποιούνταν τα... όπλα της εποχής (μαχαίρια, αλυσίδες κ.λπ.). Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς και αυτό το παραδέχονται ακόμα και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. 
 
«Σύντομα θα θρηνήσουμε νεκρό» έλεγαν οι περισσότεροι, αλλά κανείς δεν έκανε πίσω. Ηταν θέμα... τιμής, άλλωστε! Και, δυστυχώς, επαληθεύτηκαν. 
 
Εχει ανοίξει ένας φαύλος κύκλος βίας, που πλέον έχει το χαρακτήρα βεντέτας. Ουδείς μπορεί να δώσει σαφή απάντηση για το ποιος άρχισε, είναι όμως ξεκάθαρο ότι κάθε χτύπημα έχει και συνέχεια. 
 
Οι δε... θριαμβευτές έχουν ως συνήθεια να παρουσιάζουν ως αποδεικτικά στοιχεία της επικράτησής τους διάφορα βίντεο που «τραβούν» (με ειδικούς «κάμεραμαν», που τους δίνεται μόνο αυτή η αρμοδιότητα!) την ώρα της «μάχης», ως λάφυρα τα πανό και περηφανεύονται για τις νίκες μέσω συνθημάτων τους. 
 
Οι Παναθηναϊκοί καυχώνται για το Παγκράτι, το Φάληρο, τον Κορυδαλλό, τον Λυκαβηττό, οι Ολυμπιακοί για την ΑΣΕΑ, το λιμάνι, τη Λεωφόρο και πλέον για το χθεσινό. Στην ουσία, βέβαια, νικητές δεν υπάρχουν. Μόνο χαμένοι... 
 
Τι είναι «ραντεβού» 

Τα «ραντεβού» ορίζονται ως εξής: οι επικεφαλής των οπαδών συμφωνούν στον τόπο και την ώρα και επίσης στον αριθμό των «στρατευμάτων». Αλλες φορές είναι 100 εναντίον 100, άλλες φορές 300 εναντίον 300, ή και περισσότεροι. Υπάρχουν και μικρότερα «ραντεβού» των «10», που εκεί λύνονται αλλιώς οι διαφορές. 
 
Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, δεν τηρείται (στο έπακρον) η συμφωνία, που ακόμα καθορίζει και τον τρόπο του «πολέμου». Αν, δηλαδή, «όπλα» θα είναι μόνο τα χέρια ή θα χρησιμοποιηθούν και άλλα αντικείμενα... θανατηφόρα. 
 
Μαχαίρια, ρόπαλα μπέιζμπολ (όσοι έχουν αυτοκίνητα ή βανάκια), κατσαβίδια (όσοι έχουν μηχανές), βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες εκτοξευμένες με πιστόλια, με το στόχο να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, δυναμιτάκια «εισαγόμενα», εξελιγμένης μορφής και ούτως καθεξής. 
 
Επιπλέον, οι οπαδοί χρησιμοποιούν και «μεταγραφές». Σέρβοι, Ρώσοι, Αυστριακοί και άλλοι χούλιγκαν έρχονται στην Ελλάδα για να βοηθήσουν τα «αδέρφια» τους ή συναδέλφους τους, αν θέλετε, και πρωταγωνιστούν στα επεισόδια... 
 
Εννοείται πως για όλα υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. Οι ομάδες των οπαδών καταστρώνουν με προσοχή και στρατηγική (μέρες πριν από το ραντεβού) το πλάνο και ενεργούν αναλόγως. Δεν πάνε ποτέ και πουθενά στην τύχη. Συνήθως υπάρχουν «δολώματα» ή «λαγοί», προκειμένου να ξεγελάσουν τους αντιπάλους. 
 
Βγαίνουν αυτοί μπροστά, «ψαρώνει» ο αντίπαλος και εν συνεχεία οι υπόλοιποι κυκλώνουν το αντιμαχόμενο στρατόπεδο. 
 
Κάπως έτσι ενεργούν οι «στρατοί». Χθες ήταν Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί, σε άλλες περιπτώσεις ήταν ΑΕΚτζήδες και Παναθηναϊκοί. Ξέχωρα από τις επιθέσεις σε συνδέσμους, σε πούλμαν ή σε μεμονωμένα (υποψιασμένα ή ανυποψίαστα) άτομα. Και φυσικά όσα συμβαίνουν στα γήπεδα, που μπροστά σε όσα γίνονται στα... κρυφά, δεν είναι τίποτα. 
 
Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στοιχεία για την αθλητική βία κατά την αγωνιστική περίοδο 2005-2006. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα επεισόδια αστυνομικού και ποινικού ενδιαφέροντος που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια ή επ΄ ευκαιρία αθλητικών εκδηλώσεων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ.), την αγωνιστική περίοδο 2005-2006, έχουν ως ακολούθως: 
 
Διεπράχθησαν 121 αδικήματα και συνελήφθησαν 218 άτομα. 
 
Τα αποτελέσματα της ποινικής διαδικασίας είναι τα εξής: 
 
Καταδικαστικές αποφάσεις: 56
 
Επιβολή παρεπόμενης ποινής: 30
 
Αθωωτικές αποφάσεις: 32
 
Έχει ορισθεί δικάσιμος ή εκκρεμούν: 48
 
Δεν προκύπτουν προς το παρόν στοιχεία: 39
 
Παραδόθηκαν σε άλλες Αρχές ή Υπηρεσίεςπ.χ. Στρατοδικεία - Ναυτοδικεία) 13
 
Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι από 20-8-2006 έως 31-12-2006 συνελήφθησαν 108 άτομα και καταδικάστηκαν 19 (που εξέτισαν ή εκτίουν την ποινή τους στις φυλακές). Το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν στην Αττική 53 επεισόδια και στην περιφέρεια 115.
 
Τέλος κατά τα χθεσινά επεισόδια στην Παιανία, συνελήφθησαν 13 άτομα, τα οποία παραπέμπονται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 
 
 
Στα πολλαπλά χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι και τον μηρό από δύο μαχαίρια, οφείλεται ο θάνατος του φιλάθλου στα χθεσινά επεισόδια, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που ανέλαβε να κάνει την νεκροτομή. 
 
Ο άτυχος οπαδός φέρει βαριά χτυπήματα και πολλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα να υποκύψει στα τραύματά του, πριν διακομιστεί στο νοσοκομείο ΚΑΤ. 
Τα θανατηφόρα, χτυπήματα (όπως αοδείχθηκε) προήλθαν από δύο διαφορετικά μαχαίρια στον μηρό και το κεφάλι, σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή που τον εξέτασε. 
 
Οι ανακρίσεις για τα φονικά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη στην Λεωφόρο Λαυρίου ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού συνεχίζονται από την αστυνομία. Το βράδυ της Παρασκευής ο παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα ένας ακόμα οπαδός, ο οποίος φέρεται να είναι υπεύθυνος του Συνδέσμου Φιλάθλων Ολυμπιακού στο Περιστέρι. 
 
Ο 35χρονος άνδρας παρουσιάστηκε μόνος του το βράδυ της Παρασκευής στην Ασφάλεια όταν πληροφορήθηκε ότι τον αναζητούσαν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι νωρίτερα η αστυνομία είχε κάνει έφοδο στα γραφεία του συνδέσμου όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα μαχαίρι, φωτοβολίδες, και άλλα αντικείμενα. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη κατοχή όπλου και φωτοβολίδων και η υπόθεσή του ανατέθηκε στην 26η τακτική ανακρίτρια.
 
Οι τραγικές και φρικιαστικές μαρτυρίες, για τα επεισόδια του τρόμου που έγιναν στη Λεωφόρο Λαυρίου, συνεχίζονται... Αυτόπτης μάρτυρας, που μίλησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό μίλησε για κάτι που είναι σύνηθες ανάμεσα σε αυτές τις στρατιές, που μάχονται στους δρόμους. 
 
Τι είναι αυτό; Ότι πολύ απλά, παρατήρησε κάποιο άτομο που βιντεοσκοπούσε όλα τα επεισόδια από κάποια απόσταση. Και που θα καταλήξει αυτό το βιντεάκι; Σε ιστοσελίδες του internet, όπου ο καθείς θα καυχιέται για αυτό που πέτυχε! 
 
Το περσινό περιστατικό στο Παγκράτι 
 
Ανάλογο περιστατικό έγινε και πέρυσι, όταν «οπαδοί» του Ολυμπιακού είχαν στήσει καρτέρι σε αυτούς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι βρίσκονταν στο κλειστό του Παγκρατίου, για τον αγώνα βόλεϊ των «πρασίνων» με το Παγκράτι. 
 
Τότε, είχε κυκλοφορήσει βιντεάκι, το οποίο έδειχνε Ρώσους οπαδούς της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που είχαν προσκληθεί από αυτούς του Ολυμπιακού, για να πάρουνε μέρος σε αυτό το ραντεβού για ξύλο. Στο συγκεκριμένο βίντεο, είχε όλο το χρονικό των επεισοδίων, στο οποίο βγήκαν νικητές «τυπικά» οι «πράσινοι».
 
Φονιάδες με ένσημα χειρουργών 
 
Aν έχει νόημα σε αυτήν την τρέλα να ψάξουμε για αφορμές, μπορούμε να βρούμε πολλές προκλήσεις εκατέρωθεν. Τελευταία, σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο πιστός μου σκύλος ο Γρασίδας μέσα στις συμμορίες που αυτοαποκαλούνται σύνδεσμοι, λέγεται πως ήταν μια περαντζάδα που δοκίμασαν να κάνουν οι βάζελοι από λέσχη γαύρων στην Κυψέλη, μετά το ματς βόλεϊ (και πάλι, αλλά αυτή τη φορά ανδρών) της προηγούμενης εβδομάδας, ανάμεσα στον Πανελλήνιο και τον Παναθηναϊκό. 
Θυμήθηκαν κάποια παλιότερα προηγούμενα (πάντα υπάρχουν τέτοια μεταξύ συμμοριών) οι βάζελοι και είπαν "μια που είμαστε εδώ, δεν περνάμε και μια βόλτα να τους το κάψουμε το μαγαζί;". Και ξεκίνησαν να πάνε, έχοντας ως πληροφοριοδότη έναν δικό τους που έμενε απέναντι από τη γαυροφωλιά. 
 
Οταν, όμως, ξεκίνησαν καμιά 50αριά παλουκάρια (με παλούκια, γι΄ αυτό και παλουκάρια) να πάνε προς τα εκεί, τους πήρε χαμπάρι γαύρος τσιλιαδόρος, ενημέρωσε τους δικούς του, αυτοί οργανώθηκαν και τελικά το μακελειό δεν έγινε, επειδή και οι μεν και οι δε, κώλωσαν την τελευταία στιγμή μπροστά στο άγνωστο. 
 
"Πόσοι είναι;", ρώτησαν οι γαύροι τον τσιλιαδόρο τους. "Καμπόσοι", απάντησε αυτός επειδή δεν ήξερε να μετράει, το ίδιο είπε κι ο πράσινος ρούφος στους δικούς του και το ραντεβού αναβλήθηκε, χωρίς ωστόσο να αποφευχθεί και το βρομόξυλο. Αυτό που έφαγε ο βάζελος που έμενε απέναντι στη γαυροφωλιά και που τις τελευταίες μέρες μένει στο Κατ, με τρία πλευρά σπασμένα. 
 
Το γεγονός του "άνανδρου" ξυλοδαρμού, όπλισε, λέει, τους υπόλοιπους βάζελους, που προετοιμάστηκαν για μάχη στην Παιανία, με αφορμή το ντέρμπι του βόλεϊ γυναικών για το Κύπελλο. "Ελάτε εκεί άμα σας βαστάει, έχει και άπλα", είπαν οι μεν στους δε και το ραντεβού κλείστηκε. 
 
Οι βάζελοι, λοιπόν, ετοιμάστηκαν για ενέδρα στην Παιανία, ώστε να αιφνιδιάσουν τους γαύρους. Πήγαν περίπου 100-150, βάστηξαν και ένα σουγιαδάκι ο καθένας, άντε και καμιά σιδερογροθιά οι πιο σκληροπυρηνικοί κι ετοιμάστηκαν για ...ξύλο. Ομως, δεν είχαν ιδέα τις τους περίμενε. Δεν είχαν ιδέα τι μακελειό προετοίμαζαν οι γαύροι... 
 
Αλλοι γαύροι πήγαν στην Παιανία, από αυτούς που περίμεναν οι βάζελοι. Δεν πήγαν παιδάκια. Κοντά 300 άτομα μαζεύτηκαν κοντά στο "Καραϊσκάκη" για να ανηφορίσουν στην Παιανία, όμως από την προηγούμενη βραδιά είχε γίνει πλήρης προετοιμασία, όχι για ξύλο, αλλά για μάχη, για πόλεμο. Και ποιοι ξέρουν από πόλεμο; 
 
Οι σέρβοι! 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, 40 σέρβοι ήταν μεταξύ των 300 και δεν ξέρω αν υπήρξε και Λεωνίδας. Μιλάμε για 40 εκλεκτά παλικάρια, οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα (ομάδα αδελφοποιημένη με τον Ολυμπιακό, λόγω χρώματος), που λέγεται πως έφυγαν από την πατρίδα τους μετά τον εμφύλιο για να μην μπλεχτούν σε δίκες για εγκλήματα πολέμου. Οσο αίμα έχουν δει τα μάτια τους, δεν το έχουν δει χειρουργοί με 30 χρόνια υπηρεσία. 
 
Αν ήδη έχετε τρομάξει και δεν θέλετε να πάτε παρακάτω,
πάμε μαζί για ψάρεμα... 
 
Μαζί μ΄ αυτούς, επειδή η στιγμή κρίθηκε σοβαρή για την ιστορία των κόκκινων συνδέσμων, επιστρατεύτηκαν και κάμποσοι βετεράνοι, που είχαν αποχωρήσει από τους συνδέσμους λίγο πριν ή λίγο μετά την εποχή που ο Σφαλιαρέλης τους χαρακτήριζε "επιστήμονες". Επιστήμονες των συμμοριών και του στιλέτου... 
 
Αυτοί, μαζί με τους σέρβους, ανέλαβαν να στήσουν την επιχείρηση. Και από το προηγούμενο βράδυ, σε ένα παρκάκι μετά την Αγία Παρασκευή, είχαν "φυτευτεί" τα όπλα και τα πυρομαχικά. Αν έμπαινε κηπουρός στο πάρκο εκείνο το πρωί για να ποτίσει τα παρτέρια, θα έφευγε κατευθείαν για ψυχολόγο, επαναλαμβάνοντας "εγώ φυτεύω μπιγκόνιες και φυτρώνουν τσεκούρια". 
 
Τα άφησαν εκεί από το βράδυ για να μην γίνει καμιά πλάκα και τους πάρει χαμπάρι η Αστυνομία. Βέβαια, όταν μιλάμε για Ελληνική Αστυνομία, τότε καταλαβαίνουμε πως μόνο για πλάκα θα επρόκειτο. Αλλωστε, όπως αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά, κανένας αστυνομικός δεν πήρε χαμπάρι τις ορδές των βαρβάρων, που καβάλα πάνω σε περίπου 150 ντοματοσυκλέτες, ξεσήκωσαν ολόκληρο τον Πειραιά και την Αθήνα, για να φτάσουν μέσω Μεσογείων στην Παιανία, όπου έγινε το μακελειό. 
 
Οι 100-150 βάζελοι, χωρίς παλιοσειρές και ενισχύσεις, περίμεναν να έρθει για ξύλο το απέναντι νηπιαγωγείο και ξαφνικά βρέθηκαν απέναντι σε διπλάσιους αντιπάλους, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν δεκάδες πάνοπλοι φονιάδες. Το τι έγινε εκεί, πλέον το ξέρετε... 
 
Το τι θα γίνει, πιθανώς να το φαντάζεστε. Εκείνο που ίσως δεν φαντάζεστε είναι πως οι αντίστοιχες πράσινες συμμορίες, λέγεται πως είχαν διαδοχικές συγκεντρώσεις και επαφές όλο το απόγευμα της Παρασκευής 30/3, με ένα μοναδικό θέμα: να οργανωθεί το σχέδιο για αντίποινα. Και μάλλον δεν προσανατολίζονται σε νέο πόλεμο σώμα με σώμα. 
 
"Αρχηγό μας έφαγαν, αρχηγό θα φάμε", λέγεται πως ήταν το μήνυμά τους και ελπίζω αυτή τη φορά η Αστυνομία... 
α) ...να ξέρει τι προγραμματίζεται να γίνει. 
β) ...να ξέρει με ποιους έχει να κάνει. 
γ) ...να θέλει και να μπορεί να τους αντιμετωπίσει. 
 
Αποφασισμένη να προβεί στη λήψη σκληρών μέτρων για την πάταξη της βίας είναι η Πολιτεία. Μετά την εντολή προς την Αστυνομία να ελέγξει σχεδόν όλους τους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, ακόμα και στην επαρχία, πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη που θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, και των φορέων όλων των αθλημάτων, με θέμα την αντιμετώπιση της βίας, θα υπάρξει πρόταση για οριστικό λουκέτο στους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Οι εξαιρέσεις αφορούν συνδέσμους που είναι αναγνωρισμένοι και δεν προκύπτει εναντίον τους επιλήψιμος τρόπος λειτουργίας και συσχετισμός με κάθε μορφής βία. 
 
Στο μεταξύ, οι έφοδοι των αστυνομικών αρχών σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, που ξεκίνησαν από το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίζονται και θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες. Σε μία από τις εφόδους, στον σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού στο Περιστέρι, οι άνθρωποι της Ασφάλειας βρήκαν και κατάσχεσαν ένα μαχαίρι, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα. Όταν η Αστυνομία μπήκε στο κτίριο, ο πρόεδρος του συνδέσμου απουσίαζε, με αποτέλεσμα να αναζητείται. Αργά το βράδυ της Παρασκευής παρουσιάστηκε μόνος του στην Ασφάλεια και εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη κατοχή όπλου και φωτοβολίδων. Η υπόθεσή του ανατέθηκε στην 26η τακτική ανακρίτρια, η οποία τη χειρίζεται και θα εξετάσει και την περίπτωση των άλλων 15 συλληφθέντων. Tα ξημερώματα η Ασφάλεια Αττικής έκανε έφοδο σε 10 γραφεία συνδέσμων φιλάθλων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Αθήνα και στον Πειραιά και όπως ανακοινώθηκε σε δύο από αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρόπαλα, σουγιάδες, σφενδόνες, βόμβες μολότωφ, αλυσίδες, φωτοβολίδες, βεγγαλικά και άλλα αντικείμενα. Παράλληλα αναζητούνται ως ύποπτοι τρείς οπαδοί του Ολυμπιακού οι οποίοι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις και μαρτυρίες, φέρονται ότι χτύπησαν μέχρι θανάτου τον πρόεδρο του συνδέσμου φιλάθλων ΠΑΟ Κολωνού στα επεισόδια της Παιανίας.
 
Ο 28χρονος Π.Μ. και ο 32χρονος Α.Π. συνελήφθησαν από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με την κατηγορία της οπλοκατοχής, καθώς πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια και λοστοί. 
 
Ο 28χρονος που εργάζεται ως κλητήρας στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Πειραιά και ο 32χρονος που εργάζεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη παραδέχθηκαν πως είναι έμμισθοι υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ωστόσο αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στα επεισόδια. 
 
«Κατευθυνόμασταν στο γήπεδο για τον αγώνα και βρεθήκαμε στη συμπλοκή» κατέθεσαν στην Ασφάλεια. Δεν μπόρεσαν όμως να δικαιολογήσουν τα όπλα που βρέθηκαν πάνω τους. 
 
Το «ραντεβού θανάτου» μεταξύ των χούλιγκαν των δύο ομάδων είχε κλειστεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις που πήραν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους διοργανωτές του. Σύμφωνα με πληροφορίες βασικό ρόλο έχει παίξει οργανωμένος φίλαθλος του Ολυμπιακού που συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ. 
 
Σε πέντε υπόπτους από τον χώρο των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τη σύλληψη των δραστών της άγριας δολοφονίας του 25χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου. 
 
Με παρατσούκλια που παραπέμπουν σε φιγούρες του υποκόσμου, όπως «Μάκης», «Τόλης», «Τόμιτς», «Κοτσιδάκιας», «Τάκης», η Αστυνομία έχει συλλέξει στοιχεία για την ταυτότητα των ανθρώπων που με μαχαίρια και λοστούς δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον 25χρονο. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η επαρκής στοιχειοθέτηση των στοιχείων που υπάρχουν, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες της δολοφονίας», λέει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας. 
 
Οι καταθέσεις 2 εκ των συλληφθέντων των αιματηρών επεισοδίων στην Παιανία είναι αυτή τη στιγμή τα πιο σοβαρά στοιχεία που διαθέτει η Αστυνομία, στην προσπάθειά της να εντοπίσει τους δράστες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα έχουν καταθέσει αυτόπτες μάρτυρες του εγκλήματος, δύο χούλιγκαν του Ολυμπιακού χτύπησαν τον Φιλόπουλο με δύο μαχαίρια στους μηρούς. Όταν ο 25χρονος έπεσε αιμόφυρτος στον δρόμο, ο τρίτος τον αποτελείωσε χτυπώντας τον είτε με ρόπαλο είτε με κρυπτονάιτ (πρόκειται για την αλυσίδα με την οποία κλειδώνονται τα μηχανάκια) και του πολτοποίησε το κεφάλι του, προκαλώντας του τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τις οποίες και τελικά πέθανε. 
 
Στην ομάδα των δολοφόνων μετείχαν ακόμη 2 άτομα που χτύπησαν και αυτοί τον αιμόφυρτο 25χρονο. Από την ιατροδικαστική έρευνα μάλιστα προέκυψε πως ο νεαρός δέχτηκε μαχαιριές ακόμη και στο κεφάλι. 
 
Τουλάχιστον 2 από τους συλληφθέντες κατέθεσαν πως η δολοφονία τού Φιλόπουλου, που ήταν πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου του ΠΑΟ στον Κολωνό, ήταν σχεδόν προσχεδιασμένη. «Ανήκε στην ομάδα των βάζελων που είχαν κάνει πολλά επεισόδια εις βάρος οπαδών μας», είπαν στην Ασφάλεια». Για τον λόγο αυτό ήταν ένα από τα άτομα που θέλαμε να πετύχουμε και να δείρουμε», ομολόγησε ένας από τους δράστες των επεισοδίων. 
 
Οι «εγκέφαλοι» του ραντεβού 
 
Από τις καταθέσεις των συλληφθέντων, αλλά και από πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί από εκπροσώπους συνδέσμων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, οι «εγκέφαλοι» του ραντεβού είναι 2 άτομα, που ο καθένας τους έχει μεγάλη ιστορία στον χώρο των οργανωμένων οπαδών των «ερυθρόλευκων» και των «πρασίνων». Από τις μαρτυρίες όμως των αυτοπτών μαρτύρων του μακελειού, κανένας από τους 2 δεν βρισκόταν στη Λεωφόρο Λαυρίου την ώρα της συμπλοκής. Ο ένας ύποπτος είναι γνωστός στον κύκλο των οργανωμένων του Ολυμπιακού με το παρατσούκλι «Τόνι» και σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, κινείται στον χώρο της νύχτας με δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με παροχή προστασίας σε νυχτερινά μαγαζιά. Ο δεύτερος είναι οπαδός του Παναθηναϊκού, γνωστός με το παρατσούκλι «Άρης» και έχει στενή σχέση με παράγοντα του ποδοσφαίρου. Οι «αρχηγοί» φέρεται να έκλεισαν το ραντεβού αμέσως μετά το παιχνίδι της Εθνικής στο Καραϊσκάκη, στις 24 Μαρτίου. Τότε δημιουργήθηκε παρεξήγηση μεταξύ φιλάθλων του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΑΠΟΕΛ που βρίσκονταν στις θύρες 21 και 22, με αφορμή συνθήματα που έγραψαν οι «πράσινοι» οπαδοί σε καθίσματα του Καραϊσκάκη. Το ραντεβού επικυρώθηκε λίγες μέρες αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης. 
 
 
ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ «ΜΑΝΙΑΤΑΚΙΑ» 
Βιντεοσκόπησαν τη σκηνή του θανάτου του 25χρονου! 
 
Ο 25χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος κείτεται νεκρός στη Λεωφόρο Λαυρίου έπειτα από τα χτυπήματα των χούλιγκαν του Ολυμπιακού, που μάλιστα βιντεοσκόπησαν τη σκηνή του θανάτου του! 
 
ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙ η αποκάλυψη πως οι δολοφόνοι του Φιλόπουλου βιντεοσκόπησαν τη σκηνή του θανάτου του. Σύμφωνα με την κατάθεση των συλληφθέντων, στην ομάδα των Ολυμπιακών που έστησε την ενέδρα θανάτου υπήρχαν τουλάχιστον 2 άτομα που βιντεοσκοπούσαν τα γεγονότα και αρκετοί που έκαναν το ίδιο με τα κινητά τους. Σκοπός τους ήταν να κυκλοφορήσουν στη συνέχεια τις εικόνες σε dvd και στο Διαδίκτυο για να προβάλλουν τη «μαγκιά» τους. 
 
Σε ένα από τα βίντεο που κατέσχεσε η αστυνομία ακούγεται η φωνή ενός νεαρού πάνω από το άψυχο σώμα του Φιλόπουλου να του λέει «έτσι γ.... τα Μανιατάκια» και στη συνέχεια να τον κλωτσά. 
 
Στο βίντεο δεν φαίνεται το πρόσωπο του χούλιγκαν, όμως η αστυνομία έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία για την ταυτότητα του. 
 
Επίσης, στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μεταφερθεί δολοφονικά αντικείμενα που βρέθηκαν στη Λεωφόρο Λαυρίου, καθώς και προσωπικά είδη του Φιλόπουλου. Η αστυνομία αισιοδοξεί πως από την ανάλυσή τους μπορεί να αντλήσει αποδείξεις για τους δολοφόνους. 
 
 
ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΑ «ΝΕΑ» 
«Πήγαμε αποφασισμένοι. Ή εμείς ή αυτοί» 
«ΠΗΓΑΜΕ στο ραντεβού αποφασισμένοι. Αυτή τη φορά θα καθαρίζαμε. Ή εμείς ή αυτοί». 
 
Οπαδός του Ολυμπιακού που ανήκει στον χώρο των οργανωμένων και δέχθηκε να μιλήσει στα «ΝΕΑ», διατηρώντας όμως την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, ισχυρίζεται ότι «είχαμε προκληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν από την αντίπαλη πλευρά». 
 
«Η τελευταία πρόκληση έγινε στο "Καραϊσκάκη". Μέσα στο σπίτι μας. Από την απέναντι πλευρά της θύρας 7 όπου επιχείρησαν κάποιοι λαγοί (έτσι αποκαλεί τους οπαδούς του Παναθηναϊκού) να γράψουν στα καθίσματα ΠΑΟ, θύρα 13 και τέτοια. Τους εντόπισαν κάποιοι και έπεσαν, όπως θα είδατε, και ορισμένες ψιλές. Μπερδεύτηκαν και Χρυσαυγίτες στο επεισόδιο και έγινε χαμός. Αυτό ήταν το πιο πρόσφατο, που ίσως και να συντόμευσε αν θέλετε το ραντεβού με τους Παναθηναϊκούς. Γιατί είχαμε και παλαιότερα τέτοια κρούσματα και μάλιστα στο βόλεϊ. Στην Αμαλιάδα και το Παγκράτι. Και τελευταία, μας είχαν σπάσει κάτι συνδέσμους και πούλησαν μαγκιά». 
 
«Με μαχαίρια στα πόδια» 
 
Κατά τον οπαδό, το ραντεβού κλείστηκε μέσω μηνύματος. Όπως λέει, είχαν τεθεί και «όροι» για τη μάχη. 
 
«Μας είπαν οι δικοί μας (εννοεί τους αρχηγούς) ότι εντάξει, οι βάζελοι είναι μέσα. Θα πάμε να τους φάμε, για να δείξουμε ότι εμείς είμαστε οι καλύτεροι. Και ότι συμφώνησαν να χτυπηθούμε και με μαχαίρια αλλά στα πόδια. Όχι παραπάνω. Μη με ρωτήσετε τι έγινε και είχαμε νεκρό. Εκείνη την ώρα είναι δύσκολο να το ελέγξεις». Όπως λέει ο ίδιος, η επιλογή του χρόνου και του τόπου δεν έγινε καθόλου τυχαία. «Λογικό ήταν να βρούμε ένα μέρος όπου δεν θα υπήρχε πολλή Αστυνομία. Μπορεί να μας παρακολουθεί η Αστυνομία, αλλά κι εμείς την παρακολουθούμε και ξέρουμε πού φυλάει. Το σημείο έμοιαζε ιδανικό και θα μας έδινε τη δυνατότητα να πλακωθούμε χωρίς να μας πάρουν είδηση». 
 
Η απάντησή του στην ερώτηση γιατί γίνονται όλα αυτά, σοκάρει. «Για την τιμή των οπαδών». «Αυτή δεν μπορεί να την προσβάλλει κανείς. Εμείς είμαστε πάνω από όλους και όλα. Και όποιος το αμφισβητήσει αυτό, την έβαψε. Μόνη έγνοια το πώς θα χτυπήσεις τον απέναντί σου και πώς δεν θα σε χτυπήσει αυτός». 
 
Σε μισθοφόρους των ομάδων έχουν εξελιχθεί οι χούλιγκαν. Οι συλλήψεις που έκανε η Αστυνομία τις τελευταίες ημέρες αποκαλύπτουν τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί μεταξύ ΠΑΕ και ταραξιών τα τελευταία χρόνια. 
Δημιουργήθηκαν στρατιές που εξυπηρετούν συμφέροντα τόσο συλλόγων όσο και, κυρίως, προσώπων. 
Οι εργασιακές σχέσεις μεταξύ οπαδών και ΠΑΕ ή μεγαλομετόχων τους, τα φθηνά εισιτήρια, η χρησιμοποίηση σκληροπυρηνικών οπαδών σε διάφορες θέσεις στα γήπεδα κατά τη διάρκεια αγώνων είναι μερικοί από τους αμαρτωλούς δεσμούς που έχουν διαμορφώσει τη σημερινή κατάσταση, η οποία πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 
 
Υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός περιλαμβάνονται μεταξύ των συλληφθέντων στα επεισόδια της Παιανίας. Το 2002 υπάλληλος της Ιντρακόμ, εταιρείας του Σ. Κόκκαλη, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων οπαδών του Ολυμπιακού που πετούσαν πέτρες στο πούλμαν της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Και εφόσον η έρευνα της Αστυνομίας προχωρήσει σε βάθος, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν ανάλογες σχέσεις ταραξιών οπαδών με άλλες ΠΑΕ ή ΚΑΕ. 
 
Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, αφού είναι κοινό μυστικό στην ΕΛ.ΑΣ. ότι μετά τις συλλήψεις οι αστυνομικοί δέχονται «πιέσεις άνωθεν» προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους ταραξίες. Από πού ασκούνται οι πιέσεις; Από σχυρούς προέδρους ΠΑΕ, μεγαλοπαράγοντες διαφόρων αθλημάτων, υπουργούς, βουλευτές κ.ά. 
 
Με όπλο το εισιτήριο 
 
Ουσιαστικά οι ΠΑΕ έχουν εκθρέψει τη συγκεκριμένη κατάσταση. Κύριο όπλο στα χέρια τους είναι το φθηνό εισιτήριο. Ας μην ξεχνάμε πως τα τρία τελευταία χρόνια η εξασφάλιση εισιτηρίου για το «Καραϊσκάκη» αποτελεί μεγάλη υπόθεση. Επίσης ας μη μας διαφεύγει ότι όλες οι ομάδες, σε όλα τα ομαδικά αθλήματα και σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, διοχετεύουν τα φθηνά εισιτήρια αποκλειστικά στους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών. Αυτά τα εισιτήρια ποτέ δεν βγαίνουν στα γκισέ. Επομένως, οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες γνωρίζουν καλά, αφού ακολουθούν αυτή την τακτική, σε ποιους διατίθενται τα φθηνά εισιτήρια όπως και τους κινδύνους που εγκυμονούνται. 
 
Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο οι «εγκέφαλοι» των οργανωμένων να λειτουργούν όπως οι νονοί της νύχτας, πουλώντας προστασία (και εκδούλευση) στις ΠΑΕ. Ζητούν λοιπόν και τοποθετούν στις κερκίδες για την περιφρούρηση των σκληροπυρηνικών άτομα που έχουν υπό την επιρροή τους, εξασφαλίζοντας προς τα «αφεντικά» των ομάδων τον έλεγχο της εξέδρας και την αποφυγή επεισοδίων. Φροντίζουν μάλιστα να καταπνίγονται οι όποιες φωνές κατά των προέδρων. 
 
Και χρηματοδότηση 
 
Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τη χρηματοδότηση συνδέσμων οπαδών από προέδρους ΠΑΕ (ΚΑΕ) για τις οργανωμένες μετακινήσεις τους σε άλλες πόλεις (ακόμη και χώρες) προκειμένου να ενισχύεται η ομάδα. 
 
Οι πληροφορίες πως οι ομάδες προσφέρουν νομική κάλυψη στους οπαδούς που συλλαμβάνονται και έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη ποτέ δεν διαψεύσθηκαν. 
Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν πολλές φορές τους οπαδούς στο να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, (θέλοντας να παίξουν ή) διαδραματίζοντας ρόλο στα διοικητικά των ΠΑΕ. Ας μην ξεχνάμε τι συνέβη επί εποχής Σαλιαρέλη στον Ολυμπιακό. Επί Ψωμιάδη στην ΑΕΚ. Και τώρα στον ΠΑΟΚ και στον Ηρακλή. 
Πυρομαχικά και χασίς 
ΣΥΝΕΧΙΣΘΗΚΑΝ και προχθές παρουσία εισαγγελέα οι έφοδοι στα γραφεία συνδέσμων στην Αθήνα και στον Πειραιά. Ειδικότερα έγιναν έλεγχοι σε δέκα συνδέσμους και των δύο ομάδων. Σε δύο του Ολυμπιακού, στον Κορυδαλλό και στο Νέο Φάληρο, βρέθηκαν πυρομαχικά. Ο ένας εκ των αρχηγών των συνδέσμων έχει τραυματισθεί στα επεισόδια στην Παιανία, ενώ ο δεύτερος συνελήφθη. 
 
Το μεγαλύτερο οπλοστάσιο ήταν στον Κορυδαλλό, όπου βρέθηκαν 24 πολυεργαλεία σουγιάδες, βεγγαλικά-φωτοβολίδες και κλομπ. Βρέθηκε ακόμα και ένα αυτοκόλλητο στο οποίο αναγράφεται «Κόκκινοι Μαχητές Κορυδαλλού» και απεικονίζει κάποιον που κρατάει ρόπαλο και στην πλάτη του είναι τυπωμένη η λέξη «Θύρα 7». Συνολικά, κατόπιν εορτής, την Παρασκευή και το Σάββατο, μετά τα δραματικά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή του 25χρονου, έχουν γίνει 22 έφοδοι σε συνδέσμους και των δύο ομάδων. Επτά από αυτούς είχαν μετατραπεί σε οπλοστάσια. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού κατασχέθηκε και ποσότητα 900 γραμμαρίων χασίς. 
 
ΜΙΛΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ 

«Αλλού κυριαρχούν χούλιγκαν και πρεζόνια, αλλού απλοί οπαδοί» 
«ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ στο χέρι των μελών ενός συνδέσμου η μορφή με την οποία θέλουν να τον λειτουργήσουν. Υπάρχουν σύνδεσμοι όπου κυριαρχούν τα πρεζόνια και οι χούλιγκαν, υπάρχουν όμως και σύνδεσμοι που απλά υποστηρίζουν την ομάδα τους». 
 
Τέσσερις εκπρόσωποι συνδέσμων δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις: 
 
«Όταν στον σύνδεσμό μας στον Ταύρο εμφανίστηκαν 4-5 πρεζάκια και τους πήραμε χαμπάρι πως ήρθαν μόνο για φασαρίες, τούς διώξαμε κατευθείαν. Εμείς δεν θέλαμε τέτοιο κόσμο στον σύνδεσμό μας. Θέλαμε να υποστηρίζουμε τον Ολυμπιακό, χωρίς να δημιουργούμε επικίνδυνες καταστάσεις. Δυστυχώς όμως δεν λειτουργούν όλοι οι σύνδεσμοι με την ίδια λογική», αναφέρει ο Ζώης Δανίκας, πρόεδρος για 12 χρόνια στην ΠΕΦΟ Ταύρου (Ολυμπιακός). 
 
«Εμείς έχουμε καταφέρει και έχουμε αποβάλει από τον σύνδεσμο αυτά τα φαινόμενα. Βέβαια είναι δύσκολο να ελέγξεις όλα τα μέλη του συνδέσμου που είναι χιλιάδες. Κάποιες εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν, όμως αν θέλει ο σύνδεσμος να θωρακιστεί μπορεί να το κάνει», λέει ο Γιάννης Νέγρης, εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου φίλων Άρη «Super 3». 
 
Στον μικρόκοσμο των οργανωμένων είναι γνωστό όμως πως σε αρκετούς συνδέσμους ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών από τους «αρχηγούς» με εύκολα «θύματα» τους οργανωμένους οπαδούς. Οι ζυγαριές ακριβείας που βρέθηκαν αλλά και οι μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στους συνδέσμους που έκανε έφοδο η Αστυνομία το απέδειξαν. Τα ναρκωευρώ άλλωστε συντηρούν τους στρατούς των χούλιγκαν, απαραίτητους σε ορισμένους προέδρους ομάδων. 
 
«Πιστεύω όμως ότι αν θέλει ένας σύνδεσμος να περιφρουρήσει τον χώρο του από ναρκωτικά και πολεμικά όπλα, μπορεί να το κάνει. Και σε μας κατά καιρούς έχουν έρθει τοξικομανείς ή άλλοι περιθωριακοί που θέλουν να βρουν καταφύγιο. Με τον τρόπο μας όμως και τη φιλοσοφία που έχουμε τους απομακρύναμε», λέει ο Σταύρος Βουλγαράκης εκπρόσωπος του συνδέσμου φίλων Απόλλωνα Καλαμαριάς «Τάγμα ορκισμένων Απολλωνιστών». 
 
«Οι σύνδεσμοι είναι υποχρεωμένοι να περιφρουρούν και να ελέγχουν τα γραφεία τους, από ναρκωτικά και όπλα. Αλίμονο αν υπάρχουν τέτοια πράγματα μέσα στο σύνδεσμο», προσθέτει ο Τάσος Καναράκης, εκπρόσωπος της «Θύρας 4» του ΠΑΟΚ. 
 
Αμέτοχοι για όσα διαδραματίστηκαν στο ραντεβού του θανάτου την περασμένη Πέμπτη, στη Λεωφόρο Λαυρίου, που στοίχισαν τη ζωή στον 25χρονο Μιχάλη Φιλόπουλο, δηλώνουν και οι 18 συλληφθέντες, που παραμένουν κρατούμενοι. 
 
Για επτά κακουργήματα και επτά πλημμελήματα κατηγορούνται οι 18 συλληφθέντες, που δήλωσαν αμέτοχοι στα όσα έγιναν στο ραντεβού του θανάτου στη Λεωφόρο Λαυρίου και παραμένουν κρατούμενοι 
 
Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί εις βάρος τους περιλαμβάνει δεκατέσσερα σοβαρότατα αδικήματα. Επτά κακουργήματα και επτά πλημμελήματα είναι ο απολογισμός της αξιόποινης συμπεριφοράς των κατηγορουμένων, ενώ ο ανακριτής, που... αναλαμβάνει δράση από σήμερα, καλείται με βάση το προανακριτικό υλικό να επιμερίσει τις ευθύνες και να προσωποποιήσει τις κατηγορίες για τον καθένα από τους εμπλεκομένους. 
 
Οι κατηγορούμενοι μπορεί να είναι οπαδοί και των δύο ομάδων, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά το «κατηγορώ» που άκουσαν από τον εισαγγελέα, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ήταν κοινό για όλους. «Ποιος σκότωσε;» ζήτησε να μάθει ο εισαγγελέας από τους προσαχθέντες. Η απάντηση «κόκκινων» και «πράσινων» ήταν αρνητική. 
 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους κατηγορουμένους εξεταζόμενος προανακριτικά φέρεται να σκιαγράφησε στους αστυνομικούς δύο «ηγετικά στελέχη οπαδικού συνδέσμου του Ολυμπιακού που συνεπλάκησαν με τον 25χρονο οπαδό του Παναθηναϊκού». Αυτό που μένει όμως, είναι να διασταυρωθεί το περιεχόμενο της κατάθεσης και να εντοπιστούν τα δύο αυτά πρόσωπα, καθώς - όπως προκύπτει από το προανακριτικό υλικό - κανένας από τους συλληφθέντες δεν συνδέεται με την κατηγορία της δολοφονίας. 
 
Η ανακριτική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μέρες. Σήμερα θα οδηγηθούν στο ανακριτικό γραφείο όσοι αντιμετωπίζουν μόνο πλημμελήματα και αύριο θα ακολουθήσουν όσοι βαρύνονται με τα κακουργήματα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την ποινική μεταχείριση των δραστών, ιδιαίτερα για εκείνους που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές πράξεις, για τις οποίες ο νόμος προβλέπει ακόμη και προφυλάκιση. 
 
Σε αναζήτηση ενός ερασιτεχνικού βίντεο, που φέρεται ότι τραβούσε με κάμερα ένας οπαδός την ώρα των αιματηρών επεισοδίων μεταξύ των χούλιγκαν ΠΑΟ και Ολυμπιακού, την περασμένη Πέμπτη στην Παιανία, βρίσκεται η Κρατική Ασφάλεια που έχει αναλάβει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αστυνομικοί, ο νεαρός κατέγραφε με κάμερα την πρωτοφανούς αγριότητας συμπλοκή, προφανώς για να βλέπουν μετά τα «κατορθώματά» τους και να καμαρώνουν. 
 
Αυτό όμως μπορεί να αποτελέσει ντοκουμέντο για το ποιοι και πώς μαχαίρωσαν και χτύπησαν μέχρι θανάτου τον 22χρονο πρόεδρο του συνδέσμου φιλάθλων ΠΑΟ Κολωνού Μιχάλη Φιλόπουλο. 
 
Σε ό,τι αφορά τα άτομα που εμπλέκονται στον φόνο, δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί, ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προανάκρισης, οι έρευνες της αστυνομίας εστιάζονται σε τρία από τα περίπου δέκα στελέχη του «σκληρού πυρήνα» των χούλιγκαν του Ολυμπιακού, που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια. 
 
Οι αστυνομικοί από χθες άρχισαν να προσάγουν άτομα από τον χώρο των φανατικών οπαδών και των δύο ομάδων, όχι όμως ως ύποπτα, αλλά με σκοπό να τους πάρουν καταθέσεις που πιθανόν να ρίξουν φως στην υπόθεση. 
 
Εν τω μεταξύ, ένα πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας BMW με δύο καλοντυμένα άτομα φαίνεται πως έχει διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στα αιματηρά επεισόδια. 
 
Σύμφωνα με μαρτυρίες, που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο συνάντησε τα δίκυκλα με τους οπαδούς του Ολυμπιακού στη λεωφόρο Μεσογείων έξω από την ΕΡΤ. Οι επιβάτες του μίλησαν με κάποιους από την ομάδα των χούλιγκαν και στη συνέχεια τους ακολούθησαν μέχρι τη λεωφόρο Λαυρίου, στη στάση Λαγού όπου δόθηκε η φονική μάχη με τους οπαδούς του ΠΑΟ. 
 
Οι τύποι με την BMW δεν αναμείχθηκαν στη συμπλοκή, που κατέληξε στον θάνατο του προέδρου του 22χρονου. 
 
Η παρουσία τους εκεί όμως δείχνει ότι πιθανότατα είχαν επιτελικό ρόλο στον ιδιότυπο στρατό των χούλιγκαν της ομάδας του Πειραιά, συντονίζοντας τους «λοχαγούς» και τους «λεγεωνάριους» που πρωτοστάτησαν στο μακελειό. 
 
Ανάλογη οργάνωση, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, υπήρχε και στον χώρο των χούλιγκαν του ΠΑΟ. Οι αστυνομικοί αναζητούν τον 43χρονο πρόεδρο του συνδέσμου φιλάθλων Αγίων Αναργύρων του Παναθηναϊκού, επειδή και εκεί βρέθηκαν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα σε συγκρούσεις. 
 
Τα πραγματικά οπλοστάσια όμως βρέθηκαν σε δύο γραφεία φιλάθλων του Ολυμπιακού στον Πειραιά, ενώ η Ασφάλεια έκανε προχθές εφόδους συνολικά σε δέκα γραφεία και των δύο ομάδων στην Αθήνα και στον Πειραιά. Στα δύο γραφεία του Ολυμπιακού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σιδερολοστοί, αλυσίδες, ρόπαλα, 24 πολυεργαλεία σουγιάδες ολοκαίνουργα μέσα σε κουτί, ένα πλαστικό μπουκάλι της Coca-Cola του ενάμισι λίτρου γεμάτο με εύφλεκτο υγρό, φωτοβολίδες, αυτοσχέδια μεταλλικά κλομπ, σφενδόνες και άλλα αντικείμενα. 
 
Ανάμεσά τους υπήρχαν και δύο που είναι ενδεικτικά του τι ρόλο έπαιζαν οι συγκεκριμένοι σύλλογοι στην... προαγωγή του φίλαθλου πνεύματος. Πρόκειται για ένα ξύλινο ρόπαλο από πόδι τραπεζιού, που πάνω του είχε γραμμένο με μαρκαδόρο «ΘΥΡΑ 7 - ΜΑΦΙΑ - ΣΤΡΑΤΙΑ» και ένα αυτοκόλλητο που ανέγραφε «ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 1984» και απεικονίζει ένα άτομο που κρατάει ρόπαλο και στην πλάτη του γράφει «ΘΥΡΑ 7». 
 
Ο ένας από τους υπευθύνους των δύο γραφείων συνελήφθη και χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ ο άλλος κρατείται από πριν, καθώς είναι τραυματισμένος και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο ΚΑΤ. 
 
Επίσης ακόμα ένας πρόεδρος συνδέσμου φιλάθλων Ολυμπιακού από τον Κορυδαλλό παρουσιάστηκε μόνος του το βράδυ της Παρασκευής, όταν πληροφορήθηκε ότι τον αναζητούσαν, γιατί βρέθηκαν αντικείμενα στο γραφείο που είναι υπεύθυνος και προχθές οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. 
 
Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, τέλος, εξετάζονται όλα τα φονικά εργαλεία και αντικείμενα από τον τόπο των επεισοδίων και από τα γραφεία συνδέσμων φιλάθλων, όπου κατασχέθηκαν, με την ελπίδα ότι θα βρεθούν στοιχεία που θα προσωποποιήσουν τις ευθύνες για το φονικό και τη συμπλοκή γενικότερα. 
 
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 
Επτά κακουργήματα βαραίνουν τους συλληφθέντες 
 
Σωρεία κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες για τα αιματηρά επεισόδια στην Παιανία, με θύμα έναν 22χρονο φίλαθλο. Χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο πρόεδρος Συνδέσμου Φιλάθλων Ολυμπιακού του Νέου Φαλήρου, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών καθώς και για κατοχή όπλων και φωτοβολίδων. 
 
Και αυτό καθώς έπειτα από έρευνα της αστυνομίας φέρεται ότι βρέθηκαν στα γραφεία του συνδέσμου ξύλινα ρόπαλα, μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό καθώς και αλουμινένια βέργα. 
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλάθλων Κορυδαλλού (συνελήφθη επίσης το Σάββατο) νοσηλεύεται στο ΚΑΤ και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα όταν το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του. 
 
Ωστόσο οι αστυνομικοί σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του, καθώς στον Σύνδεσμο Φιλάθλων Κορυδαλλού φέρεται ότι βρέθηκαν 24 σουγιάδες, γκλομπ κ.λπ. 
 
Η δικογραφία και για τους δύο προαναφερόμενους αναμένεται να συσχετιστεί με αυτήν που έχει ήδη σχηματιστεί για τους υπόλοιπους 17. 
 
Η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων προς το παρόν είναι γενική -θα προσωποποιηθεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης- και περιλαμβάνει τα εξής επτά κακουργήματα: 
 
Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, ληστεία κατά συρροή και κατά συναυτουργία. Επίσης περιλαμβάνει τα εξής πλημμελήματα: 
 
Επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, σωματικές βλάβες από αμέλεια, παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία, οπλοκατοχή, παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και κροτίδων. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στην 26η τακτική ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθούν, αλλά αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία. 
 
Π. ΚΟΚΚΑΛΗΣ 
«Δεν θα πήγαινα το παιδί μου στο γήπεδο» 
 
Στον υπάλληλο της Θρύλος Α.Ε. που έχει συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές και κατηγορείται ότι είχε συμμετοχή στα αιματηρά επεισόδια της Παιανίας αναφέρθηκε χθες ο Πέτρος Κόκκαλης, ενώ παραδέχτηκε ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν θα πήγαινε το παιδί του στο γήπεδο! 
 
«Πράγματι αποδείχτηκε ότι ο συγκεκριμένος οπαδός ήταν υπάλληλος κούριερ στο εμπορικό τμήμα της Θρύλος Α.Ε. Σαφώς, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αυτό είναι πρόβλημα για τον Ολυμπιακό. Ομως, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η ΠΑΕ και η Θρύλος Α.Ε απασχολούν περισσότερους από 400 υπαλλήλους και είναι αδύνατον να γνωρίζεις τι πράττει ο καθένας όταν φεύγει από τη δουλειά του. Εφόσον ισχύουν οι κατηγορίες που του αποδίδονται, ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία πλέον θέση στον Ολυμπιακό», είπε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και συνέχισε: «Δεν θα πήγαινα το παιδί μου στο γήπεδο. Εχω μεγαλώσει πηγαίνοντας με τον πατέρα μου στο γήπεδο και είμαι ο πρώτος που πραγματικά θα ήθελα να δημιουργηθούν επιτέλους οι συνθήκες, προκειμένου το ίδιο να κάνω και με το δικό μου παιδί»... 
 
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ 
Αποχαιρέτησαν τον 22χρονο με λίγα λουλούδια 
 
Λίγα άσπρα τριαντάφυλλα, ένα τσιγάρο (!), ένα « καλό ταξίδι, αδελφέ» γραμμένο σε ένα χαρτί και μία φωτογραφία, στερεωμένα με μονωτική ταινία στην κολόνα της ΔΕΗ, εκεί ακριβώς που έπεσε ο 22χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος χτυπημένος από τους χούλιγκαν, θύμιζαν χθες τα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν την περασμένη Πέμπτη στη λεωφόρο Λαυρίου. 
 
Λίγοι φίλοι του, τέσσερις μέρες μετά το μακελειό, αυτήν τη φορά μόνοι τους, κρατώντας ένα κερί και ένα τριαντάφυλλο πήγαν έως τον χώρο της σφαγής, έκλαψαν, κάθισαν τα... είπαν σε ένα ραντεβού με τον θρήνο. 
 
«Ηταν κάποιοι φίλοι του. Εκλαψαν λίγο και έφυγαν», έλεγε το πλήρωμα ενός περιπολικού που είχε φτάσει. Οι περαστικοί σταματούσαν και αυτοί για λίγο, κοίταζαν, κουνούσαν το κεφάλι και απομακρύνονταν, αδυνατώντας να κατανοήσουν τη βαρβαρότητα κάποιων. 
 
Στη λεωφόρο και τους γύρω δρόμους τίποτα δεν θύμιζε τα όσα συνέβησαν. Οι πέτρες και τα «όπλα των χούλιγκαν» είχαν μαζευτεί. Τα πεζοδρόμια είχαν καθαριστεί, σε όλη τη διαδρομή του τρόμου. 
Και έμειναν μόνο τα λουλούδια και το τσιγάρο που δεν πρόλαβε να κάνει ο Μιχάλης... 
Αν δεν είχε συμβεί το κακό, σήμερα θα τα έλεγαν όλοι μαζί μετά τον αγώνα του Παναθηναϊκού. Χθες το απόγευμα στη λεωφόρο Λαυρίου οι φίλοι του κάθισαν, αγκαλιάστηκαν στη μέση του δρόμου και έκλαψαν...
 
Την προφυλάκιση του πρόεδρου του Συνδέσμου του Ολυμπιακού στον Κορυδαλλό αποφάσισε η 16η τακτική ανακρίτρια, αφού έλαβε τις απολογίες των πρώτων έξι από τους 18 κατηγορούμενους για τα επεισόδια που στιγματίστηκαν από το φόνο του 25χρονου οπαδού στην Παιανία. 
 
Ο οπαδός του Ολυμπιακού, που από την Πέμπτη νοσηλεύεται τραυματίας στο ΚΑΤ χτυπημένος από αυτοκίνητο την ώρα των επεισοδίων, αρνήθηκε τις κατηγορίες, όμως η ανακρίτρια και εισαγγελέας είχαν σύμφωνη γνώμη για την προφυλάκισή του. 
 
Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, οι τέσσερις -που κατηγορούνται για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος- αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. 
 
Ένας εξ αυτών είναι ανήλικος και του επιβλήθηκε επιπλέον όρος της χρηματικής εγγυοδοσίας ύψους 3.000 ευρώ καθώς βαρύνεται με τρεις κακουργηματικές κατηγορίες. Ο πέμπτος κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν όρο. 
 
Την Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να μεταχθούν ενώπιον της ανακρίτριας οι υπόλοιποι δώδεκα κατηγορούμενοι στην υπόθεση. 
 
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας το MEGA, οι Αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα πέντε ατόμων που φέρονται υπεύθυνα για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου αλλά δεν έχουν στα χέρια τους αποδείξεις που τους συνδέουν με το συμβάν. 
 
Βρίσκονται σε αναμονή της εξέτασης DNA των κηλίδων αίματος που βρέθηκαν στον τόπο των επεισοδίων και παράλληλα προσπαθούν να εντοπίσουν βίντεο από κινητό τηλέφωνο και φορητή κάμερα. 
 
Καθοδηγητής του επεισοδίου φέρεται να ήταν 40χρονος από τα Μανιάτικα του Πειραιά, ο οποίος διατηρεί καφετέρια και έχει απασχοληθεί ως περιφρούρηση σε αγώνες του Ολυμπιακού στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης». 
 
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, φυσικοί αυτουργοί θεωρούνται δύο άτομα, ένας από τα Μανιάτικα και ακόμα ένας γνωστός ως Τάσος από το Παγκράτι. 
 
Καταζητούνται επίσης άτομα από το Γαλάτσι, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι δύο από τους ύποπτους έχουν διαφύγει στο Βελιγράδι.
 
Τέσσερις ημέρες πριν είχαν κλείσει το ραντεβού για την αναμέτρηση οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Λαυρίου. Οι αντίπαλοι έφτασαν στο σημείο οπλισμένοι και, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ήταν έτοιμοι για όλα. 
 
«Ξέραμε ότι δεν πάμε στην Παιανία να παρακολουθήσουμε το παιχνίδι, αλλά για να γίνει μάχη με τους Παναθηναϊκούς. Το έμαθα πριν από τέσσερις μέρες από άλλα μέλη του συνδέσμου» ομολόγησε προανακριτικά ένας από τους συλληφθέντες οπαδούς του Ολυμπιακού, που απολογήθηκε χθες στην ανακρίτρια. Ωστόσο, κανένας από τους κατηγορουμένους δεν συνδέει τη δολοφονία του 25χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου με τους αρχηγούς του μακελειού, ακόμη και αυτοί που τους κατονομάζουν. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει πως η ανακρίτρια πρέπει να αναζητήσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της εγκληματικής ενέργειας. 
 
Ο αδερφός του θύματος, πάντως, Χρήστος Φιλόπουλος στην κατάθεσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στις 30 Μαρτίου 2007 πήγα σε κατάστημα στον Κολωνό για να αγοράσω μία σημαία του Παναθηναϊκού να τη βάλω στον Μιχάλη, τιμητικά και εκεί συνάντησα ένα φίλο του ο οποίος μου είπε χαρακτηριστικά "Χρήστο, στο νοσοκομείο άκουσα σε διάφορες συζητήσεις ότι οι δράστες που σκότωσαν τον αδερφό σου ανήκαν ως μέλη στο σύνδεσμο του Ολυμπιακού, στο Παγκράτι, και πρόκειται για Αλβανούς υπηκόους. Επίσης τα άτομα αυτά είχαν στο παρελθόν ρίξει μολότοφ σε ταβέρνα όπου συνεδρίαζαν άτομα που ανήκαν στην ομάδα του Παναθηναϊκού"». 
 
Ένας στη φυλακή 
 
Ήδη, χθες, έπειτα από πολύωρες απολογίες των έξι πρώτων κατηγορουμένων, ένας από αυτούς - μαραγκός στο επάγγελμα - οδηγήθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού, καθώς είχε ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη και για κακουργηματικές πράξεις, όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της συμπλοκής από διερχόμενο αυτοκίνητο, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται. 
 
Πέντε για πλημμελήματα 
 
Διαφορετική ποινική μεταχείριση επιφύλαξαν οι δικαστές στους άλλους πέντε κατηγορουμένους, τέσσερις από τους οποίους βαρύνονται μόνο με πλημμελήματα, για τα οποία ούτως ή άλλως ο νόμος δεν προβλέπει προφυλάκιση. Έτσι, τρία μέλη συνδέσμων των ομάδων (ένας του Παναθηναϊκού από τον Άγιο Δημήτριο και δύο του Ολυμπιακού από τις περιοχές Αγίου Μελετίου και Περιστερίου) αφέθησαν ελεύθεροι με την επιβολή των περιοριστικών όρων της εμφάνισης δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Με τους ίδιους όρους και επιπλέον με την υποχρέωση καταβολής εγγύησης 3.000 ευρώ αφέθηκε ελεύθερος ένας ανήλικος κατηγορούμενος, ενώ χωρίς κανέναν όρο είναι ελεύθερος ο οδηγός διερχόμενου αυτοκινήτου ο οποίος τραυμάτισε τον κατηγορούμενο που κρίθηκε προφυλακιστέος. 
 
ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 

Οι καταθέσεις των εμπλεκομένων είναι αποκαλυπτικές για όσα συνέβησαν πριν από τη «μάχη των οπαδών» 
Ν.Β. - 19 ΕΤΩΝ, ΟΠΑΔΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ 
«Ήρθαν μαζί μας άτομα που θεωρούνται "κεφάλια" στο γήπεδο» 
 
«ΓΝΩΡΙΖΑ για τον αγώνα και μας είχαν πει από τον σύνδεσμο όσοι θέλουμε να συγκεντρωθούμε στο Καραϊσκάκη. Πήγα εκεί με τον Κ. και από τους συγκεντρωμένους γνώριζα κάποια άτομα που ανήκουν στη "Θύρα 7". Τον "Τόλη" από τον σύνδεσμο του Πειραιά και τον "Τάσο" από τα Καμίνια. Ήρθαν μαζί μας τα άτομα αυτά που θεωρούνται "κεφάλια" στο γήπεδο. Ξεκινήσαμε με μηχανάκια να πάμε στην Παιανία. Φτάνοντας εκεί κάποιος μας είπε ότι μας την έχουν στημένη οι Παναθηναϊκοί. Κάποιοι από εμάς κρατούσαν πέτρες και ξύλα. Όταν συναντηθήκαμε με τους Παναθηναϊκούς άρχισαν τα επεισόδια. Μας πέταξαν μολότοφ και φωτοβολίδες. Οι δικοί μας τους πέταξαν πέτρες. Από τις μολότοφ και τις φωτοβολίδες έπιασε φωτιά στο διάστημα που χώριζε τις δύο ομάδες και που ήταν γύρω στα δέκα μέτρα. Οι Παναθηναϊκοί μας έριχναν αντικείμενα και οι δικοί μας απαντούσαν. Εγώ ήμουν πιο πίσω σε ένα ύψωμα και παρακολουθούσα. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού υποχώρησαν και οι δικοί μας τους κυνήγησαν στη Λεωφόρο Λαυρίου και τα γύρω στενά. Είχαν τραυματιστεί άτομα και από τις δύο πλευρές». 
 
Γ.Κ. - 17 ΕΤΩΝ, ΟΠΑΔΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ 
«Δεν πήγαμε για το παιχνίδι, αλλά για μάχη» 
 
«ΜΕΤΑΒΗΚΑΜΕ όλοι μαζί στην πλατεία θυμάτων της θύρας 7, έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη, με σκοπό από εκεί να αναχωρήσουμε μαζί με άλλους Ολυμπιακούς με προορισμό την Παιανία. Συναντήσαμε άλλους 400-500 Ολυμπιακούς με περίπου 200-250 μηχανάκια. Φτάσαμε στη Λεωφόρο Λαυρίου και σε ένα μεγάλο πάρκινγκ, έξω από μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών, αφήσαμε όλοι τα μηχανάκια. Κατεβήκαμε πεζή, αλλά 300 μέτρα πιο κάτω συναντήσαμε περίπου 400 Παναθηναϊκούς. Όταν φτάσαμε σε απόσταση 15 μέτρων, εμείς επιτεθήκαμε σε αυτούς και αυτοί σε εμάς, ταυτόχρονα, με ρίψη μολότοφ, καπνογόνων, φωτοβολίδων, πετρών και μίνι φωτοβολίδων που εκτοξεύονται με αντικείμενα - στιλό. Αυτό το σκηνικό κράτησε περίπου 6-7 λεπτά, χωρίς καμία από τις δύο ομάδες να κινηθεί εναντίον της άλλης». 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς εξηγείς το γεγονός ότι ενώ πηγαίνατε να παρακολουθήσετε αγώνα βόλεϊ είχαν πάνω τους οι Ολυμπιακοί τόσα αντικείμενα και όπλα προς ρίψη και μάχη σώμα με σώμα; 
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Ξέραμε από πριν ότι εκεί δεν πάμε να παρακολουθήσουμε παιχνίδι, αλλά για να γίνει μάχη με τους Παναθηναϊκούς. Εγώ συγκεκριμένα το ήξερα πριν περίπου τέσσερις μέρες και το πληροφορήθηκα μέσα από τον σύνδεσμό μου από άλλα μέλη του συνδέσμου. Γνωρίζαμε ότι θα μας περιμένουν Παναθηναϊκοί, αλλά δεν γνωρίζω τον τρόπο που οργανώθηκε η συνάντηση. Υποθέτω και υποψιάζομαι ότι προηγήθηκε με κάποιον τρόπο επαφή κάποιων οπαδών των δύο ομάδων και έγινε ο κανονισμός. Κατά τη διάρκεια της πομπής είδα πάρα πολλούς από τους συνεπιβάτες στα μηχανάκια να κρατούν στα χέρια τους μολότοφ και καπνογόνα». 
 
ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ 

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ έχουν περιέλθει οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των χούλιγκαν που δολοφόνησαν τον 25χρονο Μιχάλη Φιλόπουλο, αλλά και των διοργανωτών του ραντεβού του θανάτου. Οι καταθέσεις που έδωσαν ορισμένοι από τους συλληφθέντες δεν έχουν διευκολύνει και πολύ το έργο των αστυνομικών και όπως παραδέχεται στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας, «οι περισσότερες καταθέσεις που έχουμε στα χέρια μας είναι προφορικές και μόνο 2 από τις έγγραφες έχουν στοιχεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε». 
 
Από τους 18 συλληφθέντες για τα επεισόδια το απόγευμα της Πέμπτης στην Παιανία, αλλά και από τα οπλοστάσια που βρέθηκαν σε συνδέσμους του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία για τη δράση των αρχιχούλιγκαν. Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει η Αστυνομία είναι πως οι συλληφθέντες αναφέρονται στους πρωταγωνιστές των επεισοδίων και στους αρχηγούς τους με τα παρατσούκλια που έχουν στον χώρο ή με διάφορα χαρακτηριστικά τους, όπως τα τατουάζ που έχουν την ηλικία τους, το αυτοκίνητο ή τη μηχανή που διαθέτουν, και όχι με τα πραγματικά τους ονόματα. 
 
«Ο κύκλος όμως των οργανωμένων είναι μικρός κι έτσι έχουμε καταλήξει σε τουλάχιστον 10 σκληροπυρηνικούς οπαδούς, οι οποίοι είτε έλαβαν μέρος στη δολοφονία του Φιλόπουλου είτε οργάνωσαν το θανάσιμο ραντεβού», αποκαλύπτει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως στους πρωταγωνιστές του μακελειού κύριο λόγο έχουν άτομα ηλικίας 35-50 ετών. Σχεδόν όλοι τους οικογενειάρχες, με παρουσία όμως για πολλά χρόνια κοντά στις ομάδες τους, αλλά και αυτοί που κάνουν κουμάντο στους συνδέσμους. 
Σύμφωνα όμως με ανώτερο αξιωματικό της Ασφάλειας που χειρίζεται την υπόθεση, «αρκετά άτομα για τα οποία έχουμε πληροφορίες πως είτε συμμετείχαν στα επεισόδια είτε τα οργάνωσαν, έχουν εξαφανιστεί από τα σπίτια τους από το απόγευμα της Πέμπτης, όταν και κυκλοφόρησε η είδηση της δολοφονίας». 
 
 
Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Το νεκρό οπαδό του Παναθηναϊκού από το μακελειό της Πέμπτης στη Λαυρίου τον αποχαιρέτησαν αναρτώντας πανό οι οργανωμένοι της Ρόμα το σαββατόβραδο στο ντέρμπι με τη Μίλαν, αλλά και εκείνοι της Νις την Κυριακή στο ματς με τη Μονακό στη Νίκαια! 
 
Η κίνηση των συγκεκριμένων Ιταλών οπαδών   δεν κάνει εντύπωση, αφού υπάρχουν σχέσεις, π.χ. οι εκδρομείς από τη Ρώμη -για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ προ μηνών- είχαν συναντηθεί πριν από το ματς στο Καραϊσκάκη με «πράσινους» οργανωμένους στη Λεωφόρο... 
 
Αντίθετα, η κίνηση των Γάλλων, της οργάνωσης «Βrigade Sud Νice», εκπλήσσει διότι δεν ήταν γνωστό έως τώρα ότι έχουν την παραμικρή επαφή με τους οπαδούς του «τριφυλλιού»! 
 
Ισως, βέβαια, απλώς να θέλησαν να επαναλάβουν συμβολικά την πράξη με τα πανό, όπως είχαν κάνει όλοι οι οργανωμένοι στη Γαλλία όταν προ καιρού είχε πυροβοληθεί ο οπαδός της Παρί Σ.Ζ., γι αυτό πιθανά και στη βιασύνη τους έκαναν το λάθος στο όνομα του νεκρού («ξ» αντί «χ» -όπου rip «rest in piece», 
Απο την γκολ 
Διευκρινίζω από τις πρώτες κιόλας λέξεις του κειμένου που θα διαβάσετε ότι αποδέχομαι πλήρως τον τίτλο του ηλίθιου και καλόπιστου δημοσιογράφου, που καταπίνει αμάσητη όποια τροφή του σερβίρεται. 
 
Αναφαίρετο δικαίωμα ενός ηλιθίου, όμως, είναι να θέτει ερωτήματα, για να καταλαβαίνει καλύτερα το μενού των πληροφοριών που του σερβίρεται. Απορίες, λοιπόν... 
 
Απορίες που γεννήθηκαν από την τοποθέτηση του Πέτρου Κόκκαλη, με αφορμή τα θλιβερά συμβάντα της Παιανίας. «Αυτό που συνέβη είναι αίσχος και δεν έχει να κάνει με τις ΠΑΕ. Αυτό έχει να κάνει με την κοινωνία γύρω μας. Τι μπορεί να κάνει μια ΠΑΕ για αυτό το πράγμα;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Super League. Μαζί του. Ως ηλίθιος που ζητά διευκρινήσεις, όμως, αναζητώ απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα, που μου γεννήθηκαν τα τελευταία 14 χρόνια που ασκώ αυτό το επάγγελμα (στο ξεκίνημα της καριέρας μου ως ρεπόρτερ Ολυμπιακού και στη συνέχεια συνεργαζόμενος επί σειρά ετών με το επίσημο περιοδικό της πειραϊκής ΠΑΕ). 
 
Αληθεύει ότι από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του Σωκράτη Κόκκαλη στην ηγεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός «αναβαθμίστηκαν» οι σχέσεις της ομάδας με τους οργανωμένους οπαδούς και φυσικά, ο ρόλος τους; Ναι ή όχι; 
 
Αληθεύει ότι την πρώτη διετία της εποχής Κόκκαλη είχαν συσταθεί ομάδες οργανωμένων οπαδών, που επισκέπτονταν σπίτια παικτών -ακόμη και ξημερώματα-, προκειμένου να τους... συνετίσουν και να τους πείσουν με το δικό τους τρόπο να παίξουν μπάλα για το καλό της ομάδας και το δικό τους; Αληθεύει ότι οι δράστες των συγκεκριμένων επισκέψεων ανήκαν στα πρωτοπαλίκαρα της τότε «ερυθρόλευκης» εξέδρας και ήταν φυσικά, γνωστοί των περισσοτέρων στελεχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός; Ναι ή όχι; 
 
Αληθεύει ότι με το πέρασμα των χρόνων αυξήθηκαν με εντυπωσιακό ρυθμό οι προσλήψεις οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού σε επιχειρήσεις συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη ή και στην ίδια την πειραϊκή ΠΑΕ; Ναι ή όχι; 
 
Αληθεύει ότι, ενώ στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ όλα αυτά τα χρόνια δεν άνοιγε μύτη -με την εσωτερική αστυνόμευση στην «ερυθρόλευκη» εξέδρα να λειτουργεί στην εντέλεια-, ως διά μαγείας γινόταν το... έλα να δεις στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος; Ναι ή όχι; 
 
Αληθεύει ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός επέτρεψε στους οπαδούς της ομάδας να μετατρέψουν σε πεδίο μάχης τη Ριζούπολη στο περίφημο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, επιτρέποντάς τους μάλιστα την τοποθέτησή τους ακόμη και μέσα στη φυσούνα του γηπέδου; Ναι ή όχι; 
 
Αληθεύει, επίσης, ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης έγινε ο πρώτος πρόεδρος ΠΑΕ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που γιγάντωσε σε πρωτοφανή βαθμό την αναγνωρισιμότητα και τη δημοσιότητα των οργανωμένων οπαδών της ομάδας του, χαρίζοντάς τους τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι του και εκδίδοντας μέχρι και... παιδικό κόμικ (!) στο επίσημο περιοδικό του συλλόγου, δίνοντάς τους τη μορφή ινδαλμάτων στα μάτια μικρών παιδιών; Ναι ή όχι; 
 
Εγώ -επαναλαμβάνω- είμαι ένας καλόπιστος ηλίθιος, που δεν γνωρίζει να δίνει απαντήσεις. Αποδέχομαι ό,τι μου λένε. Είμαι ένας ευκολόπιστος δημοσιογράφος, που πιστεύει ότι καμιά ΠΑΕ δεν έχει γνώση του τι συμβαίνει εντός των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών και αγνοεί τη μετατροπή τους σε γιάφκες δολοφόνων και εμπορίας ναρκωτικών (σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών). 
 
Αν, λοιπόν, οι απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι αρνητικές, τότε ο Πέτρος Κόκκαλης έχει απόλυτο δίκιο. Αν είναι, όμως, καταφατικές («αν», λέω, βρε αδελφέ), τότε θα πρέπει να εξηγήσει κι αυτός στον πατέρα του ότι -ασχέτως του τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα- οφείλει να καταστρέψει πρώτος απ όλους το τερατούργημα που εξέθρεψε όλα αυτά τα χρόνια. 
 
ΥΓ.: Απαραίτητη διευκρίνιση, γιατί με την παράνοια των τελευταίων ημερών κινδυνεύουμε να βαφτίσουμε δολοφόνο κάθε οργανωμένο οπαδό ομάδας. Οι οπαδοί που δεν συμμετέχουν σ' αυτό το γαϊτανάκι της ωμής βίας πρέπει να καταλάβουν ότι είναι εξίσου συνυπεύθυνοι με αυτούς που κρατούν τα μαχαίρια και τα δολοφονικά όπλα. Η ηθική αυτουργία ή η σιωπηρή παρακολούθηση ενός εγκλήματος συνιστά εξίσου αποτρόπαια πράξη με το ίδιο το έγκλημα. 
του Αλεξανδρου Σομογλου
 
Aλλοι 8 στην φυλακη! 

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Μ. Τρίτης η μαραθώνια απολογία των υπόλοιπων 12 κατηγορουμένων για τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Λεωφόρο Λαυρίου την περασμένη Πέμπτη και τα οποία είχαν αποτέλεσμα το θάνατο ενός νεαρού. Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας ήταν 8 άτομα να μεταφερθούν στο Μεταγωγών και να προφυλακιστούν, ενώ οι άλλοι 4 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. 
 
Αναλυτικότερα, θα πρέπει να πούμε ότι κατά την απολογία τους, η οποία ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Μ. Τρίτης, και οι 12 αρνήθηκαν ότι γνώριζαν οτιδήποτε για τα σοβαρά επεισόδια και το θάνατο του Μιχάλη Φιλόπουλου. Οι 8 από αυτούς προφυλακίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι 4 αφέθηκαν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, που αφορούν στην απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά και την υποχρεωτική τους παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους δύο φορές το μήνα (κάθε 1 και 16). 
 
Ταυτοποίηση αποτυπωμάτων 5 ατόμων 
 
Τέλος, θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι ο η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην ταυτοποίηση, μέσω αποτυπωμάτων, πέντε ατόμων, που εμπλέκονται άμεσα με τη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται σε αυτούς που προφυλακίστηκαν. Η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες αυτών των προσώπων και πλέον τους αναζητεί για να τους συλλάβει.
 
Στοιχεία που εμπλέκουν ακόμα πέντε άτομα στα αιματηρά επεισόδια της Παιανίας έχουν τα χέρια τους οι Αστυνομικές αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες του Mega ετοιμάζονται να εκδώσουν ισάριθμα εντάλματα σύλληψης. 
 
Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα σε μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στον τόπο της συμπλοκής και «δείχνουν» πέντε άτομα, οι ταυτότητες των οποίων είναι γνωστές στην Αστυνομία. 
 
Αντιθέτως, δεν έχει βρεθεί ακόμα τα στοιχεία που ενοχοποιούν τα άτομα που η Αστυνομία θεωρεί ύποπτα για τη δολοφονία του 25χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου. 
 
Οι αρχές εξετάζουν το βίντεο που είχε τραβήξει με το κινητό τηλέφωνό του το ίδιο το θύμα τη στιγμή που ξεκινούσαν τα επεισόδια στη Λεωφόρο Λαυρίου. 
 
Τα στοιχεία για τους υπόπτους θα προκύψουν είτε από την εξέταση των ευρημάτων της φονικής συμπλοκής στα εγκληματολογικά εργαστήρια, είτε από καταθέσεις μαρτύρων. 
 
Την Μ.Τρίτη, πάντως, ο αδελφός του άτυχου νέου αρνήθηκε να δώσει νέα κατάθεση, όταν του ζητήθηκε. 
 
Τη Μεγάλη Τρίτη ενώπιον της 26ης ανακρίτριας παρουσιάσθηκαν και οι υπόλοιποι 12 συλληφθέντες. 
 
Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, ένας από αυτούς είχε συλληφθεί στα επεισόδια που είχαν γίνει πριν δύο χρόνια στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης στον αγώνα του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό. 
 
Είχε επίσης λάβει μέρος στην εισβολή οπαδών του Ολυμπιακού στα γραφεία του Συνδέσμου φιλάθλων του Παναθηναϊκού στο Περιβολάκι της Νίκαιας και είχε μάλιστα τραβήξει βίντεο. 
Μέλος Δ.Σ. μεγάλης ΠΑΕ φέρεται να εμπλέκεται στο «μακελειό» της Λεωφόρου Λαυρίου! 
Η Αστυνομία τον αναζητά, αφού σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχει στα χέρια της, ο συγκεκριμένος μετείχε στα επεισόδια και μάλιστα ήταν αυτός που πρόσφερε βοήθεια σε 27χρονο οπαδό που τραυματίστηκε από αυτοκίνητο. 
Η Αστυνομία λοιπόν τον αναζητά ενώ εξετάζει και την περίπτωση διαφυγής του στο εξωτερικό.
 
Έναν 23χρονο οδηγό ταξί από τη Νίκαια με βεβαρημένο παρελθόν «φωτογραφίζουν» οι μαρτυρικές καταθέσεις δύο εκ των κατηγορούμενων οπαδών του Ολυμπιακού ως πιθανό δράστη της δολοφονίας του νεαρού Μ.Φιλόπουλου στα επεισόδια της Παιανίας. Μαρτυρίες και για τους καθοδηγητές της αιματηρής συμπλοκής. 
 
Στις απολογίες δύο εκ των κατηγορουμένων υποδεικνύεται για πρώτη φορά συγκεκριμένο πρόσωπο ως άμεσα εμπλεκόμενο στη δολοφονία του 25χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου, επισημαίνεται σε σχετικό δημόσιευμα των Νέων. 
 
Οι κατηγορούμενοι, που συγκαταλέγονται σε εκείνους που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, «δείχνουν» συνολικά 20 άτομα στα οποία αποδίδουν ενεργό ρόλο στα επεισόδια. 
 
Πέραν του πιθανού δράστη, υποδεικνύουν δύο οργανωτές των επεισοδίων, τους οποίους και εμφανίζουν ως αρχηγούς της Θύρας 7 με τον έναν εξ αυτών να είναι μέλος της διοίκησης στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μιλούν για άλλους 17 εμπλεκόμενους, τους οποίους κατονομάζουν. 
 
Βάσει της απολογίας 18χρονου οπαδού του Ολυμπιακού, ο πιθανός δράστης της δολοφονίας είναι γύρω στο 1.80, δεν φορούσε κράνος, κρατούσε μαχαίρι και ανήκει στον σύνδεσμο της Νίκαιας. «Κατά 60% αυτός τον σκότωσε» αναφέρει ο κατηγορούμενος. 
 
Ο 23χρονος οδηγός ταξί είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για το μαχαίρωμα ενός νεαρού στην πλατεία Κορυδαλλού πριν από μερικούς μήνες. Επιπλέον έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 30 μηνών για ληστεία σε περίπτερο το 2004 μαζί με άλλα έξι άτομα, σημειώνει Το Βήμα. 
 
Το «ραντεβού του θανάτου» 
 
Απολογούμενος στην 26η τακτική ανακρίτρια κατηγορούμενος οπαδός του Ολυμπιακού περιέγραψε πώς κλείστηκε το «ραντεβού του θανάτου». Ο ίδιος υποστήριξε πως όλα ξεκίνησαν από τον αγώνα της Εθνικής με την Τουρκία στο γήπεδο Καραϊσκάκη. 
 
Ουσιαστικά προκύπτει ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του για ένα πανό του ΑΠΟΕΛ που σηκώθηκε στο «Γ.Καραϊσκάκης» και εξελήφθη ως προβολή από τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Το «ραντεβού» κλείστηκε για τον αγώνα βόλεϊ γυναικών Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού· επελέγη η Παιανία για να λύσουν τις διαφορές τους μακριά από τις δυνάμεις της αστυνομίας. 
 
Σφίγγει ο κλοιός για το πρωτοπαλίκαρο της μάχης της Παιανίας. Στις απολογίες που έδωσαν στην 26η τακτική ανακρίτρια δύο από τους συλληφθέντες, κατονομάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα άτομα που φέρονται ως πρωταίτιοι των αιματηρών επεισοδίων που στοίχισαν τη ζωή του 25χρονου προέδρου συνδέσμου του Παναθηναϊκού, Μιχαήλ Φιλόπουλου. 
 
Ο ένας από τους κατηγορουμένους αποκάλυψε στην απολογία του σημαντικά στοιχεία για τον άνθρωπο που θεωρεί ότι έριξε τις φονικές μαχαιριές στον 25χρονο. Πρόκειται για ταξιτζή από τη Νίκαια, για τον οποίο αναφέρει: 
 
«Ο Ρ. είναι γύρω στο 1,80, δεν φόραγε κράνος, είναι ταξιτζής, κράταγε μαχαίρι, είχε μαλλιά καρφάκια, είναι στον σύνδεσμο της Νίκαιας και κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτός που μαχαίρωσε τον Φιλόπουλο. Τηλεφωνήθηκα με άλλους συνδέσμους και κατά 60% αυτός τον σκότωσε...». 
 
Τα στοιχεία αυτά, όπως και άλλα, που έδωσαν οι απολογούμενοι και αφορούν άλλα πρόσωπα, θα αξιολογηθούν από την ανακρίτρια και αν διαπιστωθεί ότι ευσταθούν, θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης. 
 
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δολοφονία του Φιλόπουλου φέρεται να έπαιξε και ένας 18χρονος, για τον οποίο ο ένας από τους απολογούμενους αναφέρει χαρακτηριστικά: 
 
«Ο Ν.Β. ήταν εκεί, είναι 18 ετών, είναι στον σύνδεσμο του Κορυδαλλού, φόραγε μαύρο κράνος, είχε μαχαίρι μαζί του, το κράταγε και το είδα, όταν κατεβήκαμε. Δεν οδηγούσε αυτός τη μηχανή, δεν ξέρω με ποιον πήγε εκεί, είναι μαυρομάλλης, πολύ λεπτός, γύρω στο 1,70». Συνεχίζοντας την απολογία του αναφέρει ο κατηγορούμενος: 
 
«Αφού τελείωσαν τα επεισόδια, ακουγόταν ότι χτύπησε ένας οπαδός του Ολυμπιακού. Πήγα να δω ποιος ήταν και είδα ότι εκεί ήταν ο Δ. Κι ήταν πιο κάτω άλλος ένας και από πάνω ένας Ολυμπιακός... Ηταν ο Λ. που είναι από το Πόρτο Λεόνε και είναι γύρω στα 40 και φώναζε για τον Φιλόπουλο: Φύγετε, μην τον ακουμπάτε»... 
 
Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο νεαρός περιγράφει άλλος πρόσωπο. «Είδα επίσης τον Ν. Είναι γύρω στο 1,75 με 1,80, είναι πολύ χοντρός, δουλεύει στην μπουτίκ του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη και ανήκει στο Αθενς Κλαμπ. Τον αναγνώρισα από το βίντεο που μου δείξανε στην αστυνομία, από τη φωνή του και από τον σωματότυπό του και ήταν αυτός που είχε το ρόπαλο και έλεγε «φύγετε»...». 
 
Οι αποκαλύψεις που έκαναν στην ανακρίτρια οι δύο κατηγορούμενοι «αγγίζουν» πρόσωπα, καθώς σε σημεία της απολογίας ενός εξ αυτών αναφέρεται: 
 
«Ο Μ. Μπ. και ο Μ.Κ. είναι δύο από τους αρχηγούς τη Θύρας 7. Ο Ρ. και ο Λ. αυτοί δεν φόραγαν κράνος. Ο Μ. είναι στον σύνδεσμο του Κορυδαλλού, είναι γύρω στο 1,80 με 1,85, εύσωμος, μαυρομάλλης, με κοντό μαλλί, συχνάζει στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, αυτός έχει κρυφτεί στη Μάνη, μένει Κορυδαλλό. Ο Κ. φόραγε μαύρο καπέλο, ήταν με μηχανή, είναι στον σύνδεσμο των Καμινίων, συχνάζει στην καφετέρια «ΓΚΕΤΟ», είναι 1,70 με 1,74, έχει μακρύ μαλλί κοτσίδα, είναι φίλος με τον Τ.Π., φόραγε κράνος. 
 
Ο Τ.Π. είχε πτυσσόμενο κλομπ, επειδή είναι χοντρός και φαλακρός δεν φόραγε καλά το κράνος και τον αναγνώρισα. Ο Π. έχει μαύρη BMW με φιμέ τζάμια και συχνάζει στην καφετέρια «ΓΚΕΤΟ» στα Καμίνια, είναι καράφλας, είναι γύρω στο 1,80. Ηταν και ο Τ.Κ., ο εκπρόσωπος του συνδέσμου του Πειραιά, είναι από τα αρχηγικά μέλη και αυτός, φόραγε μαύρο κράνος, είναι πολύ λεπτός, πρεζάκι, έχει μακριά μαλλιά και περίσσευαν από το κράνος. Δεν ξέρω πού μένει, τον ξέρω φατσικά από το γήπεδο...». 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεαρός αναφερόμενος στα πρόσωπα Μ. Μπ. και Μ.Κ., που είχε ήδη κατονομάσει στην ανακρίτρια σε άλλο σημείο της απολογίας του, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «αυτοί το οργάνωσαν»... 
 
Πληροφορίες 

Ο ένας από τους δύο νεαρούς που έδωσε και τις περισσότερες πληροφορίες στην ανακρίτρια, έκανε λόγο, επίσης, για ακόμη ένα πρόσωπο που μετείχε στα επεισόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν από τους ήδη συγκατηγορουμένους του, για τον οποίον αναφέρει: «Ο Μ. ήταν με τα πόδια. Απ ό,τι μας είπε στα κρατητήρια, ήρθε πιο αργά, μετά τα επεισόδια...». 
 
Ο ένας από τους κατηγορούμενους αναφέρει, επίσης, ότι από τους συμμετέχοντες στη μάχη «οι 170 από τους 200 φόραγαν κράνη», ενώ σε ερώτηση της ανακρίτριας εάν είχαν καλύψει τις πινακίδες στα μοτοποδήλατα, απάντησε: «Δεν πρόσεξα εάν είχαν καλύψει τις πινακίδες τους. Οι υπόλοιποι μπορεί να το έκαναν, για να μην πάρουν οι Παναθηναϊκοί τις πινακίδες. Είχε γίνει ένα επεισόδιο πριν από λίγες μέρες και είχαν πάρει πινακίδες και θα τις πήγαιναν στην αστυνομία. Εγώ δεν οδηγούσα μηχανή. Το 90% φόραγαν κράνη...». 
 
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν απολογηθεί 18 άτομα στην ανακρίτρια, εκ των οποίων οι 9 οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι 9 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. 
 
ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ 

Με προσαγωγές δεκάδων «σκληρoπυρηνικών» χούλιγκαν του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού προσπαθεί η αστυνομία να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του 25χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία. 
 
Μέχρι χθες είχαν γίνει περισσότερες από 15 προσαγωγές στην Ασφάλεια με τον εξής στόχο: πρώτον για να πιστοποιηθεί η παρουσία των συγκεκριμένων ατόμων στον χώρο των αιματηρών επεισοδίων και δεύτερον για να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τη φονική επίθεση και γι αυτούς που πήραν μέρος σ' αυτήν. 
 
Οι προσαχθέντες έδωσαν ένορκες καταθέσεις, με σκοπό οι μαρτυρίες τους να αποτελέσουν υλικό για τη δικογραφία που σχηματίζεται. 
 
Παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς που προσήχθησαν κράτησαν αρνητική στάση, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από μαρτυρικές καταθέσεις κρίνονται από πηγές της αστυνομίας ικανοποιητικά, διότι οδηγούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα που φέρονται ότι πήραν μέρος στη δολοφονική επίθεση εναντίον του 25χρονου. 
 
Ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας έλεγε χαρακτηριστικά ότι ακόμα και αν δεν υπάρξουν στοιχεία σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, οι καταθέσεις που έχουν ληφθεί είναι ικανές να αποτελέσουν αποδεικτικό υλικό για τους δράστες. 
 
Σήμερα και αύριο αναμένεται να προσαχθούν στην Ασφάλεια άλλοι 15 χούλιγκαν, από μία λίστα 30 προσώπων που έχει σχηματιστεί, με βάση τις πληροφορίες και τα άλλα στοιχεία που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της προανάκρισης. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό πρωταγωνιστών των επεισοδίων, που μέχρι χθες δεν είχαν βρεθεί. 
 
Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων DNA αναμένονται μετά το Πάσχα. 
 
Σε περίπτωση που αποδειχτεί εργαστηριακά ότι κάποια από τα φονικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον τόπο της συμπλοκής, ή στην κατοχή συλληφθέντων, είχαν χρησιμοποιηθεί στη δολοφονία του 25χρονου, τότε αυτές οι αποδείξεις θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία που σχηματίζεται. 
 
Στόχος πάντως των αστυνομικών που προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση της δολοφονίας δεν είναι μόνο οι δράστες της φονικής επίθεσης, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί των αιματηρών επεισοδίων, για τους οποίους συγκεντρώνουν καθημερινά στοιχεία. 
 
Επιδίωξή τους είναι στη δικογραφία που θα διαβιβαστεί στις δικαστικές αρχές να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για τους ηθικούς αυτουργούς, ώστε να σταθούν ικανά για την άσκηση ποινικών διώξεων. 
 
Εν τω μεταξύ ο νεαρός κατηγορούμενος για τα επεισόδια που μίλησε στην αστυνομία για ορισμένους από τους πρωταγωνιστές της αιματηρής συμπλοκής, με τα παρατσούκλια τους ή με τα πραγματικά τους στοιχεία, βρίσκεται από χθες υπό αστυνομική προστασία. Ο λόγος είναι ότι εκφράζονται φόβοι για αντίποινα από χούλιγκαν της ομάδας του. 
 
Διευθύνσεις» και τουλάχιστον 20 νέα «ονόματα», μεταξύ των οποίων και τρανταχτά της εξέδρας, τη ραχοκοκαλιά των στρατών του μίσους που αναμετρήθηκαν στη μάχη της Παιανίας, ένας ποταμός που υποδεικνύει με ποσοστιαία προσέγγιση αλήθειας ή λάθους ακόμα και φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Μιχ. Φιλόπουλου, ξετυλίγεται μέσα από τις απολογίες κατηγορουμένων στην υπόθεση για τη συμπλοκή μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. 
 
Στο δρόμο προς την ανεύρεση των δραστών της δολοφονίας βρίσκεται πλέον η Αστυνομία 
Τα στοιχεία που κατέθεσαν στην ανακρίτρια (ασαφή σε πολλά σημεία και για να διασταυρωθούν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση) κυρίως δύο νεαροί οπαδοί, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, ανοίγουν τον δρόμο στις διωκτικές αρχές να ξετυλίξουν το κουβάρι του τρόμου και να απαντήσουν στα ερωτήματα που ταλανίζουν τις ανακριτικές αρχές: «Ποιος οργάνωσε τη μάχη και ποιος σκότωσε τον Φιλόπουλο». 
 
«Ο Μ. και Κ. το οργάνωσαν», απαντά ο ένας από τους νεαρούς, ο οποίος κατονομάζει ως συμμετέχοντες και οργανωτές της μάχης της Παιανίας δύο ηγετικά στελέχη της θύρας 7, πασίγνωστα πρόσωπα εντός και εκτός γηπέδων, ο ένας δε από αυτούς με θεσμικό ρόλο στα πεπραγμένα του ποδοσφαίρου. 
 
Οσο για τον δράστη της δολοφονίας, σε αυτή την περίπτωση η απάντηση δίδεται είτε με τη διευκρίνιση ότι «τηλεφωνήθηκαν με άλλους συνδέσμους και κατά 60% ο Ρ., που είναι ταξιτζής, είναι αυτός που τον σκότωσε», είτε ότι «άκουσα στα κρατητήρια από τον ..., ότι είδε τον Ρ. πάνω από τον νεκρό και επειδή ο Ρ. έχει προϊστορία στα μαχαιρώματα συμπέρανε ότι αυτός μαχαίρωσε τον Φιλόπουλο· άκουσα ότι οδηγεί ταξί ο Ρ.». Ομως, στην απολογία του ο νεαρός που φέρεται να είδε τον ταξιτζή πάνω από τον Φιλόπουλο ποιεί την νήσσαν. 
Τα φονικά όπλα σιγά σιγά αποκτούν... κατόχους 
20 άτομα 
Από τις απολογίες που είχε στη διάθεσή της η «Ε» προκύπτει ότι κατονομάζονται τουλάχιστον 20 άτομα είτε με ψευδώνυμα, είτε με ονοματεπώνυμα και ιδιότητες, είτε με μικρά ονόματα και τον σύνδεσμο οπαδών στον οποίο ανήκουν, οι οποίοι «θεάθηκαν» στην πομπή των μηχανών που πήγε στη λεωφόρο Λαυρίου. Ολοι δεν αναγνωρίζουν κανέναν από τους συγκατηγορουμένους τους, ενώ ξεκαθαρίζεται, κατά έναν τρόπο, ότι όλα ξεκίνησαν στον αγώνα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στο Καραϊσκάκη, όταν κάποιοι σήκωσαν ένα πανό που έγραφε ΑΠΟΕΛ «και δεν άρεσε στους φιλάθλους του Ολυμπιακού διότι δεν δέχονται να υψώνεται πανό άλλης ομάδας στο Καραϊσκάκη». 
 
Στην ερώτηση της ανακρίτριας ο οπαδός διευκρινίζει πως «όταν για κάποιο λόγο στο Καραϊσκάκη το προηγούμενο Σάββατο ειπώθηκε κάτι για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, τότε άρχισε ο καβγάς εντός του γηπέδου στις κερκίδες. Και γι' αυτό το σκηνικό οι οπαδοί των δύο ομάδων αποφάσισαν να δώσουν ένα ξεκαθάρισμα και δεν θα υπήρχε αστυνομία για να λύσουν τις διαφορές τους». Μάλιστα, κατατίθεται και απάντηση στην ερώτηση «γιατί είχαν καλύψει τους αριθμούς κυκλοφορίας», η οποία είναι σχεδόν αυτονόητα σαρκαστική: «Γιατί (σ.σ. αυτός που το είχε κάνει) δεν είχε σκοπό προφανώς να πάει εκεί να παρακολουθήσει αγώνα βόλεϊ, αλλά να λύσει τις διαφορές του με τους οπαδούς της άλλης ομάδας ως αντίποινα για το ξύλο στο Καραϊσκάκη στον αγώνα της Εθνικής». 
 
Αναλυτική για πρόσωπα είναι η απολογία ενός νεαρού. Ο οπαδός που στην προανάκριση είχε μιλήσει γενικώς για δύο πρόσωπα με τα μικρά τους ονόματα, τα οποία «ήταν παρών στα επεισόδια αλλά δεν είδα τι έκαναν» και θεωρούνταν «κεφάλια στο γήπεδο», ενώπιον της ανακρίτριας και υπό την απειλή της προσωρινής κράτησης υπερθεμάτισε και είπε: 
 
Για τους συμμετέχοντες: «Το 90% φορούσε κράνη. Ο Μ.Μ. είναι από τους αρχηγούς της θύρας 7, ο Μ.Κ. είναι επίσης αρχηγός της θύρας 7, ο Ρ. και ο Λ. δεν φόραγαν κράνος. Ο Μ. είναι στον σύνδεσμο του Κορυδαλλού, είναι γύρω στο 1,80-1,85, εύσωμος, μαυρομάλλης με κοντό μαλλί, συχνάζει στην πλατεία Ελευθερίας, αυτός έχει κρυφτεί στη Μάνη. Ο Κ. φορούσε μαύρο καπέλο, ήταν με μηχανή, είναι στον σύνδεσμο των Καμινίων, συχνάζει στην καφετέρια "Γκέτο", είναι 1,70-1,74, έχει μακρύ μαλλί κοτσίδα. Είναι φίλος του Τ.Π., είχε ένα πτυσσόμενο κλομπ, επειδή είναι χοντρός και φαλακρός δεν φόραγε καλά κράνος και τον αναγνώρισα. Ο Π. έχει μαύρη BMW με φιμέ τζάμια και συχνάζει στην καφετέρια "Γκέτο" στα Καμίνια. Είναι καράφλας, γύρω στο 1,80. Ηταν και ο Τ.Κ., ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Πειραιά, είναι από τα αρχηγικά στελέχη κι αυτός, φόραγε μαύρο κράνος και είχε στα χέρια ένα ξύλο. Αυτόν τον είδα, τον αναγνώρισα επειδή είναι πολύ λεπτός, έχει μακριά μαλλιά που περίσσευαν από το κράνος. Ο Ν.Β., 18 χρόνων, είναι από τον Κορυδαλλό, φόραγε μαύρο κράνος. Είδα τον Μ. από τα Καμίνια, φόραγε κράνος μαύρο και είχε σηκωμένη την καλύπτρα. Είναι εύσωμος έχει μαλλιά πορτοκαλοκόκκινα, είναι ο εκκολαπτόμενος αρχηγός και τον προόριζαν ο Κ., ο Τ. και ο Μ.». 
 
Για τη δολοφονία: «Ο Ρ. είναι γύρω στο 1,80, δεν φόραγε κράνος, είναι ταξιτζής, κράταγε μαχαίρι, είχε μαλλιά καρφάκια, είναι στον σύνδεσμο Νίκαιας και κατά πάσα πιθανότητα αυτός είναι που μαχαίρωσε τον Φιλόπουλο. Τηλεφωνήθηκαν με άλλους συνδέσμους και κατά 60% αυτός τον σκότωσε. Αφού τελείωσαν τα επεισόδια, πιο κάτω ήταν άλλος ένας και από πάνω του ένας ολυμπιακός. Οταν πήγα, δεν ήταν μαχαιρωμένος στα πόδια. Ηταν ο Φιλόπουλος, η μύτη του ήταν σπασμένη. Ηταν ο Λ. από το Πόρτο Λεόνε, είναι γύρω στα 40 και φώναζε "φύγετε" και "μην τον ακουμπάτε", προσπαθούσε να τον προστατεύσει. Τον Ν., που είναι γύρω στο 1,75, είναι πολύ χοντρός και δουλεύει στην μπουτίκ, τον αναγνώρισα από τη φωνή από το βίντεο που μου δείξανε στην αστυνομία. Ηταν αυτός που είχε το ρόπαλο και έλεγε "φύγετε από τον Φιλόπουλο". Αυτός τον προστάτευε, στο βίντεο ήταν ήδη μαχαιρωμένος». 
Για τον εαυτό του: «Εγώ πήγα για να δω βόλεϊ, δεν ήξερα ότι θα πέσει ξύλο. Η εκπομπή είχε πει ότι είχαμε πάρει 700 εισιτήρια για τον αγώνα». 
 
Για τους «οργανωτές»: «Ο Μ. και ο Κ. το οργάνωσαν». 
«Τον προστάτευαν» 

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι έτερος νεαρός, που καταθέτει, υποστηρίζει ότι μετά τη συμπλοκή είδε 5 εκ των πρωταγωνιστών της μάχης να προσπαθούν να προστατεύσουν τον Φιλόπουλο: «Στα 25-30 μέτρα είδα έναν άνθρωπο πεσμένο, ο οποίος είχε αίματα στα δυο του γόνατα, στην μπλούζα στην περιοχή των πλευρών, το ένα του μάτι ήταν κλειστό. Από πάνω του ήταν πέντε οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι έτρεξαν να τον προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και φώναξαν "απομακρυνθείτε όλοι και αφήστε μόνο εμάς τους πέντε". Εγώ νόμιζα ότι ήταν τραυματίας». Ο ίδιος περιγράφει το σκηνικό της μάχης «από την 6η, 7η σειρά όπου βρισκόμουν, καθώς είχα οπτική γωνία. Στα 15 μέτρα άρχισε η ανταλλαγή στιλό, το οποίο είχε χρώματα κόκκινο και πράσινο. Είναι ένα ειδικό πιστολάκι μικρό, βάζεις την κάψουλα στο στιλό και ανοίγει. Αν σε ακουμπήσει το χρώμα, σε καίει, διαλύεται και σου κάνει έγκαυμα. Εγινε ρίψη φωτοβολίδων, καπνογόνων, μολότοφ, αυτό διήρκεσε 7 λεπτά και γινόταν κόλαση».
 
Ο ίδιος τελειώνει την απολογία του καταδικάζοντας τη βία στα ελληνικά γήπεδα και λέγοντας: «Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Μιχ. Φιλόπουλου. Δεν είδα ποιος τον χτύπησε. Αν ήξερα, θα σας το έλεγα».
 
Κοντά στον εντοπισμό ενός εκ των δραστών της δολοφονίας του 25χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου, βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές. Οι καταθέσεις δύο εκ των κατηγορούμενων οπαδών του Ολυμπιακού «φωτογραφίζουν» ως πιθανό δράστη της δολοφονίας έναν 23χρονο οδηγό ταξί από τη Νίκαια με βεβαρημένο παρελθόν. Βάσει της απολογίας 18χρονου οπαδού του Ολυμπιακού, ο πιθανός δράστης της δολοφονίας είναι γύρω στο 1.80, δεν φορούσε κράνος, κρατούσε μαχαίρι και ανήκει στον σύνδεσμο της Νίκαιας. Ο 23χρονος οδηγός ταξί είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για το μαχαίρωμα ενός νεαρού στην πλατεία Κορυδαλλού πριν από μερικούς μήνες, ενώ επιπλέον έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 30 μηνών για ληστεία σε περίπτερο το 2004 μαζί με άλλα έξι άτομα.
 
Οι κατηγορούμενοι, που συγκαταλέγονται σε εκείνους που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους, «δείχνουν» συνολικά 20 άτομα στα οποία αποδίδουν ενεργό ρόλο στα επεισόδια. Ως οργανωτές φέρονται να εμφανίζονται δύο συνδεσμίτες της «Θύρας 7» από τον Κορυδαλλό και τα Καμίνια, με τον έναν εξ αυτών να είναι μέλος της διοίκησης στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ στις καταθέσεις γίνεται λόγος και για άλλους 17 εμπλεκόμενους, τους οποίους και κατονομάζουν

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται. Συνολικά έχουν γίνει περίπου 30 προσαγωγές ατόμων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το Πάσχα η Αστυνομία θα εκδώσει πάνω από πέντε εντάλματα σύλληψης οπαδών, μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται και οι τέσσερις ύποπτοι για τον φόνο του Φιλόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διήμερο έχουν κληθεί από την Ασφάλεια για καταθέσεις πληροφοριών κοντά στα 120 άτομα!

Στην Ασφάλεια προσήχθη, προχθές τη νύχτα, ο ταξιτζής από τη Νίκαια, τον οποίο ένας από τους κατηγορουμένους για τα αιματηρά επεισόδια στην Παιανία τον συνδέει άμεσα με τη δολοφονία του Μ. Φιλόπουλου. 
 
«Κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτός που μαχαίρωσε τον Φιλόπουλο», είχε υποστηρίξει στην απολογία του στην ανακρίτρια 19χρονος χούλιγκαν, ενώ άλλος ένας από τους κατηγορουμένους υποστήριξε ότι άκουσε στο κρατητήριο ότι ο ταξιτζής από τη Νίκαια ήταν πάνω από τον νεκρό.
 
Ο ταξιτζής παρέμεινε αρκετές ώρες στην Ασφάλεια και έδωσε λεπτομερή κατάθεση στους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, που κάνουν την προανάκριση για το έγκλημα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ταξιτζής αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον φόνο, ενώ προέβαλε άλλοθι, προκειμένου να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. Συγκεκριμένα φέρεται ότι ισχυρίστηκε πως την ώρα της δολοφονικής επίθεσης στον 25χρονο, αυτός μετέφερε με το ταξί του κάποιον πελάτη. Μετά την πολύωρη εξέτασή του ο ταξιτζής αφέθηκε ελεύθερος. 

Στην απολογία του στην ανακρίτρια ένας από τους κατηγορουμένους υποστήριξε ότι ο ταξιτζής «έχει προϊστορία στα μαχαιρώματα» και γιʼ αυτό συμπέρανε ότι αυτός μαχαίρωσε τον Φιλόπουλο.
 
Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι ο νεαρός ταξιτζής είχε πράγματι μαχαιρώσει έναν 28χρονο στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, ύστερα από έντονη λογομαχία για ασήμαντο λόγο και ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Εχει κατηγορηθεί επίσης για συμμετοχή σε ληστεία περιπτέρου.
 
Σε ερώτηση γιατί ο ταξιτζής, που φέρεται ως ένας από τους δράστες της δολοφονίας του 25χρονου Μ. Φιλόπουλου, δεν κρατήθηκε, αξιωματικός της Ασφάλειας απάντησε ότι για να κρατηθεί, έπρεπε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια. Ο ταξιτζής από τη Νίκαια δεν ήταν ο μοναδικός που προσήχθη το τελευταίο 24ωρο στην Ασφάλεια για τα αιματηρά επεισόδια στην Παιανία. 
 
Οι προσαγωγές «σκληρών χούλιγκαν» και από τα δύο στρατόπεδα (Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού) συνεχίστηκαν και χθες, προκειμένου να εξακριβωθεί η παρουσία τους στον χώρο των δραματικών επεισοδίων και να καταγραφεί η μαρτυρία τους για το πώς εξελίχτηκαν τα γεγονότα. 
Τα τελευταία 24ωρα οι προσαγωγές έχουν ξεπεράσει τις 20, ενώ αναμένεται να γίνουν άλλες 10 σήμερα και αύριο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικογραφία που σχηματίζεται. 
Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι αρκετοί από αυτούς που κατονομάζονται ως πρωταγωνιστές των επεισοδίων, τόσο στις προανακριτικές καταθέσεις των συλληφθέντων, όσο και στις απολογίες των κατηγορουμένων στον ανακριτή. 
Απουσιάζουν, ωστόσο, δύο σημαντικά πρόσωπα, ο ένας από τους οποίους είναι μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, προερχόμενος από τη Θύρα 7. Για τον τελευταίο οι πληροφορίες της αστυνομίας αναφέρουν ότι ενδέχεται να έχει διαφύγει σε χώρα του εξωτερικού. 
 
Σημαντικά στοιχεία 

ΣύΒφωνα με πληροφορίες, από τις καταθέσεις ορισμένων έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία διασταυρώνονται με μαρτυρίες που έχουν κατατεθεί ενόρκως κατά τη διάρκεια της προανάκρισης. Η διασταύρωση αυτή θεωρείται ικανό στοιχείο, για να οδηγήσει αρκετούς χούλιγκαν κατηγορουμένους στη Δικαιοσύνη. 
Εν τω μεταξύ ταυτοποιήθηκαν άλλα τέσσερα δακτυλικά αποτυπώματα, που ανιχνεύθηκαν στον χώρο των επεισοδίων, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε εννιά τα άτομα που αποδεικνύεται και δακτυλοσκοπικά ότι συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή. 
Τα άλλα πέντε αποτυπώματα, που είχαν βρεθεί σε μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα στον χώρο της συμπλοκής, είχαν ταυτοποιηθεί τις προηγούμενες μέρες. 
Τις πρώτες μέρες μετά το Πάσχα αναμένονται και τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων, τα οποία θα συμπεριληφθούν στη δικογραφία, που σχηματίζεται, ενώ πιθανότατα προς το μέσον ή το τέλος της εβδομάδας η σχετική δικογραφία θα διαβιβαστεί στις δικαστικές αρχές. 
Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθούν και τα πρώτα εντάλματα σύλληψης, τόσο για τους δράστες του εγκλήματος, όσο και για τους ηθικούς αυτουργούς. 
Συνολικά στη δικογραφία αναμένεται να συμπεριληφθούν τουλάχιστον δέκα άτομα. 
Πέρα από το επιχειρησιακό μέρος, όμως, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των πρωταιτίων των επεισοδίων και της δολοφονίας του 25χρονου, η αστυνομία ασχολείται με το πρόβλημα των χούλιγκαν γενικότερα, καταγράφοντας τους συνδέσμους που διαλύονται, καθώς και τα βασικά τους στελέχη. 
Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματικοί προβληματίζονται για το αν θα αποδώσει το μέτρο με το κλείσιμο των συνδέσμων, με το σκεπτικό ότι θα βρουν τρόπο να τους υποκαταστήσουν όλοι αυτοί που έβρισκαν μέχρι πρότινος στέγη σε αυτούς. 
 
Σε ένα... παιχνίδι στρατηγικής για γερά νεύρα, που θέλει βήματα σταθερά και πολύ προσεκτικά, έχει μετατραπεί η υπόθεση εξιχνίασης της δολοφονίας του 22χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου. 
 
«Πυρομαχικά» στο πεδίο της μάχης. 

Από τη μια πλευρά, η ΕΛ.ΑΣ., που μαζεύει συνεχώς στοιχεία για το ραντεβού του παραλόγου και καλείται να υπερπηδήσει τα όποια «εμπόδια» παρουσιάζονται, και από την άλλη πλευρά τα πρόσωπα-κλειδιά, τα οποία γνωρίζοντας ότι τα ονόματα ή τα προσωνύμιά τους εμπλέκονται σε κάποιες απολογίες, έχουν πάρει τα μέτρα τους. 
Ο «ταξιτζής» και ο «Αλβανός» που φέρονται να συμμετέχουν στη δολοφονία, αρνήθηκαν ακόμη και την παρουσία τους στη μάχη της Παιανίας,στις 29 Μαρτίου. Κατά την προσαγωγή τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ήταν τόσο καλά «διαβασμένοι» που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ακούμπησαν το παραμικρό, προκειμένου να μην αφήσουν αξιοποιήσιμο... υλικό για τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. 

Συλλογή στοιχείων 

Ενα αποτύπωμά τους ή το DNA από τον ιδρώτα των χεριών τους, που ενδεχομένως να ταυτίζονταν με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, θα κατέρριπτε τους ισχυρισμούς τους και θα «μαρτυρούσε», αν μη τι άλλο, την παρουσία τους στη λεωφόρο Λαυρίου. Κατά συνέπεια, η «φιλική συζήτηση» θα ξεκινούσε από άλλη βάση.
 
*Σύμφωνα με τις απολογίες δύο νεαρών συλληφθέντων, ο ταξιτζής που είναι ο «Ρ.», «είναι γύρω στο 1,80, δεν φόραγε κράνος, κράταγε μαχαίρι, είχε μαλλιά καρφάκια, είναι στον σύνδεσμο Νίκαιας και πιθανότατα αυτός μαχαίρωσε τον Φιλόπουλο». 
*Ο «Αλβανός», σύμφωνα με πληροφορίες, «ανήκει στο σύνδεσμο του Ολυμπιακού στο Παγκράτι και έχει ξαναεμπλακεί σε επεισόδια». 
 
Η «ομερτά» και η «αλληλεγγύη μεταξύ των οπαδών» είναι τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές αρχές.
Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην «Κ.Ε.» ανώτατοι αξιωματικοί, «όλοι φέρονται να τιμούν τη μνήμη του νεκρού, αλλά κανένας δεν ανοίγει το στόμα του να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για να βρεθούν οι δράστες».
 
*Στην ίδια λογική είναι και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα που δέχεται η αστυνομία, στα οποία οι «μάρτυρες» αναφέρουν στοιχεία, πρόσωπα και καταστάσεις, αρνούνται όμως να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους: 
 
«Ο φόβος όλων να μιλήσουν είναι τεράστιος», εξήγησε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., αναφερόμενος στη «μαφία των γηπέδων» και τη «φασίζουσα συμπεριφορά» τους, που εκτιμά όμως ότι «κάποιοι θα το πάρουν απόφαση να μιλήσουν μόλις καταλαγιάσει ο θόρυβος». 
Πόσω μάλλον όταν τα «είδα», «άκουσα», «μου είπαν», «υποθέτω» που υπάρχουν στις απολογίες αφορούν τρανταχτά ονόματα της «Θύρας «7», ακόμη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού, που είναι γνωστός ως «ο άνθρωπος που είχε το θάρρος να υψώσει ανάστημα στον πρόεδρο». 

Στην πρώτη γραμμή 

Αυτό λέγεται για τον «Μ.Κ., αρχηγό της Θύρας 7, που μαζί με τον Μ.Μ. οργάνωσαν τη μάχη» και ήταν στην πρώτη γραμμή, όπως ήταν ακόμη «ο Ρ. και ο Λ. που δεν φόραγαν κράνος», «Ο Μ. που είναι στον σύνδεσμο Κορυδαλλού, γύρω στο 1,80-1,85, εύσωμος, με κοντό μαύρο μαλλί, συχνάζει στην πλατεία Ελευθερίας και έχει κρυφτεί στη Μάνη». 

*«Ο Κ. φορούσε μαύρο καπέλο, ήταν με μηχανή, είναι στον σύνδεσμο των Καμινίων, συχνάζει στην καφετέρια "Γκέτο", είναι 1,70-1,74, έχει μακρύ μαλλί κοτσίδα και είναι φίλος του Τ.Π., που είχε ένα πτυσσόμενο κλομπ, επειδή είναι χοντρός και φαλακρός δεν φόραγε καλά κράνος, τον αναγνώρισα», 

*«Ο Π. έχει μαύρη BMW με φιμέ τζάμια και συχνάζει στην καφετέρια "Γκέτο" στα Καμίνια. Είναι καράφλας, γύρω στο 1,80. Ο Τ.Κ., ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Πειραιά, που είναι από τα αρχηγικά στελέχη κι αυτός, φόραγε μαύρο κράνος και είχε στα χέρια ένα ξύλο». 

*«Ο Ν.Β., 18 χρόνων, είναι από τον Κορυδαλλό, φόραγε μαύρο κράνος». 

*«Ο Μ. από τα Καμίνια, φόραγε κράνος μαύρο, είχε σηκωμένη την καλύπτρα και είναι ο εκκολαπτόμενος αρχηγός και τον προόριζαν ο Κ., ο Τ. και ο Μ.», ανέφεραν δύο από τους συλληφθέντες, καταθέτοντας στον ανακριτή.
 
Ηθική αυτουργία
 
Οι προσαγωγές και οι «φιλικές συζητήσεις» στο αστυνομικό μέγαρο αναμένεται να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα εκδοθούν και εντάλματα σύλληψης. Οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους 20 ακόμη ονόματα, για τα οποία προκύπτει συμμετοχή στην εμπλοκή.
 
*Οσον αφορά τη δολοφονία του Φιλόπουλου, φέρεται να υπάρχει συμμετοχή τριών χούλιγκαν του Ολυμπιακού, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποδοθεί η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε δύο ηγετικά στελέχη της «Θύρας 7», που φέρονται να κανόνισαν το «ραντεβού του θανάτου» και να οργάνωσαν την επιδρομή. 
*Εξετάζονται επίσης οι τελευταίες κλήσεις από το κινητό του Μιχ. Φιλόπουλου, ώστε να διευκρινιστεί με ποιους είχε επικοινωνία πριν το αιματηρό ραντεβού.
 
Ενας 35χρονος DJ σε κλαμπ της περιοχής του Πειραιά, γιος συνταξιούχου επισκευαστή πλοίων, θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. το πρόσωπο-κλειδί για την πλήρη εξιχνίαση της δολοφονίας του 22χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου. Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας υπολογίζουν στην ομολογία του για να συμπληρώσουν τα κενά που απομένουν στο παζλ ενώ συγκεντρώνουν κάθε νέο στοιχείο και πληροφορία που μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμα στην κατάρριψη των άλλοθι που προβάλλουν τις τελευταίες ημέρες ένας μετά τον άλλον οι εμπλεκόμενοι στη δολοφονία.

Ολοι τους εξεταζόμενοι από την Αστυνομία υποστηρίζουν αρχικά τουλάχιστον ότι «δεν πήγαν ποτέ στην Παιανία» και ότι «εκείνη την ώρα ήταν σε άλλες δουλειές».

Μάλιστα ορισμένοι προσέρχονται αυτοβούλως για να ενημερώσουν τις αρχές ότι βρίσκονταν αλλού... Σύμφωνα με την εικόνα που έχει συνθέσει η ΕΛ.ΑΣ. για το μακελειό της Παιανίας η αιματηρή σύγκρουση οργανώθηκε από τρεις αρχιχούλιγκαν, που έχουν στενούς δεσμούς με την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ο ένας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο άλλος υπάλληλος της «Θρύλος ΑΕ» και ο τρίτος υπάλληλος στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις ημέρες πριν από τη σύγκρουση με κατευθείαν επαφές ή μέσω του Internet και ηλεκτρονικών ΜΜΕ σήμαναν γενικό προσκλητήριο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά για να συγκεντρωθεί η ομάδα κρούσης των φανατικών οπαδών.

Ετσι, το μεσημέρι της Πέμπτης εμφανίστηκαν έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη τουλάχιστον 400 άτομα από την καρδιά της «Θύρας 7», πολλοί από τους οποίους ήταν φίλοι και γνωστοί των τριών οργανωτών, ενώ τουλάχιστον 10 άτομα υπολογίζεται ότι ήταν υπάλληλοι της ΠΑΕ. 
 
Εκατοντάδες άτομα κινητοποιήθηκαν από τέσσερις με πέντε συνδέσμους του Ολυμπιακού στην περιοχή του Πειραιά. Κρίσιμο θεωρεί η ΕΛ.ΑΣ. τον ρόλο μελών του συνδέσμου οπαδών του Ολυμπιακού «Πόρτο Λεόνε», που εμφανίζονται να έχουν πρωτοστατήσει στα επεισόδια. Ωστόσο μετά την αιματηρή κατάληξη των επεισοδίων στην Παιανία, στον διαδικτυακό τόπο του συγκεκριμένου συνδέσμου υπήρχαν καταχωρίσεις του τύπου: «παιδιά, είπαμε, αλλά όχι κι έτσι...», που συνοδεύονταν μάλιστα από δηλώσεις συμπαράστασης «στην οικογένεια του παιδιού». 
 
Από την άλλη πλευρά οπαδοί του Ολυμπιακού υπενθύμιζαν τις τελευταίες ημέρες ότι «δεν πήγαμε μόνοι μας στη συμπλοκή. Ηταν και Παναθηναϊκοί που τραυμάτισαν, έστω ελαφρά, τρεις - τέσσερις δικούς μας. Αλλά αυτούς αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες σε ιδιωτικά ιατρεία τους κρύβουν για να μην κατηγορηθούν για συμμετοχή στα επεισόδια». 
 
Οι τρεις οργανωτές της σύγκρουσης τα 24ωρα που ακολούθησαν μετά τη σφαγή στην Παιανία επιχείρησαν να δημιουργήσουν άλλοθι, άρχισαν να λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα επεισόδια και μάλιστα εμφανίζονταν δημοσίως να τα... καταδικάζουν.

Η στάση του μέλους του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης καφετέριας, είναι ενδεικτική.

Δήλωνε σε όλους άγνοια για τους οργανωτές των επεισοδίων. Ο άλλος, υπάλληλος της «Θρύλος ΑΕ», έφυγε αμέσως για... δουλειές στη Μάνη. Τον τρίτο - είναι υπάλληλος στο γήπεδο Καραϊσκάκη και στις απολογίες των συλληφθέντων αναφέρεται ως «Τάσος» - έσπευσαν να καλύψουν στελέχη της ΠΑΕ δηλώνοντας ότι «την ώρα των επεισοδίων εργαζόταν στο γήπεδο...».
Αλλά οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρωτοστάτησε και αυτός στα επεισόδια και το άλλοθί του είναι πλαστό. 
 
Οσον αφορά τη δολοφονία του άτυχου Φιλόπουλου, οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής εκτιμούν ότι είναι έργο τεσσάρων ή πέντε οπαδών από τις περιοχές της Νίκαιας και του Περάματος, οι οποίοι έχουν απασχολήσει ξανά τις αρχές για συμμετοχή σε τοπικές συμμορίες και για μαχαιρώματα.

Οπως έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα «τα πρόσωπα που αναζητούν οι κεντρικές υπηρεσίες για τη σφαγή στην Παιανία εμείς τα ξέρουμε πολλά χρόνια. Τα έχουμε βρει ξανά μπροστά μας σε τέτοιου είδους επεισόδια. Το μαχαίρι και ο σουγιάς είναι η προέκταση του χεριού τους και... ψάχνονται για φασαρίες.

Πολλοί συμμετείχαν παλιά σε συμμορίες ανηλίκων και ήταν πρωταγωνιστές σε επεισόδια στην πλατεία Κορυδαλλού ή στη Νίκαια, που έχουν απασχολήσει και άλλες φορές την επικαιρότητα». 

Είναι ενδεικτική η περίπτωση του 23χρονου ταξιτζή που εμφανίζεται σε μαρτυρικές καταθέσεις να είναι αυτός που πιθανόν μαχαίρωσε τον άτυχο Φιλόπουλο. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είχε βαρύ ποινικό μητρώο, αφού είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε άλλες τέσσερις αιματηρές συμπλοκές, ενώ είχε κατηγορηθεί για οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Είχε επίσης καταδικασθεί για ληστεία σε περίπτερο μαζί με μια συμμορία Αλβανών, ενώ υπήρχαν και ενδείξεις για συμμετοχή του σε υποθέσεις ναρκωτικών. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «πρόκειται για άνθρωπο που μας απασχολεί συνέχεια τα τελευταία χρόνια και ο οποίος έχει αποφύγει τη φυλάκιση με κάποιες δυσεξήγητες δικαστικές αποφάσεις. Στην τελευταία συμπλοκή στον Κορυδαλλό στην οποία συμμετείχε έσπασε όλα τα δόντια του και ήταν εκτός εαυτού».

Ο 23χρονος προσήχθη την Τετάρτη στην Ασφάλεια Αττικής και υποστήριξε ότι «δεν βρισκόταν στην Παιανία· την ώρα της συμπλοκής δούλευε το ταξί του πατέρα του». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ακόμη ότι στην ομάδα του 23χρονου οδηγού ανήκει ένας ακόμη νεαρός, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ της πρώτης ομάδας συλληφθέντων μετά τη συμπλοκή και ο ρόλος του στα γεγονότα της Παιανίας επαναδιερευνάται. 

Το μπλοκ των Μανιατών 

Η έρευνα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζεται στην εμπλοκή στα επεισόδια του μπλοκ των Μανιατών, από τις περιοχές του Πειραιά, της Νίκαιας και του Κερατσινίου, καθώς σε βίντεο κινητού τηλεφώνου, που τραβήχτηκε από χούλιγκαν την ώρα των επεισοδίων, ακούγεται μια φωνή να λέει «για εκδίκηση από τα Μανιατάκια» πάνω από το άψυχο σώμα του αιμόφυρτου Φιλόπουλου.

Από πληροφορίες που διαθέτουν από τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός που μιλάει για τα «Μανιατάκια» είναι ένας 35χρονος, γιος συνταξιούχου ναυτεργάτη από τη Νίκαια, που έχει καταγωγή από τη Μάνη.

Οι φίλοι του μιλούν για έναν ευτραφή νεαρό που εργάζεται ως DJ σε κλαμπ της περιοχής, φανατικό οπαδό του Ολυμπιακού. Ωστόσο ως τώρα δεν είχε απασχολήσει ξανά την ΕΛ.ΑΣ. Ο 35χρονος φαίνεται πως είχε υποστηρίξει αρχικά ότι «δεν είχε πάει στην Παιανία»,
χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να παρουσιάσει ακλόνητο άλλοθι. Σύμφωνα με την Αστυνομία είναι πιθανόν να πρόκειται για ένα ακόμη από τα πρόσωπα εναντίον των οποίων θα ασκηθούν ποινικές διώξεις τα επόμενα 24ωρα. 
 
Τέλος, από την ανάλυση των καταθέσεων προκύπτουν στοιχεία για παρουσία στην Παιανία και άλλων ατόμων, όπως είναι ένας διανομέας φαγητού, ένας 25χρονος υπάλληλος καταστήματος του Ολυμπιακού από το Κιάτο, καθώς και ένας απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου, ο οποίος εμφανίζεται να συμμετείχε στη συμπλοκή. Αλλά, όπως και οι άλλοι, κι αυτός προβάλλει το δικό του άλλοθι. Την ώρα της επίθεσης υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας, όπου νοσηλεύεται συγγενικό του πρόσωπο. 

«ανοιχτή γραμμή» 

Τακτικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και «ανοιχτή γραμμή» με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. διατηρούσαν επί σειρά ετών τουλάχιστον πέντε αρχιχούλιγκαν του Ολυμπιακού, από τους οποίους τρεις διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην αιματηρή συμπλοκή της Παιανίας.
 
Ο 40χρονος Μιχάλης Κουντούρης, ο 35χρονος Μάκης Μπεκάκος, ο αναφερόμενος ως «Τόλης», καθώς και δύο ακόμη άτομα με τα ψευδώνυμα «Χάρος» και «Υποβρύχιος» - οι δύο τελευταίοι έχουν πλέον αποσυρθεί - ήταν για πολλά χρόνια συνδεδεμένοι με εκπροσώπους της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με αποστολή να οργανώνουν τις «κινήσεις» των φανατικών οπαδών του Ολυμπιακού εντός και εκτός γηπέδων. Ο «Τόλης» κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί επανειλημμένως για διακίνηση ναρκωτικών και για συμμετοχή σε επεισόδια, ενώ ο «Χάρος» εμφανίζεται σε παλαιότερο βίντεο να εισβάλει σε σύνδεσμο οπαδών του Παναθηναϊκού και να ξυλοκοπεί μέλη του. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, η ΠΑΕ μέσω τεσσάρων ή πέντε συνεργαζόμενων δικηγόρων φρόντιζε να υπερασπίζεται τους οπαδούς που κατηγορούνταν για επεισόδια, ενώ πλήρωνε και τις εγγυήσεις για την αποφυλάκισή τους όποτε έπειτα από επεισόδια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό κατέληγαν στη φυλακή. Μάλιστα τον «Τόλη» στις υποθέσεις ναρκωτικών που ενεπλάκη είχε υπερασπιστεί γνωστός δικηγόρος του Πειραιά.

Αντίστοιχες αναθέσεις εκκρεμών υποθέσεων σε δικηγόρους είχαν γίνει και για άλλους φανατικούς οπαδούς. 
Ενδεικτική των προσβάσεων που διέθεταν ορισμένοι επικεφαλής των συνδεσμιτών, όπως ο «Τόλης», ο «Χάρος» και ορισμένοι ακόμη φανατικοί οπαδοί ανεξαρτήτως του... φακέλου τους, είναι η χορήγηση εισιτηρίων στις θέσεις των επισήμων στον αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη (3-0) το 2003, όπου είχαν προκληθεί σοβαρά επεισόδια.

Αρκετοί από τους αρχιχούλιγκαν του Ολυμπιακού εμφανίστηκαν κατά καιρούς σε θέσεις υπαλλήλων της ΠΑΕ ή θυγατρικών εταιρειών και, όπως λέγεται, υπήρχε φροντίδα για χρηματοδότησή τους ενώ δύο υπάλληλοι της ΠΑΕ είναι ήδη κατηγορούμενοι και για συμμετοχή στο μακελειό της Παιανίας.
 
Επειτα από συνεννοήσεις ΠΑΕ και συνδεσμιτών είχε προετοιμασθεί προ μερικών ετών ακόμη και... κίνημα φανατικών οπαδών του Ολυμπιακού με αποστολή την υποστήριξη προσώπων που αντιμετώπιζαν ποινικές εκκρεμότητες.
 
Ορισμένοι από τους αρχιχούλιγκαν, πάντως, τα τελευταία χρόνια κρατούσαν «ανοικτή γραμμή» και με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διοχετεύουν πληροφορίες ειδικά για τη συμμετοχή οπαδών του Παναθηναϊκού στα επεισόδια ή να προσπαθούν να πείσουν τους αστυνομικούς να χαλαρώσουν τους ελέγχους τους στις θύρες του γηπέδου Καραϊσκάκη κατά την προσέλευση των οπαδών. 

 

Πόσο πίσω ξετυλίγεται λοιπόν το νήμα της δολοφονίας του Φιλόπουλου;

send to delicioussend to diggsend to googlesend to yahoosend to slashdotsend to technoratisend to diggsend to ask.comsend to blinklistsend to redditsend to feedmelinkssend to rawsugarsend to netvouzsend to rojosend to shadowssend to gabbrsend to dzonesend to newsvinesend to ma.gnolia.comsend to ma.gnolia.comsend to squidoosend to spurlsend to blinkbitssend to blogmarkssend to bloglinessend to co.mmentssend to scuttlesend to bookmark.it

Πόσο πίσω ξετυλίγεται λοιπόν το νήμα της  δολοφονίας του Φιλόπουλου; Όσο πιο σοβαρός είναι κανείς, τόσο πιο πίσω θα το πάει - δεν είναι καθόλου αστείο αυτό που δουλεύεται στα γήπεδα. Kαι θα το πάει και μπροστά.
Hαρχή της διαδρομής που κατέληξε στην «μάχη της Παιανίας» σύμφωνα με την πιάτσα, είναι κάπου το 2005, άνοιξη προς καλοκαίρι. Tότε μια παρτίδα βάζελων έκανε ντου στον σύνδεσμο των γαύρων στην Hλιούπολη. Όταν λέμε ντου, εννοούμε ντου: «ντέφια, νταούλια, κρόταλα». Oι γαύροι του συνδέσμου αντιμετώπισαν την επίθεση, αντεπιτέθηκαν, «πήραν το ντου». Aποτέλεσμα: βάζελοι - γαύροι 0-1.
Mε τον αέρα της νίκης τους οι γαύροι θέλησαν να πάνε για περισσότερα. Στόχος: το κλαμπ των βάζελων στο Παγκράτι. Eίτε επειδή ένοιωθαν ότι θα κάνουν εκδρομή, είτε επειδή η «πολιτική διεθνών συμμαχιών» των χουλιγκάνων περιλαμβάνει και αμοιβαίες θερμές ξεναγήσεις, στο κομάντο των γαύρων είχε και καναδυό χουλιγκάνους της ρωσικής τσσκα. Xρόνος: 14 Γενάρη 2006. Kαι πάλι «ντέφια, νταούλια, κρόταλα». Δηλαδή: πέτρες, παλούκια, σιδερολοστοί, «στυλό», μολότωφ. (Όλα αυτά διαρκείας λίγων λεπτών, φυσικά). Oι βάζελοι αμύνθηκαν, αντεπιτέθηκαν, πήραν το ντου. Σκορ: βάζελοι - γαύροι 1 - 1.
Aπό τότε ξεκίνησε το ψάξιμο για την επόμενη αναμέτρηση. Mε την ισοπαλία πίσω σου πας γερά!


Tο πρώτο ραντεβού (γιατί το «γερά» σημαινει όχι αιφνιδιασμό και μικροπαρέες, σημαίνει «οι καλοί μας εναντίον των καλών σας», άρα χρειάζεται συνεννόηση) δόθηκε στη Nίκαια. Oι βάζελοι δεν πήγαν. Tο δεύτερο ραντεβού δόθηκε στα Πετράλωνα, στη γέφυρα από κάτω. Πήγαν και οι μεν και οι δε, αλλά πήγαν και οι διμοιρίες: με τις πρώτες πέτρες ανέλαβε η δημόσια τάξη να ακυρώσει το ματς. «Πολύ κεντρικά» είπε η πιάτσα. Tο τρίτο ραντεβού δόθηκε για Παιανία. Kι έγινε κανονικά...
Πιο πολύ και από κανονικά...
...Συνεντευξιαζόμενος για άσχετο θέμα (συγκεκριμένα: για την «μάχη της Παιανίας» και την δολοφονία του Φιλόπουλου) κάποιος κάτοικος λαϊκής γειτονιάς του Πειραιά, με γερή παρουσία και οργάνωση νεολαίων / χουλιγκάνων, δήλωσε υπερήφανος: εμείς δείραμε τους αναρχικούς στο Πολυτεχνείο. Eννοούσε φυσικά τα γεγονότα της17/11/06.
 
Στη «μάχη της Παιανίας» οι γαύροι ανέβηκαν πλήρως προετοιμασμένοι. Tόσο πλήρως που οι βάζελοι ούτε το περίμεναν, ούτε το διανοούνταν.
- Στην «προσυγκέντρωση» που έγινε στο Kαραϊσκάκη εμφανίστηκαν καμιά 1000άδα διαθέσιμοι... Aυτό λέει η πιάτσα, που όλα τα μαθαίνει... Kαι έγινε «επιλογή» των πιο μάχιμων... Ποιοί την έκαναν; E, αυτοί που ξέρουν να κάνουν τέτοια πράγματα. Tο παράξενο και ενδιαφέρον για εμάς είναι το άλλο: πώς στάθηκε δυνατό να πειθαρχήσουν καμιά 700αριά χουλιγκάνοι, με πλήρη διάθεση για ξύλο, στο «εσύ δεν κάνεις, δεν θα έρθεις»... Πώς; Ποιο κουμάντο έχει διαμορφώσει ήδη τέτοια ήθη;
- Oι εκλεκτοί, καμιά 250άρα, μοιράστηκαν σε θέσεις για την μάχη. (Ποιοί και πώς έκαναν αυτό το πλάνο; Xμμμ... δεν ξέρουμε.) Tο σίγουρο είναι επίσης πως αυτό το πλήθος δεν θα πήγαινε αμπαλαέα. Θα έφτιαχνε «σφικτό μπλοκ». (Ποιοί την είδαν έτσι, τόσο αντιχουλιγκάνικα; Xμμμ... δεν ξέρουμε.) Aυτοί που θα έμπαιναν στις μπροστινές «αλυσίδες» (μερικές δεκάδες) ντύθηκαν με γιλέκα / ναυτικά σωσίβια, κάποιοι φόρεσαν επιπλέον «θώρακες» φτιαγμένους από cd (για προστασία από μαχαίρια). Άλλο πάλι αυτό.

Όπλα μάχης; Oτιδήποτε! Oι φήμες στην πιάτσα λένε πως υπήρχαν και όπλα μέσα στο μπλοκ των γαύρων, «για περίπτωση μεγάλης ανάγκης» - το σίγουρο είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν. Kαι όλα τα υπόλοιπα πάντως δεν ήταν καθόλου ακίνδυνα. Eιδικά τα μαχαίρια. Πολλά στιλέτα, κι από τις δύο πλευρές.
Oι 250 γαύροι ξεκίνησαν με μηχανάκια απ’ το Kαραϊσκάνη, κάνοντας μια στάση στις στήλες του Oλυμπίου Διός για να πάρουν μια 50άρα ακόμα από Παγκράτι, Kαισαριανή, κλπ. Yπήρχαν επιπλέον και αμάξια, για να μαζέψουν τους τραυματίες τους... Σ’ όλη τη διαδρομή αυτή η μηχανοκίνηση πορεία συνοδευόταν από 2 ζητάδες. Στον Σταυρό, στη στροφή της Λαυρίου, οι ζητάδες θεώρησαν πως έκαναν το καθήκον τους... δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα άλλο...
Tί έγινε στη Λαυρίου; Oι βάζελοι ήταν μοιρασμένοι σε δύο στενά κάθετα στη λεωφόρο - το σίγουρο είναι ότι δεν περίμεναν με τίποτα την οργάνωση των γαύρων. Όταν το μπλοκ πλησίασε, οι βάζελοι βγήκαν απ’ τα στενά, χύμα, και εξίσου χύμα άρχισαν να ρίχνουν ό,τι είχαν. Tο μπλοκ όμως δεν διαλύθηκε αλλά συνέχισε να προχωράει. Oι βάζελοι τα έχασαν, και γύρισαν πλάτη. Aπό εκείνο το σημείο και μετά, που η μάχη εξελίχτηκε σε κυνηγητό και συμπλοκές σώμα με σώμα, το πόσοι νεκροί και τραυματίες θα έμεναν πίσω, ήταν καθαρά ζήτημα τύχης. Σε κάθε περίπτωση όμως οι γαύροι (θα) είχαν «νικήσει». Πολύ περισσότερο που τελικά ο νεκρός ήταν μόνο ένας - και βάζελος....
Στην ώρα της (δηλαδή: αφού το μακελιό είχε προχωρήσει...) εμφανίστηκε και η ελληνική αστυνομία, δια των ματ. Στα Πετράλωνα είχε παρέμβει πυροσβεστικά· στην Παιανία πήγε για να σκουπίσει τα αίματα. Mάζεψε 11 άτομα. Mάζεψε αργότερα και τους 7 τραυματίες που πήγαν σε 2 νοσοκομεία (οι τραυματίες ήταν φυσικά αρκετά περισσότεροι). Tο πάθος ήταν τέτοιο ώστε οι συμπλοκές (και τα μαχαιρώματα) συνεχίστηκαν κι έξω απ’ τα νοσοκομεία. Mάζεψε (η ελληνική αστυνομία) και διάφορους από γραφεία συνδέσμων όπου έκανε «επιχείρηση αρετής» τις επόμενες ώρες. Yποτίθεται ότι μετά από ένα τέτοιο φονικό το ελληνικό κράτος θα ύψωνε το ανάστημά του και θα ξεκαθάριζε μια και καλή τα μοβόρα στοιχεία... Που; Στους «οργανωμένους» της παε παναθηναϊκός και (κυρίως) στους όντως οργανωμένους της παε ολυμπιακός.
H 29 Mάρτη εκείνης της χρονιάς ήταν μέσα στη μεγάλη εβδομάδα. Oι προσαχθένες, σοκαρισμένοι προφανώς απ’ το αιματηρό τέλος της «μάχης της Παιανίας», άνοιξαν το στόμα τους στους μπάτσους (στην προανάκριση) και είπαν πολλά... Πόσα; Xμμμ .. δεν ξέρουμε (φυσικά). Aλλά είπαν σίγουρα αρκετά ώστε κατ’ αρχήν να βρεθεί η ελληνική αστυνομία στη δυσάρεστη θέση να αναζητά και φυσικούς αυτουργούς, και συνεργούς, και σχεδιαστές, και ηθικούς υπεύθυνους της δολοφονίας Φιλόπουλου στο άβολο (για τέτοιες έρευνες) περιβάλλον της διοίκησης της παε ολυμπιακός. Mα τι διάολο; Δεν υπάρχει κράτος σ’ αυτό το κωλομέρος;
Yπάρχει! Όλο αυτό το προανακριτικό υλικό που με υπερβάλλοντα ζήλο συγκέντρωσε η ελληνικής αστυνομία (και πάνω στο οποίο απέδιδε κατηγορίες κακουργηματικές σε 27 άτομα, οι 26 γαύροι) κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος όταν πήγε στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης.
- «Mα τί είναι αυτό που κάνατε εδω πέρα;» βροντοφώναξε οργισμένη η εισαγγελία. «Tους πήρατε καταθέσεις σαν ‘μάρτυρες’ και τους κάνατε ‘κατηγορούμενους’;»
- «Kάναμε ότι και στις προ-ανακρίσεις για την 17N» απάντησε με καμάρι η ελληνική αστυνομία.
- «Άλλο το ένα, άλλο το άλλο» απάντησε η σοφή εισαγγελία. «Άκυρα όλα. Πάμε απ’ την αρχή - με τους δικηγόρους τους». Σα να ήθελε να πει: άλλο πράγμα να χώσουμε μέσα τον Γιωτόπουλο, κι άλλο να χώσουμε μέσα την παε ολυμπιακός. Σωστό, το παραδεχόμαστε. Mέχρι και ο υψηλότατος Σανιδάς πήρε θέμα υπέρ της ακυρότητας του πρανακριτικού υλικού.
Ποιός είπε ότι δεν υπάρχει κράτος; Σιγά... H υπόθεση προχώρησε με τον σωστό τρόπο. Tόσο σωστό ώστε η πιάτσα, που όλα τα ξέρει, το έλεγε από πριν το καλοκαίρι: «ο πρεζάκιας μόνο θα μπει μέσα - και θα βγει με λεφτά». Όπερ και εγένετο, κατά το ήμισυ, στις 12 Δεκέμβρη: ένας πρεζάκιας, που παραδέχτηκε ότι ήταν «στην πρώτη αλυσίδα» και ότι κτύπησε τον Φιλόπουλο με ένα παλούκι, κρίθηκε συνένοχος της δολοφονιάς του με μαχαίρι. Oι υπόλοιποι; Άλλοι αθωώθηκαν. Άλλοι καταδικάστηκαν σε ποινές του είδους «δέκα χρόνια με αναστολή» - θα υπάρξει και το εφετείο για το πλήρες ξεμπέρδεμα. H δίκη αυτή καθ’ εαυτή πάντως ήταν τέλεια... Για κόμικ... Συλλογική αμνησία των μαρτύρων, των κατηγορουμένων, κλπ.
 

ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΩΝ

Αξιολόγηση Χρήστη: / 73
ΧείριστοΆριστο 
send to delicioussend to diggsend to googlesend to yahoosend to slashdotsend to technoratisend to diggsend to ask.comsend to blinklistsend to redditsend to feedmelinkssend to rawsugarsend to netvouzsend to rojosend to shadowssend to gabbrsend to dzonesend to newsvinesend to ma.gnolia.comsend to ma.gnolia.comsend to squidoosend to spurlsend to blinkbitssend to blogmarkssend to bloglinessend to co.mmentssend to scuttlesend to bookmark.it

des????

ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ, INTERNET ΚΛΠ Μ.Μ.Ε.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007, ΠΑΙΑΝΙΑ

Αθήνα
Την ομολογία ενός 24χρονου ότι ήταν ένας από αυτούς που τραυμάτισαν θανάσιμα τον 24χρονο οπαδό του Παναθηναϊκού στα επεισόδια της Παιανίας απέσπασε η αστυνομία. Ο ίδιος φέρεται να ομολόγησε πως χρησιμοποίησε σιδηρολοστό, ενώ μίλησε για τρία ακόμη άτομα -χωρίς να τα κατονομάσει- τα οποία μαχαίρωσαν τον Φιλόπουλο.Εν τω μεταξύ, την Κυριακή έφτασαν στην ΓΑΔΑ τρεις εισαγγελείς (έπειτα από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π.Πούλιου), οι οποίοι θα μελετήσουν τον δεύτερο φάκελο της δικογραφίας. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ασκηθούν διώξεις και να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.Σύμφωνα με το sport.gr, μετά την ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων και τις εξετάσεις DNA, που έγιναν στο εγκληματολογικό εργαστήριο, από πέντε έως επτά άτομα φέρονται ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας, ενώ ακόμη δέκα αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.Επίσης, έπεσε οριστικά το άλλοθι του 36χρονου οδηγού ταξί, ο οποίος ανακρίθηκε δύο φορές. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι εκείνη την ώρα ήταν στην δουλειά του, αλλά μετά την άρση του απορρήτου του τηλεφώνου, αποδείχτηκε ότι ο ίδιος δέχτηκε κλήση στο σπίτι του στον Πειραιά από κινητό κάποιου, ο οποίος ήταν στα επεισόδια της Παιανίας.Ενα απίστευτο παρασκήνιο σε συνδυασμό με σωρεία λαθών των κρατικών αρχώνσυνωμοτεί για να μείνουν ατιμώρητοι οι δράστες του άγριου φονικού στην Παιανία.
Οι «μετανοημένοι» χούλιγκαν δεν είδαν, δεν άκουσαν...
Παρά τις εξαγγελίες περί παραδειγματικής τιμωρίας, από τους 28 εμπλεκομένους στα επεισόδια διώκονται μόνο επτά
Κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου

«Είπα στην Αστυνομία ότι συμμετείχα στη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία για να πάρω από τη μάνα μου λεφτά για δικηγόρο και να αγοράσω ποσότητα ηρωίνης» . Αυτή τη δικαιολογία επικαλέστηκε πριν από λίγες εβδομάδες στις δικαστικές αρχές ένας 38χρονος οπαδός του Ολυμπιακού, από τους πρώτους που κατονόμασαν τους δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας του 25χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου στις 29 Μαρτίου 2007 στη λεωφόρο Λαυρίου.
Οι αλλαγές στις καταθέσεις και οι υπαναχωρήσεις μαρτύρων δείχνουν ότι, παρά τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και ανώτατων δικαστικών για την πλήρη εξιχνίαση του εγκλήματος και την παραδειγματική τιμωρία των χούλιγκαν, η έρευνα για την υπόθεση έχει τελματώσει. Από τους 28 φανατικούς οπαδούς των δύο ομάδων, οι οποίοι προσδιορίζονταν από την ΕΛ.ΑΣ. ως εμπλεκόμενοι στα επεισόδια και στη δολοφονία του 25χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού, ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί μόνο σε επτά άτομα - έχουν προφυλακισθεί τα δύο!
* Οι ανατροπές στο ανακριτικό έργο
Μεταξύ αυτών που δεν έχουν κατηγορηθεί για τον θάνατο του οπαδού του Παναθηναϊκού, είναι και ένας 35χρονος χούλιγκαν από τη Νίκαια ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι είναι αυτός που ακουγόταν να βρίζει στο βίντεο της δολοφονίας του Φιλόπουλου, το οποίο προβλήθηκε στα ΜΜΕ. Επιπλέον καμία κατηγορία δεν αντιμετωπίζουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα ενός εντυπωσιακού παρασκηνίου με στόχο την ατιμωρησία των πραγματικών ενόχων με την εμφάνιση «μετανοημένων» μαρτύρων αλλά και με συνεχείς ανατροπές στο ανακριτικό έργο.
Ενδεικτική του παρασκηνίου της «υπόθεσης της Παιανίας» είναι σύγκριση των καταθέσεων και των απολογιών, τις οποίες έδωσε στην ΕΛ.ΑΣ. και στην 25η τακτική ανακρίτριας ο 38χρονος οπαδός του Ολυμπιακού Χρήστος Σ. από το Ιλιον. Στην κατάθεσή του στις 13 Απριλίου 2007 στους αξιωματικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής ο 38χρονος έδωσε αναλυτική 20σέλιδη κατάθεση για το χρονικό των επεισοδίων και τους δράστες της δολοφονίας του Φιλόπουλου. Σε αυτήν αφηγήθηκε με λεπτομέρειες πώς ξεκίνησε το κομβόι των οπαδών του Ολυμπιακού από το Στάδιο Καραϊσκάκη, πώς ενισχύθηκαν οι «δυνάμεις» στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πώς ξέφυγαν από την επιτήρηση των αστυνομικών και πώς άρχισε η συμπλοκή.
Χαρακτηριστικά ο 38χρονος ανέφερε προ τετραμήνου στην Αστυνομία: « Εγώ ήμουν στην πρώτη γραμμή μαζί με πέντε οπαδούς του Ολυμπιακού (τους κατονόμαζε) που κρατούσαν μεγάλα μαχαίρια στα χέρια τους. Επίσης ήταν και αυτός με το τατουάζ με τον πολεμιστή και άλλοι, τους οποίους δεν θυμάμαι τώρα. Εμείς ήμασταν αυτοί που δεν μασάγαμε τίποτα και εμάς ακολουθούσαν οι άλλοι. Φορούσαν όλοι αλεξίσφαιρα γιλέκα εκτός από μένα. Κάναμε ντου στους Παναθηναϊκούς, δεν καταλαβαίναμε τίποτα εμείς και αυτοί, όσο πλησιάζαμε, έτρεχαν να φύγουν».
* Οι λεπτομέρειες της δολοφονίας
Στη συνέχεια ο 38χρονος αναφέρθηκε με σειρά λεπτομερειών στη δολοφονία του άτυχου 25χρονου, ο οποίος ανήκε στον σύνδεσμο οπαδών του Παναθηναϊκού στον Κολωνό. Οπως είπε στην κατάθεσή του στην ΕΛ.ΑΣ.: «όλοι έφυγαν. Μόνο αυτός ο Κολωνιώτης ήταν μπροστάρης, έμεινε τελευταίος και έγραφε τα επεισόδια με κινητό τηλέφωνο. Ολοι τον ξέραμε από προηγούμενα επεισόδια που ήταν μπροστά με τους άλλους βάζελους και είχε χτυπήσει παιδιά. Ετσι πέσαμε όλοι πάνω του, εγώ του έριξα δύο με το σίδερο στο κεφάλι, τρεις άλλοι οπαδοί του Ολυμπιακού (πάλι αναφέρει τα ονόματά τους) τον χτύπησαν με ξύλο, ενώ άλλοι δύο τον χτυπούσαν με μαχαίρι. Τον είδα που έπεσε από το δικό μου χτύπημα. Καθώς έτρεχα να φύγω έφαγα σκεπαρνιά στο κεφάλι από οπαδό του Παναθηναϊκού, όμως με έσωσε το κράνος» .
Η κατάθεση αυτή θεωρήθηκε η σημαντικότερη για την εξιχνίαση του εγκλήματος της Παιανίας. Μάλιστα συνδυάστηκε και με την κατάθεση της μητέρας του 38χρονου, η οποία ανέφερε στην Αστυνομία ότι ο γιος της «της ομολόγησε τη συμμετοχή του στη συμπλοκή της Παιανίας». Προσέθετε όμως και τα εξής: «Ο γιος μου με διαβεβαίωνε ότι δεν ήταν αυτός που σκότωσε τον άνθρωπο. Μου είπε ότι αυτός του έδωσε μία και έφυγε. Αλλοι τον σκοτώσανε».
Ωστόσο όταν ο 38χρονος κλήθηκε - με σημαντική καθυστέρηση - να απολογηθεί την 1η Ιουνίου 2007 στο 25ο ανακριτικό γραφείο είχε ξαφνικά... αποστασιοποιηθεί και δήλωνε πλήρη άγνοια για τη δολοφονία του Φιλόπουλου.
Συγκεκριμένα, ανατρέποντας όλα όσα ως τότε υποστήριζε, ανέφερε: «Δεν ήμουν στην Παιανία. Επειδή είμαι τοξικομανής είχα πάει στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ εκείνο το πρωί. Εφυγα από το πρόγραμμα, πήγα στην πλατεία Βάθης και πήγα σ' ένα καφενείο· ήμουν με δύο φίλους μου εκεί και κοιμήθηκα. Οταν το απόγευμα συνήλθα άκουσα για το περιστατικό της συμπλοκής και βρήκα ευκαιρία γυρνώντας στο σπίτι να πω δήθεν στη μάνα μου ότι έχω μπλέξει, για να της αποσπάσω χρήματα και να φύγω για τη νομική μου υπεράσπιση. Κάποιο απόγευμα ήρθε η Αστυνομία, με πήρε από το σπίτι και με οδήγησε στην Ασφάλεια έχοντας ήδη στερητικά σύνδρομα. Επειδή ήμουν σε κακή κατάσταση, οι αστυνομικοί με έδιωξαν, χωρίς να μου πάρουν κατάθεση και χωρίς να υπογράψω το παραμικρό. Εξάλλου δεν ήμουν σε κατάσταση να επικοινωνήσω και να αντιληφθούν τι μου έλεγαν».
* Ο βασικός μάρτυρας
Στη συνέχεια της απολογίας του ο 38χρονος ισχυρίστηκε: «Ουδέποτε πήγα στην Παιανία ούτε συμμετείχα σε οιοδήποτε επεισόδιο. Κανένας μάρτυρας δεν αναφέρει τη φυσική μου παρουσία, κανείς δεν με αναγνωρίζει καν» . Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ ο βασικός μάρτυρας δηλώνει ότι ούτε καν έδωσε κατάθεση στην ΕΛ.ΑΣ. για τον φόνο του Φιλόπουλου. Ολα αυτά, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι αποτέλεσμα σωρείας λαθών των κρατικών λειτουργών αλλά και ενός τεράστιου παρασκηνίου προκειμένου να μείνουν ατιμώρητοι οι δράστες του άγριου φονικού.
Στην πρώτη φάση της έρευνας, αξιωματικοί της Ασφαλείας Αττικής, προκειμένου να υπερβούν ορισμένα «τυπικά» κωλύματα, έλαβαν ένορκες καταθέσεις από τους υπόπτους με αποτέλεσμα να τεθεί θέμα ακυρότητας της σχετικής διαδικασίας. Παράλληλα φαίνεται να υπήρξε σχετική ασυνεννοησία με τις δικαστικές αρχές.
Ακολούθησαν νέες επιλογές των δικαστικών λειτουργών. Ετσι κλήθηκαν να απολογηθούν για την αυτουργία στη δολοφονία Φιλόπουλου τέσσερα από τα κορυφαία μέλη των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού (εκ των οποίων ορισμένοι υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός), χωρίς ωστόσο να έχουν κληθεί να καταθέσει ή να απολογηθούν βασικοί μάρτυρες - όπως ο προαναφερόμενος 38χρονος τοξικομανής -, μάρτυρες που θα περιέγραφαν τυχόν εμπλοκή τους στα τεκταινόμενα στην Παιανία, γεγονός το οποίο προκάλεσε σειρά ερωτημάτων και σε ανώτατους δικαστικούς.
Αντιπαράθεση αστυνομικών και δικαστικών
Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ δικαστικών και αστυνομικών για το ποιος είναι... φιλο-παναθηναϊκός και ποιος φαν του Ολυμπιακού. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κατήγγειλαν προ διημέρου στο «Βήμα» ότι «αστυνομικοί που κλήθηκαν να καταθέσουν για την υπόθεση στη Δικαιοσύνη ρωτήθηκαν από δικαστικούς λειτουργούς τι ομάδα υποστηρίζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που χειρίστηκαν την προανάκριση και κυρίως αν είναι φιλο-παναθηναϊκοί. Μα είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι η έρευνα για μία τέτοια σοβαρή υπόθεση δολοφονίας επηρεάστηκε από τα οπαδικά φρονήματα των αστυνομικών;» . Τις σχετικές ερωτήσεις προς τους αστυνομικούς επιβεβαίωναν μάλιστα δικηγόροι που χειρίζονταν την υπόθεση. Από την άλλη πλευρά δικαστικοί λειτουργοί αρνούνταν ότι υπέβαλαν τέτοιου είδους ερωτηματολόγιο στους μάρτυρες αστυνομικούς.
Οι παρασκηνιακές ενέργειες ενδιαφερομένων για την υπόθεση της Παιανίας ήταν αλλεπάλληλες. Σύμφωνα με πληροφορίες προσεγγίστηκαν βασικοί μάρτυρες κατηγορίας προκειμένου να αναιρέσουν τις αρχικές επιβαρυντικές καταθέσεις τους. Και όλα αυτά βέβαια χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Μάλιστα σε μία περίπτωση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η αναίρεση της κατάθεσης διοργανώθηκε μια εικονική τηλεοπτική συνέντευξη από μικρό ιδιωτικό σταθμό ενός μάρτυρα, ο οποίος δήλωνε στον δημοσιογράφο: «είπα ψέματα στην Αστυνομία για τους δράστες της δολοφονίας Φιλόπουλου». Αυτή η συνέντευξη δεν προβλήθηκε ποτέ, αλλά είναι φυσικά «δεσμευτικό» οπτικό υλικό για κάθε χρήση των πραγματικών ενόχων, άσχετα με το τι θα ανέφερε ο μάρτυρας στους δικαστικούς λειτουργούς.
Οι παραλείψεις στις προανακριτικές διαδικασίες προκαλούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά
Πέντε γκάφες «αθωώνουν» τους χούλιγκανΟπαδός ομολόγησε ότι συμμετείχε στη δολοφονία Φιλόπουλου και δεν έχει κληθεί καν από τις δικαστικές αρχές
Οχήματα και περαστικοί γύρω από το σώμα του Μιχάλη Φιλόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη λεωφόρο Λαυρίου, στην Παιανία, τον περασμένο Μάρτιο
Πέντε μεγάλες γκάφες που έγιναν στη διάρκεια της έρευνας για το μακελειό της Παιανίας απειλούν να οδηγήσουν σε ναυάγιο τη Δικαιοσύνη και να μην τιμωρηθούν ποτέ οι ένοχοι στην υπόθεση της δολοφονίας του 22χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου . Για πρώτη φορά δόθηκαν συγκεκριμένες μαρτυρίες, κατονομάστηκαν συγκεκριμένα άτομα, υπήρξαν αναλυτικές καταθέσεις, και όμως όλα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα και να μην καθήσει κανένας στο εδώλιο για την άγρια συμπλοκή των χούλιγκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι 38χρονος οπαδός του Ολυμπιακού που έχει παραδεχθεί στις καταθέσεις του στην Αστυνομία ότι συμμετείχε στο λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Φιλόπουλου όχι μόνο κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά δεν έχει κληθεί καν από τις δικαστικές αρχές.
Οι ανακρίσεις που διενήργησαν περισσότερα από δέκα πεπειραμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., παρουσία ομάδας εισαγγελέων που εποπτεύονταν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Π. Πούλιο , έγιναν στο «πόδι». Κύριο χαρακτηριστικό ήταν η απουσία συνεννόησης εισαγγελικών λειτουργών και αστυνομικών, παρ' ότι επί ώρες βρίσκονταν σε διπλανά γραφεία, τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα μετά το μακελειό της 29ης Μαρτίου. Τότε από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης περνούσαν ο ένας μετά τον άλλον οι οργανωτές και οι πρωταγωνιστές της συμπλοκής.
Οι παραλείψεις στις προανακριτικές διαδικασίες αποτελούν σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά , ο οποίος προσπαθεί να βρει νομικούς τρόπους ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να φθάσουν οι ένοχοι στο εδώλιο. Και όλα αυτά ενώ συνεχίζεται ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ της Εισαγγελίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, με τη μία πλευρά να επιρρίπτει στην άλλη τις ευθύνες για τα προβλήματα που εμφανίστηκαν.

  

* Η πρώτη γκάφα της ΕΛ.ΑΣ.
Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι κάλεσαν πρωταγωνιστές των επεισοδίων, οι οποίοι ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στη συμπλοκή και στη δολοφονία και κατονόμασαν τους συνενόχους τους, χωρίς να ακολουθήσουν την ειδική διαδικασία για τους υπόπτους. «Ελαβαν ένορκες καταθέσεις, ενώ θα έπρεπε να σταματήσουν την εξέταση και να τους γνωστοποιήσουν τα δικαιώματά τους, ότι μπορούν να λάβουν γνώση της δικογραφίας και ότι μπορούν να έχουν συνήγορο και να λάβουν από αυτούς καταθέσεις χωρίς όρκο» λένε οι εισαγγελείς, υποστηρίζοντας ότι η τακτική αυτή καθιστά άκυρη τη δικογραφία. Χαρακτηριστικά αναφέρουν το παράδειγμα του 38χρονου τοξικομανούς Χ.Σ. , μέλους συνδέσμου οπαδών του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει κατονομάσει πέντε ηγετικά στελέχη της Θύρας 7 των φανατικών Ερυθρολεύκων ως ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων και συναυτουργούς της δολοφονίας του 22χρονου Φιλόπουλου.
«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς» απαντούν οι αστυνομικοί. «Εμείς καλέσαμε κάποιους μάρτυρες χωρίς να γνωρίζουμε τι θα μας πουν εξεταζόμενοι» και προσθέτουν: «Τι να κάναμε την ώρα που ομολογούν αξιόποινες πράξεις, περιγράφουν τη σκηνή του φονικού, κατονομάζουν συνενόχους και οργανωτές των επεισοδίων; Να σχίζαμε την κατάθεση; Θα πηγαίναμε κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος. Μπορεί και για κατάχρηση εξουσίας. Να σταματούσαμε την εξέταση; Μα τότε το "πουλάκι" θα πετούσε και η δολοφονία θα παρέμενε ανεξιχνίαστη... Ενώ τώρα έχουμε κάποια στοιχεία, μια βάση για να προχωρήσει η ανάκριση».
Ακόμη, από τους εισαγγελείς ασκείται κριτική στους αστυνομικούς γιατί διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση αφού είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και παράλληλα με την ανάκριση που διενεργούσε η 26η τακτική ανακρίτρια. «Κάλεσαν 73 άτομα συνολικά και έλαβαν από όλους ένορκες καταθέσεις χωρίς να έχουν εντολή εισαγγελέα για τη διενέργεια έρευνας. Πού έχει ξανακουστεί η Αστυνομία να συνεχίζει την προανάκριση ενώ έχει ασκηθεί δίωξη και χωρίς εισαγγελική εντολή!..» λένε εισαγγελικοί λειτουργοί. Μάλιστα, για να καταδείξουν το παράνομο της αστυνομικής έρευνας, αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί κάλεσαν ακόμη και τους οπαδούς του Ολυμπιακού Γ.Κ. και Ν.Β., οι οποίοι είχαν ήδη απολογηθεί και είχαν δώσει στην ανακρίτρια τα πρώτα στοιχεία για τους πρωταιτίους και τους διοργανωτές των επεισοδίων. «Είναι σύννομο κατηγορούμενοι να καλούνται για την ίδια υπόθεση και να εξετάζονται ένορκα από την Αστυνομία μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια;» διερωτώνται οι εισαγγελικοί λειτουργοί.
Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί επικαλούνται άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που επιτρέπει στα αστυνομικά όργανα να διενεργούν προανάκριση ακόμη και χωρίς προηγούμενη παραγγελία εισαγγελέα. «Υπήρχε άμεσος κίνδυνος να χάσουμε την υπόθεση μέσα από τα χέρια μας. Είχαμε έναν νεκρό, ένα δολοφονημένο νεαρό, χωρίς να έχουμε βρει τους δράστες. Είχαμε δικαίωμα από τον νόμο να διερευνήσουμε περαιτέρω την υπόθεση και χωρίς εισαγγελική εντολή» λένε οι αστυνομικοί. Και συμπληρώνουν ότι τρεις ημέρες μετά την κατάθεση του 38χρονου, που είναι και ο βασικότερος μάρτυρας της προανάκρισης, ενημέρωσαν τον εισαγγελέα με την αποστολή της δικογραφίας. «Αυτό ορίζει ο νόμος, αυτό κάναμε» απαντούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους εγκαλούν τους εισαγγελείς επειδή μέσα στα πρώτα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, και ενώ τα στοιχεία για τους δράστες της δολοφονίας Φιλόπουλου ήταν λιγοστά, έσπευσαν να ασκήσουν διώξεις και για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
«Δεν είχαμε βρει τους υπευθύνους για τον ανηλεή και μέχρι θανάτου ξυλοδαρμό του Φιλόπουλου. Είχαμε μόνο μια κατάθεση του Γ.Κ., αλλά δεν είχαμε ακόμη "δέσει" την υπόθεση της δολοφονίας" λένε οι αστυνομικοί. Και συμπληρώνουν: «Αναφέραμε στο διαβιβαστικό με το οποίο στείλαμε τους 18 πρώτους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην Εισαγγελία ότι η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας. Παρ' όλα αυτά ασκήσατε δίωξη κατά παντός υπευθύνου, με αποτέλεσμα να μας θέσετε εκτός υπόθεσης πολύ νωρίς».
Εισαγγελείς απαντούν ότι οι συνάδελφοί τους δεν είχαν δικαίωμα να μην ασκήσουν διώξεις και για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας έστω και κατά παντός υπευθύνου. «Οι εισαγγελείς θα πήγαιναν κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος. Υπήρχε ένας νεκρός, ένας δολοφονημένος. Το αδίκημα είχε τελεστεί. Επρεπε η υπόθεση να σταλεί σε ανακριτή» επισημαίνουν. Και συμπληρώνουν ότι στην ανακρίτρια τελικά τέσσερις εκ των 18 πρώτων κατηγορουμένων κατονόμασαν με περισσότερες λεπτομέρειες τόσο τους «πρωταγωνιστές» των επεισοδίων όσο και αυτόν που, κατά την άποψή τους, είχε διαπράξει το έγκλημα. «Το όνομα του Βασίλη Ρουμπέτη , του μόνου που προφυλακίστηκε μετά την απολογία του για συναυτουργία στη δολοφονία του Φιλόπουλου, ειπώθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στην 26η τακτική ανακρίτρια από κατηγορουμένους οι οποίοι δεν εμπιστεύθηκαν τους αστυνομικούς αλλά τη δικαστική λειτουργό» καταλήγουν οι εισαγγελείς.

* Πινγκ πονγκ με τις ευθύνες
Οι αστυνομικοί φαίνεται ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο οι εισαγγελείς χειρίστηκαν τη δεύτερη δικογραφία με τις 73 καταθέσεις. Οπως λένε, οι εισαγγελείς κυρίες Μαρουσώ Καλατζή και Ελένη Ράικου κάλεσαν ως υπόπτους ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία τα πέντε «πρωτοκλασάτα» στελέχη του Ολυμπιακού που κατονομάζονται από τον Χ.Σ., χωρίς όμως να εξετάσουν αυτόν τον βασικό μάρτυρα, που εξετάστηκε μόνο από αστυνομικούς. «Αφού μας λέτε ότι οι καταθέσεις έχουν "πρόβλημα" επειδή τις λάβαμε ένορκες, γιατί δεν καλέσατε και τον Χ.Σ. για να λάβετε την κατάθεσή του με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις;» λένε οι αστυνομικοί. Και τονίζουν ότι οι πέντε ύποπτοι προσήλθαν, εξετάστηκαν με την παρουσία δικηγόρου, έλαβαν γνώση της δικογραφίας και τελικά δεν πρόσφεραν τίποτε στην έρευνα, αφού αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
«Διορθώσαμε τις δικές σας παρατυπίες» απαντούν οι εισαγγελείς και συμπληρώνουν: «Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Μιχάλη Μπεκάκου κ. Τάκης Μιχαλόλιας όταν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για "αυθαιρεσία" εννοούσε την αστυνομική αυθαιρεσία της δεύτερης προανάκρισης. Επρεπε λοιπόν να γίνει αυτό, γιατί οι συνήγοροι υπεράσπισης μιλούσαν για ακυρότητα της δικογραφίας και υπήρχε κίνδυνος να χαθεί η υπόθεση».
Επίθεση και στην ανακρίτρια!
Τελευταία «τα άκουσε» όχι μόνο από αστυνομικούς, αλλά και από δικηγόρους και η 26η τακτική ανακρίτρια που πρόσφατα κάλεσε σε απολογία για συναυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση τους Βασίλη Ρουμπέτη, Νίκο Βαγιόπουλο, Μιχάλη Κουντούρη, Μιχάλη Μπεκάκο, Αναστάσιο Πούλο και Αποστόλη Κοράκη. Από αυτούς προφυλάκισε μόνο τον Β. Ρουμπέτη, ενώ τους υπολοίπους τους άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους. Οι αστυνομικοί και πάλι έκαναν λόγο για τη μη κλήση του Χ.Σ. «Γιατί δεν τον έχει καλέσει ακόμη; Είναι βασικότατος μάρτυρας. Αυτός μας έδωσε στο "πιάτο" τους κατηγορουμένους» λένε οι αστυνομικοί.
Δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη φάση η ανακρίτρια ασχολείται με την πρώτη δικογραφία, που δεν έχει κάποιο δικονομικό «ελάττωμα» και από εκεί αντλεί τα στοιχεία βάσει των οποίων κάλεσε σε απολογίες τους έξι. «Για τον λόγο αυτόν η ανακρίτρια δεν κάλεσε και τον τρομπετίστα της Θύρας 7 των φανατικών Ερυθρολεύκων, τον Νίκο Στυλιανέση, ο οποίος, αν και κλήθηκε ως ύποπτος για ηθική αυτουργία στη δολοφονία, στην πρώτη δικογραφία δεν αναφέρεται από τους βασικούς μάρτυρες» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.
Επιπλέον, η ανακρίτρια δέχτηκε και επικρίσεις από νομικούς οι οποίοι διερωτήθηκαν τι θα κάνει όταν θα αρχίσει να ασχολείται με τη δεύτερη δικογραφία. «Θα απαγγείλει στους συναυτουργούς και την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας;» ρωτούν με νόημα οι νομικοί και συμπληρώνουν: «Και τι θα κάνει με τον Χ.Σ.; Από τις 13 Απριλίου κυκλοφορεί χωρίς να έχει κληθεί από κάποια δικαστική αρχή ένας άνθρωπος που έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του στη δολοφονική επίθεση. Εχει συμβεί αυτό σε άλλη υπόθεση στο παρελθόν;».
Hμερομηνία δημοσίευσης: 17-05-07 Προφυλακίστηκε ο οδηγός ταξί Με την προφυλάκιση του 22χρονου οδηγού ταξί Βασίλη Ρουμπέτη «άνοιξε» από την 26η τακτική ανακρίτρια Μαρία Παπαγρηγοράκου, ο κύκλος της ανάκρισης που αφορά την δολοφονία του 22χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Παιανίας. Ο Βασίλης Ρουμπέτης είναι ο πρώτος από τους συνολικά επτά οπαδούς και στελέχη συνδέσμων του Ολυμπιακού, οι οποίοι φέρονται ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του νεαρού. Eνταλμα σύλληψης Ο 22χρονος οδηγός ταξί, ο οποίος έχει κατονομαστεί προανακριτικά ως ένας από τους δράστες της δολοφονίας του Φιλόπουλου αρχικώς δεν προσήλθε ενώπιον της ανακρίτριας επικαλούμενος νοσηλεία του στο Δαφνί λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Τελικώς η ανακρίτρια προχώρησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, και ο 22χρονος οδηγήθηκε ενώπιόν της για να απολογηθεί. Κατά πληροφορίες, όπως και προανακριτικά, αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του στη δολοφονία Φιλόπουλου καθώς και στα επεισόδια της Παιανίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι την ώρα εκείνη, εργαζόταν. Ωστόσο οι εξηγήσεις του δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά πληροφορίες το άλλοθι που προέβαλε ο Ρουμπέτης αντικρούστηκε από τρεις μαρτυρίες. Ενώπιον της ανακρίτριας απολογήθηκε και έτερος κατηγορούμενος για συμμετοχή στη δολοφονία Φιλόπουλου, ο 19χρονος Νίκος Βαγιόπουλος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον της ανακρίτριας άλλα πέντε άτομα μέλη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και στελέχη συνδέσμων της ομάδας, καθώς κατά πληροφορίες έχουν ήδη απαγγελθεί σε βάρος τους κατηγορίες για συμμετοχή στη δολοφονία Φιλόπουλου. Πρόκειται για τους Μιχάλη Κουντούρη, μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Μιχάλη Μπεκάκο, Αναστάσιο Πούλο, Νίκο Στυλιανέση και Απόστολο Κοράκη, οι οποίοι είχαν καταθέσει ως ύποπτοι και στη συνέχεια είχε ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του 22χρονου. H κατάθεση 38χρονου Ωστόσο κατά πληροφορίες, η ανακρίτρια τούς έχει καλέσει να απολογηθούν ως συναυτουργοί στην ανθρωποκτονία με βάση κατάθεση 38χρονου ο οποίος τους υποδεικνύει ως δράστες. «...Πέσαμε όλοι πάνω του, εγώ του έριξα δύο με το σίδερο στο κεφάλι, ο Κοράκης, ο Πούλος ο Τάσος, ο καραφλός γεροδεμένος, ο Μπεκάκος τον χτύπησε με ξύλο, ενώ ο Κοράκης με τον Τάσο με μαχαίρι. Ο Κουντούρης χτυπούσε και αυτός με το μαχαίρι. Τον είδα που έπεσε. Από το δικό μου χτύπημα έπεσε αλλά δεν είχε αίματα. Δεν είχε φάει τις μαχαιριές από τους άλλους».


Κυριακή 6 Μαΐου 2007 - Αρ. Φύλλου 15055 TO BHMA Στο στόχαστρο της ανακρίτριας οι φάκελοι επτά ατόμων που, σύμφωνα με τις καταθέσεις,ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 22χρονο στην Παιανία Μετά τους ηθικούς οι φυσικοί αυτουργοί Εχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση εναντίον πέντε κατηγορουμένων ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ Μετά τους ηθικούς αυτουργούς του μακελειού της Παιανίας και της δολοφονίας του Μιχάλη Φιλόπουλου έρχεται η σειρά των φυσικών αυτουργών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τακτικής ανακρίτριας κυρίας Μαρίας Παπαδογρηγοράκου θα βρεθούν οι φάκελοι επτά ατόμων που, σύμφωνα με τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 22χρονο. Εναντίον των πέντε εξ αυτών έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Πρόκειται για τους Μιχάλη Χ. Κουντούρη, μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Μιχάλη Χ. Μπεκάκο, Αναστάσιο Ι. Πούλο, Νικόλαο Μ. Στυλιανέση και Απόστολο Χ. Κοράκη, εναντίον των οποίων η ανακρίτρια θα συντάξει κατηγορητήρια και θα τους καλέσει σε απολογία. Για τις πράξεις των πέντε πριν από το μακελειό της 29ης Μαρτίου 2007 και κατά τη διάρκειά του ο μάρτυρας Χ.Σ. έχει καταθέσει: «Δέκα ημέρες πριν από τον αγώνα βόλεϊ μαζευτήκαμε στην "Ερυθρόλευκη Στρατιά", στον σύνδεσμο που είναι κοντά στο γήπεδο Καραϊσκάκη, και αποφασίσαμε να πάμε στην Παιανία να πάρουμε το αίμα μας πίσω για δύο περιστατικά που είχαν γίνει στο Παγκράτι. Ημασταν γύρω στα 50 άτομα και μιλούσαν πιο πολύ ο Κουντούρης Μιχάλης και ο Μπεκάκος Μάκης, καθώς και ο Πούλος Τάσος, ο Κοράκης Τόλης, ο Νίκος, που παίζει τρομπέτα και είναι από το Παγκράτι, και άλλα παιδιά. Ο Μπεκάκος, ο Πούλος και ο Κοράκης μιλούσαν πιο πολύ και έλεγαν ότι "θα πάμε να τους γαμήσουμε και ότι όποιος κάνει πίσω θα πεθάνει"». * Ο «Χάρος» από τον Κορυδαλλό Επίσης σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Χ.Σ. περιγράφει την επίθεση κατά Φιλόπουλου αναφέροντας για τα προηγούμενα πρόσωπα: «Ο Κολωνιώτης (σ.σ.: δηλαδή, ο Φιλόπουλος) ήταν μπροστάρης, έμεινε τελευταίος και έγραφε τα επεισόδια με κινητό τηλέφωνο. Ολοι τον ξέραμε αυτόν από τα προηγούμενα επεισόδια που ήταν μπροστά με τους άλλους βάζελους και είχε χτυπήσει παιδιά. Ετσι πέσαμε όλοι πάνω του, εγώ του έριξα δύο με το σίδερο στο κεφάλι, ο Κοράκης, ο Πούλος ο Τάσος, ο καραφλός γεροδεμένος, ο Μπεκάκος τον χτύπησε με ξύλο ενώ ο Κοράκης με τον Τάσο με μαχαίρι. Ο Κουντούρης χτυπούσε κι αυτός με το μαχαίρι. Τον είδα που έπεσε, από το δικό μου χτύπημα κόντευε να πέσει, δεν είχε αίματα, δεν είχε φάει τις μαχαιριές από τους άλλους». Η ανακρίτρια σε συνεργασία με τους αστυνομικούς θα επιχειρήσει να ανακαλύψει την ταυτότητα ατόμων που συμμετείχαν στον άγριο ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Φιλόπουλου αλλά κατονομάζονται σε καταθέσεις μόνο με ψευδώνυμα. Η δράση των προσώπων αυτών περιγράφεται στην κατάθεση του μάρτυρα Ι.Η.: «Οσον αφορά τον θάνατο του Μιχάλη, έχω ακούσει ότι τον σκότωσαν ο Τόλης ο Αλβανός από το Παγκράτι, ο "Χάρος" από τον Κορυδαλλό και αυτό που σας λέω είναι ψευδώνυμο και ο Α. από τα Νέα Λιόσια, ηλικίας 24 ετών περίπου και το μικρό του όνομα είναι Θανάσης». * «Διασωματειακές» κατηγορίες Στο «στόχαστρο» της ανακρίτριας βρίσκονται και τα πρόσωπα που ευθύνονται για την οργάνωση του μακελειού και τη συμμετοχή στα έκτροπα. Εκεί, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, η «εκπροσώπηση» των χούλιγκαν είναι διασωματειακή. Στη λίστα των εμπλεκομένων εις βάρος των οποίων η ανακρίτρια αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες για διάφορες πράξεις περιλαμβάνονται μέλη συνδέσμων τόσο του Ολυμπιακού όσο και του Παναθηναϊκού. Πρόκειται για περίπου 21 άτομα τα οποία κατονομάζονται από διάφορους μάρτυρες που εξετάστηκαν από την Ασφάλεια ως συμμετέχοντες στα επεισόδια ή ηγετικές φυσιογνωμίες ερυθρών και πράσινων χούλιγκαν. Ειδικότερα στην κατάθεσή του ο Γ.Κ. αναφέρει: «Στην πρώτη γραμμή της συμπλοκής ήταν ο Δ.Μ. από τον σύνδεσμο του Porto Leone στο Κερατσίνι, ο Ν.Β. από τον σύνδεσμο του Κορυδαλλού, ο Γ. ο "Καμινιώτης" από τον σύνδεσμο των Καμινίων που δεν ξέρω το επίθετό του, ο Δ. από τον σύνδεσμο του Porto Leone. Ο Ν.Β. από τον σύνδεσμο του Κορυδαλλού είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, χασίς και δεν χάνει επεισόδιο για επεισόδιο. Οπου έχει "πέσιμο" από οπαδούς του Ολυμπιακού σε οπαδούς άλλων ομάδων είναι πάντα μέσα». Αλλος μάρτυρας αναφέρει για τον Ν.Β. από τον σύνδεσμο του Κορυδαλλού: «Κρατούσε μαχαίρι εκείνο το απόγευμα. Φορούσε κράνος. Το κράταγε στο χέρι του και όταν αφήσαμε τα μηχανάκια τον είδα να το βγάζει. Ενα μαύρο κράνος». Σημειώνεται ότι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως το υλικό που συγκέντρωσε η Ασφάλεια, δηλαδή οι ένορκες καταθέσεις προσώπων τα οποία ομολογούν τη συμμετοχή τους και κατονομάζουν άλλους, πάσχει ακυρότητας και δεν μπορεί να στηρίξει την απαγγελία κατηγοριών. Εισαγγελικές πηγές τόνιζαν όμως ότι η ανακρίτρια θα ξεπεράσει τελικά τον δικονομικό σκόπελο χρησιμοποιώντας αυτές τις καταθέσεις μόνο ως προς το μέρος εκείνο όπου κατονομάζονται άλλοι και όχι ως προς αυτό κατά το οποίο ο μάρτυρας αυτοενοχοποιείται. «Καυχιέται για τον φόνο» Από τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων έχουν κατονομαστεί ακόμη δύο πρόσωπα ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Φιλόπουλου. Χαρακτηριστικές είναι οι καταθέσεις οπαδών του Παναθηναϊκού που μιλούν για τον ταξιτζή Β.Ρ. Συγκεκριμένα ο μάρτυρας Ε.Χ. αναφέρει: «Ακουσα από σεκιουριτά του Παναθηναϊκού Ν.Φ. ότι τον Μιχάλη τον έφαγε ένα άτομο που τον λένε Ρ. που εγώ δεν τον γνωρίζω και μάλλον είναι από τη Νίκαια. Μάλιστα ακούγεται ότι καυχιέται κιόλας γι' αυτή του την πράξη». Αλλος οπαδός του Παναθηναϊκού, ο Η.Κ., αναφέρει: «Δέχθηκα μήνυμα στο κινητό μου τηλέφωνο από τον Κ. που είναι στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στη Νίκαια - Κορυδαλλό και μου έγραφε τα εξής: "Τον Μιχάλη τον σκότωσε ο Β.Ρ., είναι ταξιτζής, μένει στη Νίκαια, έχει μαλλιά καρφάκια, είναι νεαρός και συχνάζει σε καφετέρια που τη λένε "Galaxy" και είναι 23-25 χρόνων"». Αστυνομικός που υπηρετεί στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής καταθέτοντας αναφέρει ότι στις 4 Απριλίου 2007 δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα ο οποίος είπε: «Αυτός που ακούστηκε στις ειδήσεις στην τηλεόραση να λέει: "Εσι γ... τα Μανιατάκια" την ώρα που είναι ξαπλωμένος στον δρόμο ο σκοτωμένος του Παναθηναϊκού στη Λαυρίου είναι ο Β.Ψ. Αυτός με τους φίλους του, τον Τάσο τον Πούλο και τον ταξιτζή, την έκαναν τη δουλειά».
«Αυτοί είναι που τον μαχαίρωσαν»...
H συγκλονιστική προανακριτική κατάθεση 38χρονου φιλάθλου του Ολυμπιακού για τη δολοφονία του 22χρονου
Καρε καρέ, με πάσα λεπτομέρεια, περιγράφει στην προανακριτική καταθεσή του τη δολοφονία του 22χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου 38χρονος τοξικομανής οπαδός του Ολυμπιακού, ο οποίος κατονομάζει ως οργανωτές των επεισοδίων αλλά και δράστες της δολοφονίας πέντε ηγετικά στελέχη συνδέσμων της ομάδας που έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι στους εισαγγελείς. Συγκεκριμένα, κατονομάζει τρεις εξ αυτών ως τα άτομα που μαχαίρωσαν τον 22χρονο. Οι ίδιοι αρνούνται και υποστηρίζουν ότι ψεύδεται, καθώς τον «είχαν αποπέμψει από τον σύνδεσμο πριν από τρία χρόνια λόγω κακής συμπεριφοράς».
«Πέσαμε όλοι πάνω του. Εγώ του έριξα δύο με το σίδερο στο κεφάλι, ο..., ο.... και ο... τον χτύπησαν με ξύλο, ενώ ο... με τον... με μαχαίρι. Ο... χτυπούσε και αυτός με μαχαίρι. Τον είδα που έπεσε από δικό μου χτύπημα, δεν είχε αίματα τότε γιατί δεν είχε φάει τις μαχαιριές από τους άλλους ακόμη.... Εγώ έτρεξα μπροστά... γινόταν πόλεμος εκεί και ο καθένας έσωζε το τομάρι του. Η κατάσταση είχε ξεφύγει και γινόταν μάχη σώμα με σώμα, πόλεμος. Είμασταν αποφασισμένοι και οι Παναθηναϊκοί ήταν και μας έσωσε η Αστυνομία που ήρθε και μας διέλυσε με τα δακρυγόνα....».
Ο ίδιος αναφέρει ότι όταν γύρισε σπίτι του περιέγραψε το περιστατικό στη μητέρα του . «Της είπα ότι τον είχα χτυπήσει με το σίδερο και μου είπε να πάω να πάρω πρέζα και να πεθάνω παρά να ζήσω με τις τύψεις». Το περιστατικό επιβεβαιώνει καταθέτοντας και η μητέρα του 38χρονου η οποία προσθέτει ότι της είπε ο γιος της πως «αυτοί οι Ολυμπιακοί που σε παίρνουν μαζί τους, αν σε δουν ότι δεν χτυπάς στη φασαρία, σε χτυπάνε αυτοί..»
Συμπλοκή για αντίποινα
Οπως αναφέρει ο 38χρονος η συμπλοκή στην Παιανία ήταν αντίποινα για δύο περιστατικά που συνέβησαν μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο Παγκράτι. Παρών στα περιστατικά, σύφωνα με την κατάθεση, ήταν και ο 22χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος (σ. σ. ο οποίος εμφανίζεται ως ο επί της ουσίας επικεφαλής του συνδέσμου Παναθηναικού στον Κολωνό ). «Και τις δύο φορές ήταν (σ. σ. εκεί) το παιδί που σκοτώθηκε στην Παιανία από τον Κολωνό και τον είχαμε σταμπάρει από τότε. Αυτός ήταν γνωστός και είχε χτυπήσει δικούς μας στο Παγκράτι». Σε άλλο σημείο, λίγο πριν από την περιγραφή της δολοφονίας αναφέρει : «Δεν καταλαβαίναμε τίποτα εμείς και όσο πλησιάζαμε έτρεχαν να φύγουν όλοι. Μόνο αυτός ο Κολωνιώτης ήταν μπροστάρης. Εμεινε τελευταίος και έγραφε τα επεισόδια με το κινητό τηλέφωνο. Ολοι τον ξέραμε από τα προηγούμενα επεισόδια που ήταν μπροστά με τους άλλους βάζελους και είχε χτυπήσει παιδιά και έτσι πέσαμε όλοι πάνω του».
Ο ίδιος περιγράφει συγκέντρωση που έγινε δέκα ημέρες πριν από τον αγώνα βόλεϊ στο Καραϊσκάκη. Σε αυτήν συμμετείχαν πέντε στελεχη του Ολυμπιακού που αναμένεται να καταθέσουν ως ύποπτοι για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Φιλόπουλου. «Μαζευτήκαμε στην Ερυθρόλευκη Στρατιά, στον σύνδεσμο που είναι κοντά στο Καραϊσκάκη και αποφασίσαμε να πάμε στην Παιανία για να πάρουμε το αίμα μας πίσω», υποστηρίζει και αφού κατονομάζει έξι συνολικά στελέχη του Ολυμπιακού σημειώνει: «Αυτοί έλεγαν οτι θα πάμε να τους.... και όποιος κάνει πίσω θα πεθάνει».
Αργότερα αναφέρεται στη συγκεντρωση των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού στο γήπεδο Καραϊσκάκη λίγο πριν από τον αγώνα βόλεϊ. Παρόντες ήταν τέσσερις εκ των πέντε υπόπτων . «Μας είπαν ότι όποιος δεν ήθελε να πάει, να φύγει, αλλά όσοι πήγαιναν δεν θα έκανε κανένας πίσω γιατί θα τον... οι ίδιοι... Εμένα μου φώναζαν όταν πήγαινα στο γήπεδο, γιατί είμαι πρεζάκι, όμως με φώναξαν για το ξύλο γιατί ξέρουν ότι πηγαίνω πάντα μπροστα...».
Στην πορεία προς την Παιανία σύμφωνα με την κατάθεση πήγαιναν μπροστά τέσσερις εκ των πέντε αρχηγών. « Μαζί μας ήταν και 50 Σέρβοι από τον Ερυθρό Αστερα. Αυτοί που πήγαιναν μπροστά μάς ειδοποιούσαν με τα κινητά για το πού έπρεπε να πάμε... για πόλεμο....» Ο 38χρονος μάλιστα αναφέρεται και στη στάση της πομπής στην Αγία Παρασκευή «Εκεί έφυγαν οι ζητάδες που μας συνόδευαν και βρήκαμε την ευκαιρία να εξοπλιστούμε καλύτερα... Είδα ότι πολλοί Ολυμπιακοί φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, άρβυλα, σίδερα, κράνη». Τέλος, αναφέρεται στη στιγμή της συμπλοκής, ενώ αναφέρει και ηγετικά στελέχη του Ολυμπιακού ως παρόντες στην πρώτη γραμμή. «Πέσαμε στους Παναθηναϊκούς λοξά σε δύο γκρουπ σαν σφήνα. Οι Παναθηναϊκοί μας πέταξαν μολότοφ, πέτρες, μπουκάλια, αλλά εμείς δεν σπάγαμε και πέσαμε απάνω τους. Ημουν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους... Ολοι εκτός από εμένα κρατούσαν μεγάλα μαχαίρια στα χέρια τους...».
Επισημαίνεται ότι τα πέντε στελέχη οπαδών του Ολυμπιακού που αναμένεται να καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα ως υποπτοι για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Φιλόπουλου αρνούνται την κατηγορία, καταδικάζουν το μοιραίο περιστατικό, ενώ αποδίδουν ευθύνες στην αστυνομία για τα επεισόδια. Χαρακτηριστική είναι δήλωση ενός εκ των αρχηγών της Θύρας 7, ο οποίος επισημαίνει ότι τα επεισόδια δεν ήταν προσχεδιασμένα, ενώ αναφέρεται σε προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. να αποποιηθεί των ευθυνών της και ως εκ τούτου «σκοπίμως επιρρίπτει ευθύνες σε προβεβλημένα στελέχη της ολυμπιακής οικογένειας».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι καταθέσεις που αναφέρονται στον 22χρονο ταξιτζή, μέλος συνδέσμου Ολυμπιακού Νίκαιας ο οποίος έχει καταδειχθεί από άλλους μάρτυρες ως δράστης της δολοφονίας. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει εμπλακεί στη δολοφονία του Φιλόπουλου και υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν βρισκόταν καν στην Παιανία. Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του, δούλευε στο ταξί και άκουσε τα επεισόδια από το ραδιόφωνο. Εν συνεχεία συναντήθηκε με την κοπέλα του με την οποία και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ημέρας. Σε αρκετά σημεία της κατάθεσής του αναφέρει ότι πολλές φορές δεν έχει το κινητό μαζί του καθώς το κρατάει η κοπελα του για να ελέγχει τις κλήσεις του. Το αυτό επιβεβαιώνει στην κατάθεσή της και η ίδια, η οποία όμως ομολογεί πως όταν άκουσε από τις ειδήσεις ότι θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία ο σύντροφός της, κατέστρεψε ολοσχερώς και εν συνεχεία πέταξε το κινητό «από τα νεύρα της».
«Θα πέσει ξύλο, να πάμε προετοιμασμένοι»
Ενήμεροι για το μοιραίο ραντεβού της Παιανίας ήταν, όπως προκύπτει από προανακριτικές καταθέσεις που περιέχονται στη δικογραφία, και οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Οπως καταθέτει μέλος συνδέσμου του Παναθηναϊκού Νίκαιας - Κορυδαλλού, δύο ημέρες πριν από τον αγώνα βόλεϊ ηγετικά στελέχη της ομάδας και οι αρχηγοί των συνδέσμων συναντήθηκαν στη Θύρα 13 στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και εκεί τους γνωστοποιήθηκε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι στον αγώνα βόλεϊ «θα πέσει ξύλο και θα πρέπει να πάμε προετοιμασμένοι. Ακουσα τους... (κατονομάζει 3 ηγετικά στελέχη φιλάθλων του Παναθηναϊκού) να λένε ότι αποφάσισαν να βρεθούμε όλοι μαζί στη Δουκίσσης Πλακεντίας στις 13.30 την Πέμπτη για να πάμε οργανωμένοι. Μας είπαν να είμαστε πολλοί επειδή θα ήταν πολλοί και οι Ολυμπιακοί και σίγουρα θα έπεφτε ξύλο», αναφέρει. Ο ίδιος περιγράφει ότι στη συγκέντρωση της Δουκίσσης Πλακεντίας μίλησαν πέντε ηγετικά στελέχη του Παναθηναϊκού και προειδοποίησαν τους οπαδούς για όσα μπορεί να συνέβαιναν... Οπως προκύπτει από καταθέσεις οπαδών της ομάδας, τουλάχιστον πέντε στελέχη του Παναθηναϊκού ήταν στην πρώτη γραμμή των επεισοδίων και ήταν οπλισμένα με ξύλα και πέτρες. Ωστόσο, στην κατάθεσή του στέλεχος του Παναθηναϊκού παραδέχεται ότι ήταν στην Παιανία, αλλά αρνείται ότι συμμετείχε στα επεισόδια. «Πήγα να δω τον αγώνα με ένα φίλο μου.... Είδα έναν πιτσιρικά να τον χτυπάνε οπαδοί του Ολυμπιακού και μπήκα στη μέση να τον σώσω» , αναφέρει, ενώ αρνείται ότι «έβγαλε λόγο» στη συνάντηση της Δουκίσσης Πλακεντίας. «Το λένε επειδή είμαι ο πιο γνωστός Παναθηναϊκός παγκοσμίως...» , υποστηρίζει.
Από τις καταθέσεις μελών συνδέσμων του Παναθηναϊκού επιβεβαιώνεται ότι οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για δύο περιστατικά που συνέβησαν στο Παγκράτι, ωστόσο οι ίδιοι αρνούνται ότι το ραντεβού ήταν στημένο. «Δύο εβδομάδες πριν από τα επεισόδια ηγετικά στελέχη της Θύρας 7 σε συνέλευση στα Καμίνια αποφάσισαν επίθεση στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στον Χολαργό. Για να τσιμπήσουμε, να αγριέψουμε και να πάμε στην Παιανία να παίξουμε ξύλο...». Ετσι έγινε..
Δέκα άτομα παρόντα στο φονικόΕνδείξεις της αστυνομίας για τους δράστες της δολοφονίας του Μ. Φιλόπουλου
Ολοκληρώθηκε, όπως όλα δείχνουν, ο μαραθώνιος των καταθέσεων ενώπιον των αστυνομικών για την αιματηρή συμπλοκή της Παιανίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του νεαρού οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου. Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι η πολυσέλιδη δικογραφία πρόκειται εκτός απροόπτου να παραδοθεί στη Δικαιοσύνη την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα ακόμα και αύριο. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα ονόματα 40 και πλέον οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που συμμετείχαν στα πρωτοφανή επεισόδια δίχως, ωστόσο, να είναι ξεκάθαρο εάν από τα στοιχεία που προέκυψαν μπορεί να απαντηθεί με σαφήνεια το ερώτημα σχετικά με το ποιοι ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Φιλόπουλου. Οπως εξηγούν κορυφαίοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από το προανακριτικό υλικό που έχει συλλέξει η Ασφάλεια Αττικής, προκύπτουν στοιχεία που πιστοποιούν την παρουσία δέκα συνολικά ατόμων στο σημείο της δολοφονίας, δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, εάν αυτά θα κριθούν επαρκή για την έκδοση ενταλμάτων όχι για «απλή» συμμετοχή στα επεισόδια, αλλά κυρίως για φυσική και ηθική αυτουργία στη δολοφονία.
«Γνωρίζουμε ποιοι ήταν στην πρώτη γραμμή των επεισοδίων. Για ορισμένους υπάρχουν ενδείξεις ότι συμμετείχαν στη δολοφονία. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι η δικογραφία θα τους οδηγήσει στο δικαστήριο με τεκμηριωμένα στοιχεία για συμμετοχή στη δολοφονία» τόνισε στην «Κ» κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «Η πιστοποίηση της παρουσίας τους στη Λεωφόρο Λαυρίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μπορέσουν να στηριχθούν κατηγορίες για αυτουργία» προσθέτει ο ίδιος αξιωματικός.
Βασικοί ύποπτοι
Από τις καταθέσεις των ήδη συλληφθέντων για συμμετοχή στα επεισόδια πέντε είναι οι φερόμενοι ως βασικοί ύποπτοι για τη διοργάνωση της αιματηρής συμπλοκής και της δολοφονίας. Ολοι τους αρχικά αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στο συμβάν, προβάλλοντας σε ορισμένες περιπτώσεις άλλοθι που αποδείχτηκαν διάτρητα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 23χρονου οδηγού ταξί και μέλους του συνδέσμου φιλάθλων Ολυμπιακού Νίκαιας, τον οποίο ενέπλεξαν στις απολογίες τους ορισμένοι εκ των συλληφθέντων συνδέοντάς τον ευθέως με τη δολοφονία Φιλόπουλου. Ο 23χρονος είχε υποστηρίξει στους αστυνομικούς ότι την ώρα των επεισοδίων εκείνος εργαζόταν, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι τα στοιχεία που συνέλεξε η αστυνομία δεν επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Αντίθετα, την παρουσία του στα επεισόδια, όχι όμως και τη συμμετοχή του στη δολοφονία του Φιλόπουλου παραδέχτηκε ο 35χρονος «Μανιάτης», κάτοικος και μέλος του συνδέσμου οπαδών Ολυμπιακού Νίκαιας. Ο 35χρονος παραδέχτηκε στους αστυνομικούς ότι ήταν παρών στα επεισόδια καθώς επίσης και ότι είναι αυτός που ακούγεται σε βίντεο που τραβήχτηκε από κινητό (προβλήθηκε από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό) να φωνάζει για «εκδίκηση από τα μανιατάκια» πάνω από τον βαριά τραυματία Φιλόπουλο. Αρνήθηκε, πάντως, οποιαδήποτε συμμετοχή στη δολοφονία του Φιλόπουλου.
Ενας ακόμα από τους φερόμενους ως βασικούς υπόπτους, ο 35χρονος υπάλληλος του γηπέδου «Καραϊσκάκη» και μέλος του συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού στον Κορυδαλλό διέψευσε ότι ήταν παρών στη συμπλοκή και προέβαλε ως άλλοθι ότι βρισκόταν με την αρραβωνιαστικιά του στο σπίτι του. Οταν, μάλιστα, οι αστυνομικοί του παρέθεσαν αποσπάσματα από τις καταθέσεις των συλληφθέντων, σύμφωνα με τις οποίες βρισκόταν στη Λεωφόρο Λαυρίου, έκανε λόγο για «οφθαλμαπάτες». Μακριά από το σημείο της συμπλοκής υποστήριξε ότι βρισκόταν και ο έτερος των βασικών υπόπτων, ο γνωστός ως «Τόλης».
Ο κύκλος των καταθέσεων έκλεισε με την κλήση του 40χρονου μέλους του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίος από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε πρόσωπο «κλειδί» και ενεπλάκη στις καταθέσεις ως ο πρωταίτιος, ο διοργανωτής της συμπλοκής. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στα επεισόδια και υποστήριξε ότι βρέθηκε στην Παιανία ως φίλαθλος προκειμένου να παρακολουθήσει τον αγώνα βόλεϊ και πως την ώρα που έφτασε στη Λεωφόρο Λαυρίου, οι συμπλοκές είχαν ήδη τελειώσει...
ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η δολοφονία του νεαρού οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία δεν είναι ένα έγκλημα που διέπραξε μια αγέλη ανεξέλεγκτων χουλιγκάνων μέσα στην παραφορά μιας ήττας, αλλά μέλη ενός οργανωμένου φασιστικού στρατού που βρίσκεται στην υπηρεσία του κρατικού ολιγάρχη Κόκκαλη, εξέχοντος στελέχους του ανερχόμενου φασιστικού ρωσόδουλου οικονομικο-πολιτικού μπλοκ εξουσίας, το οποίο τώρα προστατεύει δικαστικά και πολιτικά τους δολοφόνους.


Το πογκρόμ της Παιανίας
Η βία της Παιανίας είχε το χαρακτήρα ενός πογκρόμ. Όλα τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι διοργανωτές του ήταν στενά συνδεδεμένοι με την ΠΑΕ και οδηγούν στο αναντίρρητο, λογικά, συμπέρασμα ότι ο Κόκκαλης τουλάχιστον γνώριζε και δεν απέτρεψε αυτό το πογκρόμ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόκυψαν από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ, η αιματηρή σύγκρουση οργανώθηκε από ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ, έναν υπάλληλο της "Θρύλος Α.Ε." και έναν υπάλληλο στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Αυτοί είχαν την ευθύνη του καλέσματος, που είχε ως αποτέλεσμα το μεσημέρι της Πέμπτης να εμφανιστούν έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη τουλάχιστον 400 άτομα από τη «Θύρα 7», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Βήμα , 8/4, πολλοί από τους οποίους ήταν φίλοι και γνωστοί των τριών οργανωτών, ενώ τουλάχιστον 10 άτομα πρέπει να ήταν υπάλληλοι της ΠΑΕ (στο ίδιο). Η σύγκρουση έγινε πριν από έναν αγώνα γυναικείου βόλεϊ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό και σε κάποιο σημείο μακριά από το γήπεδο, από το οποίο περνούσαν όμως όλοι όσοι πήγαιναν να δουν τον αγώνα. Ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, ένας 38χρονος τοξικομανής οπαδός του Ολυμπιακού, καταθέτει ότι δέκα ημέρες πριν από τον αγώνα βόλεϊ έγινε συγκέντρωση στο Καραϊσκάκη. Σ' αυτήν συμμετείχαν πέντε στελέχη του Ολυμπιακού (οι κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Φιλόπουλου). Λέει συγκεκριμένα: «Μαζευτήκαμε στην Ερυθρόλευκη Στρατιά, στο σύνδεσμο που είναι κοντά στο Καραϊσκάκη, και αποφασίσαμε να πάμε στην Παιανία. Αυτοί έλεγαν ότι θα πάμε να τους.... και όποιος κάνει πίσω θα πεθάνει» (τα αποσπάσματα από την κατάθεση του 38χρονου που παραθέτουμε εδώ δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή , 20/4/07). Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση οργανώθηκε σε αντίποινα για δύο περιστατικά που συνέβησαν μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο Παγκράτι. Στη συνέχεια ο 38χρονος αναφέρεται στη συγκέντρωση του τραμπούκικου στρατού του Κόκκαλη (που εμφανίζεται σα φανατικός στρατός τάχα των οπαδών του Ολυμπιακού) στο γήπεδο Καραϊσκάκη λίγο πριν από τον αγώνα βόλεϊ. Καταθέτει τα εξής: «Μας είπαν ότι όποιος δεν ήθελε να πάει να φύγει, αλλά όσοι πήγαιναν δε θα έκανε κανένας πίσω, γιατί θα τον... οι ίδιοι... Εμένα μου φώναζαν όταν πήγαινα στο γήπεδο, γιατί είμαι πρεζάκι, όμως με φώναξαν για το ξύλο, γιατί ξέρουν ότι πηγαίνω πάντα μπροστά... Μαζί μας ήταν και 50 Σέρβοι από τον Ερυθρό Αστέρα. Είδα ότι πολλοί Ολυμπιακοί φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, άρβυλα, σίδερα, κράνη... Πέσαμε στους Παναθηναϊκούς λοξά σε δύο γκρουπ σαν σφήνα. Οι Παναθηναϊκοί μας πέταξαν μολότοφ, πέτρες, μπουκάλια, αλλά εμείς δε σπάγαμε και πέσαμε απάνω τους. Ήμουν στην πρώτη γραμμή μαζί με τους... Όλοι εκτός από εμένα κρατούσαν μεγάλα μαχαίρια στα χέρια τους...» . Παρόμοιες εικόνες μεταφέρονται και στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. Διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία , 30/3: «Στη στάση Λαγός καταστηματάρχες και περίοικοι παρακολούθησαν έντρομοι νέους ανθρώπους να χτυπιούνται ανηλεώς μεταξύ τους με τούβλα, κλομπ, πέτρες, λοστάρια, μολότοφ, μαχαίρια, αξίνες, τσουγκράνες, τσεκούρια, ακόμη και αυτοσχέδιο φλογοβόλο (!) Είδαν ανθρώπους τραυματισμένους να σφαδάζουν στο οδόστρωμα μέσα σε λίμνες αίματος και άκουσαν με φρίκη τη φράση: «Τελείωσέ τον... Μην τον κοιτάς... Τελείωσέ τον! Είναι βάζελος» . Ακόμα η εφημερίδα επισημαίνει πως οι Ολυμπιακοί ετοίμασαν επίθεση-ενέδρα σε όσους Παναθηναϊκούς πήγαιναν στο γήπεδο: «Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έμελλε να φτάσουν 15 λεπτά νωρίτερα από το... ραντεβού στην περιοχή και να στήσουν το δικό τους πόλεμο στα στενά της Λαυρίου αιφνιδιάζοντας τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που έφταναν στην περιοχή» . Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι περίπου 200 άτομα με διακριτικά του Ολυμπιακού είχαν στήσει ενέδρα σ' αυτούς του Παναθηναϊκού, τους οποίους μάλιστα αναζητούσαν στα στενά της περιοχής ρωτώντας τους περαστικούς (in.gr, 29/3). Το πογκρόμ επιβεβαιώνεται και από την εικόνα του άδειου από Παναθηναϊκούς γήπεδο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, παρόλο που ο αγώνας γινόταν στην έδρα τους και τα εισιτήρια είχαν πουληθεί. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν μπόρεσαν να φτάσουν εκεί. Η νίκη του Ολυμπιακού στο παιχνίδι ήταν μία έκπληξη αθλητικά, αφού έσπασε μία παράδοση χρόνων, που ήθελε τον Ολυμπιακό να μην έχει νικήσει ποτέ τον Παναθηναϊκό στο γυναικείο βόλεϊ. Έτσι εξηγείται και η επίθεση στους τέσσερις ποδοσφαιριστές της Μαρκό, που έγιναν στόχος -παρόλο που ήταν προφανές ότι δεν είχαν σχέση με κανένα ραντεβού- μόνο και μόνο επειδή φορούσαν την πράσινη στολή της ομάδας τους. Οι παίκτες της Μαρκό δέχτηκαν επίθεση από «οπαδούς του Ολυμπιακού», όπως δήλωσαν οι ίδιοι, μέσα στο αυτοκίνητό τους ενώ πήγαιναν για προπόνηση. Μαχαίρωσαν τον ένα από αυτούς τρεις φορές στο γοφό και μια στην ωμοπλάτη, ενώ και οι τέσσερις ξυλοκοπήθηκαν. Ο Βασίλης Τσιριγώτης (συμπαίκτης του μαχαιρωμένου Δημήτρη Καραβίδα) δήλωσε στον "Alpha": "Την ώρα που πηγαίναμε στην προπόνηση, βρέθηκαν γύρω μας 40 μηχανάκια και άρχισαν να σπάνε το αυτοκίνητο με ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Στην συνέχεια επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν το Δημήτρη, ενώ λίγα μέτρα πιο μπροστά είχαν βάλει φωτιά σ' ένα άλλο αυτοκίνητο". Είναι χαρακτηριστικό πως στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε αξιοσημείωτος αριθμός Σέρβων του Ερυθρού Αστέρα. Η κορύφωση της βίας ήρθε με τη δολοφονία του Μιχ. Φιλόπουλου. Αυτή ήρθε ως λογική συνέπεια του πογκρόμ και έγινε ακριβώς για να καλυφτεί αυτό το πογκρόμ. Ο Φιλόπουλος χτυπήθηκε γιατί στην υποχώρηση των οπαδών του Παναθηναϊκού έμεινε πίσω και «έγραφε» στο κινητό του τα επεισόδια. Οι δολοφόνοι είχαν στόχο να εξαφανίσουν αυτά τα στοιχεία. Το σκηνικό της φρίκης ολοκληρώνει ο αναπληρωτής διοικητής του ΚΑΤ κ. Σ. Μιτσιάδης για την κατάσταση των τραυματιών που διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο: «Πλημμυρίσαμε στο αίμα, ακόμα και έμπειροι γιατροί σοκαρίστηκαν» (Καθημερινή , 31/3/2007). Ο στόχος αυτής της μαζικής και καλά οργανωμένης επίθεσης ήταν να δώσει ένα χτύπημα στην ιδιοκτησία των Βαρδινογιάννηδων στην ΠΑΕ, ιδιοκτησία που βρίσκεται στο στόχαστρο του σοσιαλφασιστικού μπλοκ, το οποίο έχει ως πράσινο ποδοσφαιρικό του εκπρόσωπο τους Γιαννακόπουλους. Η σημερινή ιδιοκτησία παραπαίει λόγω των συνεχών ποδοσφαιρικών αποτυχιών αυτής της ομάδας, που σε ένα βαθμό βοηθιούνται από τη διείσδυση του σοσιαλφασισμού σε αυτή. Ματώνοντας τους οπαδούς του Παναθηναϊκού μέσα στην αθλητική-υλικοτεχνική βάση των Βαρδινογιάννηδων ο σοσιαλφασισμός ήθελε να τσακίσει ψυχολογικά κάθε αίσθημα ασφάλειας στην εξέδρα του Παναθηναϊκού και να δυναμώσει την αντι-βαρδινογιαννική της πτέρυγα. Ταυτόχρονα αυτή η επίθεση ήταν μία επίδειξη δύναμης από το καθεστώς Κόκκαλη απέναντι στους οποιουσδήποτε αντιπάλους του. Η πρωτοφανής σε βιαιότητα αυτή επιχείρηση έγινε δυνατή από τους συγκεκριμένους τραμπούκους, γιατί τόσο οι ίδιοι όσο και οι διοργανωτές σε επίπεδο διοίκησης, γνώριζαν ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη πολιτική και νομική κάλυψη. Είχαν υπόψη τους τη χρόνια ατιμωρησία των βιαιοπραγιών από τραμπούκους της ομάδας εντός και εκτός γηπέδων, καθώς και την ατιμωρησία των δραστών των αιματηρών επιθέσεων κατά των αθλητικών δημοσιογράφων Συρίγου, Στέλλα και Νικολακόπουλου, από τους οποίους τουλάχιστον οι δύο πρώτοι τα είχαν βάλει με τον Κόκκαλη.


Πώς προστάτεψε το καθεστώς τους δολοφόνους και τον ολιγάρχη
Πράγματι, το καθεστώς αμέσως κατασκεύασε, ή μάλλον είχε έτοιμο, ένα αληθοφανές άλλοθι για τους διοργανωτές του πογκρόμ και τον υπόλογο για τη βία Κόκκαλη. Πρόκειται για το γνωστό σενάριο ενός «στημένου ραντεβού», όπου δύο τραμπούκικοι αντίπαλοι οπαδικοί στρατοί πάνε να «παίξουν ξύλο» και τελικά συμβαίνει το «ατύχημα», για το οποίο την ευθύνη φέρουν οι διοργανωτές του «ραντεβού της βίας» και από τις δύο πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα ρεπορτάζ απέφυγαν να διαφωτίσουν το κρίσιμο ζήτημα, σε ποια ομάδα ανήκαν οι μαχαιροβγάλτες και σε ποια ομάδα οι μαχαιρωμένοι . Αυτό το σενάριο υποστηρίχτηκε από κυβέρνηση, αντιπολίτευση και ΣΥΝ. Πιο «αριστερά», πάντα, το ψευτοΚΚΕ προέκτεινε αυτό το επιχείρημα στη συλλογική ευθύνη του καπιταλιστικού κεφαλαίου, που εμπορευματοποίησε το ποδόσφαιρο, και πρότεινε να καταργηθούν όλες οι ΠΑΕ και να γίνουν ερασιτεχνικές, που στις δοσμένες συνθήκες σημαίνει να καταργηθεί το ποδόσφαιρο ψηλού επιπέδου. Στην ουσία η θέση του ψευτοΚΚΕ σημαίνει ότι η συγκεκριμένη βία πρέπει να μείνει ατιμώρητη. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το κόμμα καλύπτει τον αγαπημένο του ολιγάρχη με τέτοιες «κομμουνιστικές» θέσεις εντός του καπιταλισμού. Όλα τα στοιχεία όμως από τον τόπο του εγκλήματος έδειχναν ότι οι μαχαιροβγάλτες ανήκαν στο στρατό που εμφανίζεται ως Ολυμπιακός και οι μαχαιρωμένοι στον Παναθηναϊκό. Οι Παναθηναϊκοί που ήταν στην Παιανία δε συγκρίνονταν σε αριθμό, οπλισμό και προετοιμασία με το στρατό των επιδρομέων που έφυγε από το Καραϊσκάκη. Οι δημοσιογράφοι μετέφεραν εικόνες ανθρώπων που κατέφευγαν στις γειτονικές οικοδομές, για να βρουν ξύλα για αυτοπροστασία. Είναι πολύ διαφωτιστική η μαρτυρία ενός Παναθηναϊκού στην Καθημερινή (1/4/2007), που ζητάει μάλιστα από την εφημερίδα να κρατηθεί η ανωνυμία του. Η εφημερίδα τον χαρακτηρίζει «φανατικό» και «έμπειρο σε θέματα συνδέσμων»: «Τα ραντεβού για "πέσιμο" είναι μόδα που έχει φτάσει από το εξωτερικό. Σ' αυτές τις συγκρούσεις υπάρχουν άγραφοι κώδικες. Οι λογαριασμοί λύνονται συνήθως με τα χέρια, χωρίς μαχαίρια ή άλλα επικίνδυνα όπλα. Δε χτυπάς πεσμένο αντίπαλο, ούτε και υπάρχει δυσαναλογία στον αριθμό. Στην Παιανία οι Ολυμπιακοί έσπασαν κάθε κώδικα. Πήγαν πολύ περισσότεροι, οπλισμένοι και έτοιμοι για όλα. Οι Παναθηναϊκοί ήταν στην πλειονότητά τους μικρής ηλικίας, ενώ του Ολυμπιακού "ψημένοι" άντρες, αρκετοί απ' αυτούς μπράβοι σε νυκτερινά κέντρα. Πολλοί είχαν μαζί τους μαχαίρια, στιλέτα, λοστούς, αλυσίδες, πυροσβεστήρες. Ήταν πολύ σφοδρή η επίθεση, έξω από κάθε μέτρο. Στο Παγκράτι, όπου είχε δοθεί αντίστοιχο ραντεβού, κανείς Παναθηναϊκός δεν πείραξε πεσμένο Ολυμπιακό. Υπάρχει σεβασμός στον αντίπαλο. Έπεσες; Τελείωσε. Αυτός ο κώδικας παραβιάστηκε από τους Ολυμπιακούς και είδαμε τα επακόλουθα. Το κακό είναι ότι τους Ολυμπιακούς δεν τους ακουμπάει κανείς. Έβγαλαν το μάτι ενός παιδιού στην Πάτρα και ενός δικού μας στη Ριζούπολη και κανείς δεν πήγε φυλακή. Ο κ. Τσιρώνης, υπεύθυνος της αστυνομίας για εκείνο το παιχνίδι, είναι τώρα διευθυντής ασφαλείας στην ΠΑΕ Ολυμπιακός (η υπογράμμιση δικιά μας). Δες το TV MAGIC. Λέγονται απίστευτα πράγματα εκεί, και το βήμα το δίνει η ίδια η ΠΑΕ. Ο Κόκκαλης είχε δηλώσει ότι "αυτούς τους οπαδούς έχουμε και δεν τους αλλάζουμε". Είναι σε ασυλία και μονίμως στο απυρόβλητο. Είναι δυνατόν τόσο μεγάλη συγκέντρωση, με μηχανοκίνητη πορεία που διέσχισε όλη την Αθήνα, να μην την ήξερε η ΠΑΕ, όταν έχει τον αρχηγό της θύρας 7 στο Διοικητικό της Συμβούλιο;» Το βάρος της συλλογής των στοιχείων που αποκάλυπταν την πηγή της βίας και τη διοργάνωσή της από παράγοντες του Ολυμπιακού το ανέλαβε η αστυνομία, που ακόμα βρίσκεται στα χέρια του μισητού από το σοσιαλφασιστικό μπλοκ Πολύδωρα. Ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν αρκετοί ήταν υπάλληλοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός και εταιρειών που έχουν εμπορικές σχέσεις μαζί της, ενώ κάποιοι από τους εμπλεκόμενους είχαν καθήκοντα επιτηρητή της ΠΑΕ για την αποτροπή επεισοδίων στο γήπεδο Καραϊσκάκη ( Ελευθεροτυπία , 22/4/2007)!!! Ένας από αυτούς είχε συλληφθεί όταν τραμπούκοι του Ολυμπιακού έκαναν έφοδο στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης το 2005 και το διέλυσαν, με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει ο αγώνας Πανιωνίου-Ολυμπιακού και στη συνέχεια να χάσει ο Μπέος τον Πανιώνιο, ενώ ο Ολυμπιακός και ο Κόκκαλης δεν έχουν πάθει ακόμα απολύτως τίποτα. Η δίκη των 14 εναντίον των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για 11 πλημμελήματα δεν έχει γίνει ακόμα, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να εφαρμοστεί σ' αυτή την περίπτωση ο νόμος για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, που προβλέπει δίκη εντός τριάντα ημερών. Η συγκεκριμένη δίκη έχει αναβληθεί τέσσερις φορές «λόγω ασθένειας» των κατηγορουμένων. Νέα δικάσιμος έχει οριστεί για το Φλεβάρη του 2008. Η «ασθένεια» δεν εμπόδισε τον 32χρονο Αλ. Παπαδόπουλο, υπάλληλο του Ολυμπιακού και κατηγορούμενο, να συμμετάσχει στα επεισόδια της Παιανίας. Είναι ήδη προφυλακισμένος και κατηγορούμενος για κακούργημα αυτή τη φορά (Βήμα, 22/4/2007). Όταν έφτασε η ώρα να παραδώσει η αστυνομία τον ογκώδη φάκελό της στην εισαγγελία για την άσκηση διώξεων, τότε με αξιοθαύμαστο ζήλο οι αρμόδιοι εισαγγελείς αποφάσισαν να οδηγήσουν το φάκελο αυτό στο αρχείο, εκεί που πηγαίνουν όλοι οι φάκελοι που αφορούν τον Κόκκαλη!!! Αυτή την πορεία την έχει διασφαλίσει το καθεστώς μέσα από αλλεπάλληλα δικαστικά πραξικοπήματα και με την πρόσφατη φασιστική επιχείρηση της κάθαρσης στη δικαιοσύνη, που αποδίδει σιγά-σιγά τους καρπούς της. Έτσι, πριν δέκα χρόνια είχαμε έναν Παπαγγελόπουλο, που σήκωσε στους ώμους του το βάρος της άσκησης ποινικής δίωξης στον Κόκκαλη για κατασκοπία με στοιχεία που συλλέχτηκαν από τα σκονισμένα αρχεία της Στάζι ύστερα από διεξοδικές έρευνες θαρραλέων και έντιμων δημοσιογράφων, όπως η Μπουγάτσου της Καθημερινής (η τελευταία απολύθηκε πρόσφατα, όταν η Καθημερινή αποφάσισε με βαρυσήμαντο άρθρο της σύνταξής της ότι η Ρωσία και όχι η Αμερική είναι ο στρατηγικός εταίρος της χώρας). Σήμερα έχουμε εισαγγελείς που πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων τρανταχτά στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος και ζωντανές μαρτυρίες και ομολογίες. Καθοριστική για την αχρήστευση των στοιχείων ήταν η παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με επικεφαλής ένα κεντρικό πρόσωπο στη διεκπεραίωση της γνωστής δικαστικής «κάθαρσης», τον εισαγγελέα Γ. Σανιδά, που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τον έλεγχο των ερευνών. Αμέσως μετά το θάνατο του Φιλόπουλου επιχείρησε να στρέψει την κατεύθυνση των ερευνών στις ευθύνες της αστυνομίας για ελλιπή αστυνόμευση στην περιοχή ( Καθημερινή , 30/3/2007). Στη συνέχεια ο ίδιος έδωσε εντολή στο διοικητή της Ασφάλειας Δρ. Μπουγούδη να εντοπιστούν άμεσα οι πρωταίτιοι των τραγικών επεισοδίων ( Ελευθεροτυπία , 30/3). Ταυτόχρονα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιου στάλθηκε στη ΓΑΔΑ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Α. Καραφλός, προκειμένου να εποπτεύσει τις αστυνομικές εργασίες της προανάκρισης. Η δικογραφία που σχηματίστηκε για αυτούς που είχαν ήδη συλληφθεί για συμμετοχή στα επεισόδια, οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, παραπέμφθηκε στην 26η ανακρίτρια Παπαγρηγοράκου, η οποία άσκησε ποινικές διώξεις εναντίον τους για κακουργήματα που αφορούσαν στη συμμετοχή στα επεισόδια. Για την υπόθεση της δολοφονίας όμως, εκεί δηλαδή που η αποκλειστική ευθύνη έπεφτε στους συγκεκριμένους τραμπούκους του κοκκαλικού μηχανισμού στον Ολυμπιακό και εκεί που αποκαλυπτόταν ποιος είχε την ευθύνη της μαζικής βίας, η ανακρίτρια άσκησε ποινική δίωξη κατά αγνώστων και στη συνέχεια πάγωσε την υπόθεση. Όπως σχολιάζει η Ελευθεροτυπία , η αδράνειά της προκαλεί ερωτηματικά, αφού είχε στη διάθεσή της από το τέλος Μαρτίου απολογίες κατηγορουμένων που κατονόμαζαν ηθικούς αυτουργούς και δεν έκανε καμία απολύτως κίνηση, αφήνοντας την πρωτοβουλία των ερευνών στην αστυνομία . Ο φάκελος που σχηματίστηκε από τις προανακριτικές καταθέσεις μαρτύρων και τα στοιχεία που είχε μαζέψει η αστυνομία έδειχναν πέντε ηθικούς αυτουργούς, δύο από τους οποίους είναι αρχηγοί της «Θύρας 7», οι Μ. Μπ. και Μ. Κ., ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός, τον Τ. Π., τον Ν. Στ., πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Ολυμπιακού Παγκρατίου και εργαζόμενο στην εταιρεία Ιντρακόμ, και τον Α. Κ., εκπρόσωπο συνδέσμου του Πειραιά και πρώην εργαζόμενο στην ίδια εταιρεία. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του 38χρονου, κάποιοι από αυτούς ήταν και φυσικοί αυτουργοί. Ο φάκελος έπρεπε να παραπεμφθεί στην ανακρίτρια για να εκδώσει εντάλματα σύλληψης. Σε αναμονή αυτών των ενταλμάτων η «Θύρα 7» διοργάνωνε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της ενοχοποίησης των ανθρώπων του τραμπούκικου μηχανισμού που εμφανίζεται ως Ολυμπιακός. Και ξαφνικά ο φάκελος κάπου σκάλωσε, οπότε εμφανίστηκαν τρεις εισαγγελείς, έχοντας εντολές προφανώς από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που πήγαν στην Ασφάλεια «με αποκλειστικό σκοπό να «ξεψαχνίσουν» τη δικογραφία, να εντοπίσουν τυχόν κενά που ήθελαν συμπληρωματικές νομικές κινήσεις, αλλά και να ελέγξουν -σύμφωνα με τη διατύπωση εισαγγελικής πηγής- «αν όλα έγιναν σύννομα προκειμένου να πάρει τον δρόμο της η δικογραφία» (Ελευθεροτυπία , 16/4). Οι τρεις εισαγγελείς αποφάνθηκαν ότι υπήρξε πρόβλημα με τις καταθέσεις που πήρε η αστυνομία, γιατί ήταν ένορκες ακόμα και γι' αυτούς που ομολογούσαν αδικήματα, ενώ, όπως είπαν, σύμφωνα με τη δικονομία, έπρεπε τέτοιες καταθέσεις να λαμβάνονται χωρίς όρκο και με παρουσία δικηγόρου. Δηλαδή ζήτησαν κάτι που ήταν τυπικά νόμιμο για να εξαφανιστεί αυτό που ήταν νομικά αποκαλυπτικό, δίκαιο και συνηθισμένο σε κάθε άλλη περίπτωση. Στην πράξη αυτή η απαίτηση των εισαγγελέων σήμαινε κάλυψη των φονιάδων, γιατί ήταν αδύνατο οι ίδιοι μάρτυρες να εμφανιστούν εν ψυχρώ ξανά με τους δικηγόρους τους και να αποκαλύψουν οργανωμένους δολοφόνους, που τώρα πια έχουν ανασυνταχθεί και έχουν όλο το πολιτικό περιβάλλον ευνοϊκό γι' αυτούς. Τέτοιοι μάρτυρες έχουν κάθε λόγο να τρέμουν για τη ζωή τους, αν ξαναμιλήσουν. Η διαμάχη για τη νομιμότητα ή μη των καταθέσεων μεταφέρθηκε και στο νομικό κόσμο. Η πλειοψηφία αυτών που μίλησαν υποστήριξαν ότι πρέπει να ξεκινήσει νέα διαδικασία, με επικεφαλής τους υπερασπιστές των 17νοεμβριτών, που πρωτοστάτησαν στην καταγγελία της αστυνομίας. Υπήρξαν ωστόσο αρκετοί που υποστήριξαν ότι η προηγούμενη διαδικασία ήταν νόμιμη. Η αστυνομία διαμαρτυρήθηκε και υποστήριξε τη νομιμότητα των ενεργειών της, προβάλλοντας ταυτόχρονα το επιχείρημα -που δε διαψεύστηκε από κανέναν- ότι τις ενέργειες αυτές επόπτευαν οι εισαγγελικές αρχές. Ο Σανιδάς τάχθηκε υπέρ της ακυρότητας των καταθέσεων και συνέστησε στους αστυνομικούς να χαμηλώσουν τους τόνους. Στη συνέχεια συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε ότι όσες καταθέσεις είναι «αυτονοεχοποιητικές» θα πάνε στο αρχείο!!! Δηλαδή πάρθηκε η καταπληκτική απόφαση να μην ασκηθούν οι διώξεις κατά των πέντε ηθικών αυτουργών με βάση αυτές τις καταθέσεις, αλλά να διενεργηθεί από την αρχή προκαταρκτική εξέταση από τις εισαγγελείς Πρωτοδικών Μαρουσώ Καλαντζή και Ελένη Ραΐκου. Οι εισαγγελείς θα καλούσαν τους πέντε σε απολογία και θα χρησιμοποιούσαν εναντίον τους μόνο τη μαρτυρική κατάθεση του 38χρονου από το σύνολο 75 καταθέσεων που είχαν πάρει οι αστυνομικές αρχές ( Ελευθεροτυπία , 17/4/2007). Με λίγα λόγια, η ανώτατη εισαγγελική αρχή λειτούργησε ως συνήγορος υπεράσπισης των πέντε κατηγορούμενων για ηθική αυτουργία . Μετά την αποκατάσταση της «δικονομικής τάξης» αναβλήθηκε και η διαδήλωση της «Θύρας 7», αφού ο σκοπός της είχε πραγματοποιηθεί. Οι συνήγοροι των πέντε, μεταξύ των οποίων και ο δικηγόρος του ναζιστή Ανδρουτσόπουλου Τ. Μιχαλόλιας, είχαν εύκολο έργο σε μία υπόθεση που υπονομεύτηκε από την πρώτη στιγμή. Οι πελάτες τους αρνήθηκαν κάθε κατηγορία.
Να καταγγείλουμε τη φασιστική βία του καθεστώτος Κόκκαλη
Μ' αυτόν τον τρόπο μπήκαν οι βάσεις για να μείνει και αυτή τη φορά, όπως πολλές άλλες στο παρελθόν, η βία του μηχανισμού Κόκκαλη μέσα στον Ολυμπιακό ατιμώρητη. Ο ίδιος ο Κόκκαλης κρύφτηκε πίσω από το άλλοθι που του έδωσε το καθεστώς για στημένο ραντεβού και για ευθύνη όλων των ομάδων για τη βία. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έβγαλε μία ανώδυνη ανακοίνωση ότι καταδικάζει τη βία στον αθλητισμό και ότι όσοι συμμετέχουν σε βίαια επεισόδια, όπως αυτό της Παιανίας, δεν ανήκουν στην «οικογένεια του Ολυμπιακού». Αμέσως μετά όλους αυτούς τους αγκάλιασε «η οικογένεια», όπως είχε αγκαλιάσει και τον κατηγορούμενο για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, που συνελήφθη ξανά στην Παιανία και παραμένει υπάλληλος της Ιντρακόμ. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση για τη συγκάλυψη είναι αυτή του μέλους του ΔΣ της ΠΑΕ, για το οποίο η τελευταία ανακοίνωση της διοίκησης αναφέρει ότι για οποιαδήποτε μέτρα εναντίον του θα αναμένει να ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία! Ένας από τους πέντε κατηγορούμενους, εργαζόμενος στην Ιντρακόμ και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ολυμπιακού Παγκρατίου, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι βρισκόταν στην εργασία του την ώρα των επεισοδίων. Επικαλέστηκε ενώπιον των εισαγγελέων ανώτερους υπαλλήλους της Ιντρακόμ, οι οποίοι, όπως είπε, μπορούν να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό του. Ωστόσο στην προανακριτική δικογραφία υπάρχουν μαρτυρίες που τον εμφανίζουν να βρισκόταν στην Παιανία και όχι μόνο να συμμετείχε στα επεισόδια, αλλά και να ήταν στην «πρώτη γραμμή» μαζί με ηγετικά στελέχη συνδέσμων του Ολυμπιακού. Στελέχη της ΠΑΕ έσπευσαν να καλύψουν έναν από αυτούς που υποδείχτηκε από τους συλληφθέντες ως διοργανωτής και εμπλεκόμενος στα επεισόδια της Παιανίας, δηλώνοντας ότι «την ώρα των επεισοδίων εργαζόταν στο γήπεδο...» . Πριν από μερικά χρόνια, σε ενέδρα που είχε στηθεί στην Καλλιθέα από όπου θα περνούσε το πούλμαν με τους μπασκετμπολίστες του Παναθηναϊκού, συνελήφθηε ένας από τους δράστες, ο οποίος ήταν υπάλληλος της Ιντρακόμ. Ούτε καταδικάστηκε ποτέ ούτε υποβιβάστηκε στην εργασία του ( Καθημερινή , 1/4/2007). Η πολιτική απάντηση της κυβέρνησης στη δολοφονία ήταν να αναστείλει τη λειτουργία όλων των αθλητικών συνδέσμων , βάζοντάς τους όλους στο ίδιο τσουβάλι για άλλη μία φορά. Αυτή η γενική και συλλήβδην απαγόρευση βοήθησε τον Κόκκαλη, γιατί του έδωσε την ευκαιρία να συγκροτήσει ένα αντιαπαγορευτικό μέτωπο με θύρες από όλες τις ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Παναθηναϊκού, που έβγαλαν κοινή διακήρυξη κατά του συγκεκριμένου μέτρου. Δε γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσει στην πράξη αυτό το μέτρο και αν πράγματι θα έχει κάποια αποτελεσματικότητα ενάντια στη συγκεκριμένη μερίδα των οπαδών του Ολυμπιακού που συγκροτούν το στρατό της βίας και οι οποίοι δεν έχουν σε καμία περίπτωση σχέση με τον πλατύ δημοκρατικό κόσμο αυτής της ομάδας. Είναι γεγονός πάντως ότι μόνο στον Ολυμπιακό του Κόκκαλη υπάρχουν τόσο ανοιχτοί δεσμοί μεταξύ διοίκησης ΠΑΕ και τμήματος των συνδέσμων των οπαδών, δεσμοί που φτάνουν μέχρι και την εκπροσώπησή τους στο διοικητικό συμβούλιο. Αντιδρώντας στο τσουβάλιασμα η διοίκηση της ΠΑΕ του Παναθηναϊκού με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι έχει απομονώσει σε ένα μεγάλο βαθμό τους οργανωμένους, κάνοντας έμμεση αλλά πολύ σαφή καταγγελία για την υπόθαλψη της βίας από την ΠΑΕ του Ολυμπιακού και τη σχέση της με τους συνδέσμους της. Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού αναφέρει για τη σχέση της ΠΑΕ με τους συνδέσμους ότι: «Δεν τους έχει αναγνωρίσει. Δεν τους έχει χρησιμοποιήσει για να αλλάξει διοίκηση. Δεν τους έχει χρησιμοποιήσει για να κερδίσει παιχνίδι. Δεν τους έχει συμπεριλάβει στη διοίκησή της. Δεν τους έχει χρησιμοποιήσει για να κάνει πολιτική και να περάσει τη γραμμή της πουθενά. Δεν τους έχει δώσει δημόσιο βήμα μέσα από εκπομπές οπαδικές. Δεν έχει ναυλώσει καράβια και αεροπλάνα για να τους μεταφέρει κάπου με δωρεάν εισιτήρια. Δεν έχει κινηθεί για να τους ελευθερώσει ύστερα από συλλήψεις από επεισόδια, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο. Δεν τους έχει αναγορεύσει σε συνομιλητές της για διώξιμο προπονητών και επιλογές παικτών. Δεν περίμενε την απόφαση της Σούπερ Λίγκα για να σταματήσει τη διάθεση εκτός έδρας εισιτηρίων. Δεν τους έχει χρησιμοποιήσει για να δηλώνει έμμεσα με πανό τις απόψεις της» . Όμως ούτε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ούτε κανείς άλλος δεν τόλμησε να καταγγείλει, και μάλιστα πιο ανοιχτά, όπως έπρεπε, ότι στον Ολυμπιακό, σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες που διαθέτουν επίσης χούλιγκαν και τραμπούκους, είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης που προωθεί για χρόνια τη βία στις τάξεις των οπαδών κυρίως μέσα από το δόγμα της νίκης με κάθε μέσο, μέσα σε καθεστώς πλήρους ανοχής και ατιμωρησίας. Αυτός είχε αποκαλέσει «κότες» τους παίκτες του Παναθηναϊκού σε ένα κρίσιμο παιχνίδι στη Ριζούπολη το 2003, που χαρακτηρίστηκε από την επίθεση με πέτρες στην αποστολή του Παναθηναϊκού και από το κλίμα της τρομοκράτησης του αντιπάλου που έφτιαξε η εξέδρα. Ο πρόεδρος της ομάδας επίσης κάλεσε τους παίκτες πριν από το παιχνίδι με την ουκρανική Σαχτάρ, πέρσι, «πάση θυσία, ακόμη μπουνιές και κλωτσιές, αν χρειαστεί, να πάρουμε την νίκη » χωρίς να καταγγελθεί από κανέναν. Είναι πλήθος τα επεισόδια ατιμώρητης μέχρι σήμερα βίας που εμφανίστηκαν κατά την προεδρία του καθεστωτικού ολιγάρχη και που ακολούθησαν μία κλιμάκωση μέχρι τη βία της Παιανίας. Στο καθεστώς της ασυλίας των ηθικών και φυσικών αυτουργών της βίας αναφέρεται πολύ διεξοδικά το άρθρο του Βήματος (8/4) με τίτλο «Χουλιγκανικό παρακράτος Κόκκαλη», όπου περιγράφεται πώς αστυνομία και Κόκκαλης συνεργάζονται για να καλύπτουν τους τραμπούκους: «Τακτικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και «ανοιχτή γραμμή» με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ . διατηρούσαν επί σειρά ετών τουλάχιστον πέντε αρχιχούλιγκαν του Ολυμπιακού, από τους οποίους τρεις διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην αιματηρή συμπλοκή της Παιανίας… Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, η ΠΑΕ μέσω τεσσάρων ή πέντε συνεργαζόμενων δικηγόρων φρόντιζε να υπερασπίζεται τους οπαδούς που κατηγορούνταν για επεισόδια, ενώ πλήρωνε και τις εγγυήσεις για την αποφυλάκισή τους όποτε, έπειτα από επεισόδια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, κατέληγαν στη φυλακή (οι υπογραμμίσεις δικές μας). Ενδεικτική των προσβάσεων που διέθεταν ορισμένοι επικεφαλής των συνδεσμιτών… είναι η χορήγηση εισιτηρίων στις θέσεις των επισήμων στον αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη (3-0) το 2003, όπου είχαν προκληθεί σοβαρά επεισόδια. Αρκετοί από τους αρχιχούλιγκαν του Ολυμπιακού εμφανίστηκαν κατά καιρούς σε θέσεις υπαλλήλων της ΠΑΕ ή θυγατρικών εταιρειών και, όπως λέγεται, υπήρχε φροντίδα για χρηματοδότησή τους , ενώ δύο υπάλληλοι της ΠΑΕ είναι ήδη κατηγορούμενοι και για συμμετοχή στο μακελιό της Παιανίας… Ορισμένοι από τους αρχιχούλιγκαν, πάντως, τα τελευταία χρόνια κρατούσαν «ανοικτή γραμμή» και με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ ., προκειμένου να διοχετεύουν πληροφορίες ειδικά για τη συμμετοχή οπαδών του Παναθηναϊκού στα επεισόδια ή να προσπαθούν να πείσουν τους αστυνομικούς να χαλαρώσουν τους ελέγχους τους στις θύρες του γηπέδου Καραϊσκάκη κατά την προσέλευση των οπαδών» . Η αστυνομία δε θα μπορούσε να επιδείξει αυτή τη στάση συνεργασίας με τους τραμπούκους του Κόκκαλη, στάση που δεν έχει καταγγελθεί από κανένα, αν δεν είχε άνωθεν πολιτικές εντολές. Θα θυμίσουμε εδώ πως, όταν ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη πριν από τον αγώνα με τον Πανιώνιο, συγκλήθηκε σύσκεψη στον Πειραιά με τη συμμετοχή του δημάρχου Αγραπίδη, βουλευτών, πολιτικών και κοινωνικών φορέων, κι έβγαλαν ψήφισμα υπέρ του Ολυμπιακού πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Εφετείου, στο οποίο έκανε προσφυγή ο Κόκκαλης. ʼμεσο αποτέλεσμα αυτού του ψηφίσματος ήταν καταρχάς η απόφαση του Εφετείου για επιστροφή των βαθμών και, όπως αναφέραμε παραπάνω, το ότι η δίκη των συλληφθέντων για τα επεισόδια έχει αναβληθεί τέσσερις φορές και δεν έχει γίνει ακόμα. Θα θυμίσουμε επίσης πως μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί οι δράστες των αιματηρών επιθέσεων κατά των αθλητικών δημοσιογράφων Συρίγου και Στέλλα, που είχαν έρθει σε αντιπαράθεση με τον ολιγάρχη. Το πιο μεγάλο ζήτημα ωστόσο είναι ότι μέσα στη βία του καθεστώτος Κόκκαλη κρύβεται ο καθαρά πολιτικός φασισμός, και μάλιστα ο φασισμός. Δεν πρόκειται μόνο για το ότι τα τελευταία χρόνια έγινε δημοφιλές το ναζιστικού τύπου σύνθημα «βαζελοκτονία» με πανό στην κερκίδα και με διακίνηση αυτοκόλλητων (από τους “ούλτρας” του Ολυμπιακού), ένα σύνθημα που έγινε πράξη στην Παιανία. Πρόκειται για το ότι τελευταία στους αγώνες του Ολυμπιακού εμφανίζονται πολλά πανό του συνδέσ΅ου Misfits της Καλλιθέας, που έχει σή΅α τη νεκροκεφαλή των SS, και ανάμεσα σ' αυτά εμφανίζονται και πανό με τον αγκυλωτό σταυρό σε περίοπτη θέση χωρίς να ενοχλείται κανένας . O σύνδεσ΅ος Misfits είναι «νόμιμος» με έδρα και τηλέφωνο. Πριν από λίγο καιρό και για πολλούς ΅ήνες κάποιοι που αυτοδιαφη΅ιζόντουσαν ως εθνικιστές Ολυ΅πιακοί είχαν ιστοσελίδα ΅ε τον τίτλο «Red Nasionalists», που σή΅ερα έχει αποσυρθεί. Το κεντρικό σύνθη΅ά τους ήταν: «ΘΡΥΛΟΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ!». Σε σχετικό κο΅΅άτι αναφέρουν τις «15 αρχές του RED-NATIONALISTS ΤΟΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΗΣ “ΠΟΡΦΥΡΑΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ”» . Εκεί ΅εταξύ άλλων ανέφεραν: «θέση έχουν οι Ολυ΅πιακοί, οι πατριώτες και οι εθνικιστές. Οποιοσδήποτε άλλος απορρίπτεται... Μπορούν να παραβρεθούν είτε Ολυ΅πιακοί είτε συναγωνιστές άσχετοι ΅ε την ιδέα του Ολυ΅πιακού, χωρίς ό΅ως δικαιώ΅ατα πέραν της ελευθερίας του λόγου τους. Οι Red-Nationalists, κατά κόσ΅ον “Πορφυρά Φάλαγγα”, δεν αποτελούν επίση΅ο σύνδεσ΅ο του Ολυ΅πιακού. Δεν αποτελούν καν σύνδεσ΅ο (προς το παρόν). Δεν έχου΅ε σχέση ΅ε τη Θύρα 7 σαν “Πορφυρά Φάλαγγα” τουλάχιστον προς το παρόν. Διεκδικού΅ε έναν Ολυ΅πιακό που τον πρώτο λόγο έχει ο σκεπτό΅ενος και βίαιος συνά΅α ΛΑΟΣ του, καθώς και ΅ια Ελλάδα που τον πρώτο λόγο θα έχουν τα ΠΑΙΔΙΑ της» (από το περιοδικό Γαλέρα, Απρίλης 2007). Πριν από ένα χρόνο είδαμε ρώσους τραμπούκους της ΤΣΣΚΑ να έρχονται καλεσμένοι από τραμπούκους του Ολυμπιακού για να δείρουν Παναθηναϊκούς στο Παγκράτι. Είναι γνωστό επίσης ότι ο Ολυμπιακός έχει αδελφοποιηθεί με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, που εκφράζει πολιτικά τους σέρβους γενοκτόνους της Βοσνίας, και η «Θύρα 7» με την αντίστοιχή της στη σέρβικη ομάδα θύρα Delije. Αυτή βρισκόταν υπό τη διοίκηση του σέρβου σοβινιστή σφαγέα Αρκάν στη διάρκεια του εθνοεκκαθαριστικού πολέμου στη Βοσνία και μέλη της συμμετείχαν στα δολοφονικά τάγματά του (από άρθρο της αγγλικής Observer, 18/1/2004). Αυτοί έβαλαν χέρι βοηθείας στην Παιανία. Όλα τα πιο πάνω δεν μπορεί παρά να συνδέονται άμεσα με το σημερινό ιδιοκτήτη της ομάδας. Η ΟΑΚΚΕ είχε έρθει αντιμέτωπη με τη βία των τραμπούκων που, φωνάζοντας «κάτω τα χέρια από τον Ολυμπιακό και τον Κόκκαλη», σκίσανε μία-μία όλες μας τις αφίσες στο Κερατσίνι, που καλούσαν σε καταψήφιση του ανθρώπου του Κόκκαλη Σαλαλέ στις δημοτικές του 2006. Ένας από αυτούς τότε, μισότρελος από μίσος, μας δήλωσε ότι ευχαρίστως θα μας ξεκοίλιαζε, αν το αφεντικό του ο Κόκκαλης, που του έδινε ψωμί, του το ζητούσε. Η ΟΑΚΚΕ αντιμετώπισε τότε τους τραμπούκους με το γνωστό τρόπο της ανοιχτής καταγγελίας μέσα στο λαό του Κερατσινιού με ντουντούκα και προκήρυξη και στη βάση της γραμμής του ενιαίου αντιφασιστικού μετώπου. Μέσα σε αυτό το κλίμα της καταγγελίας κόλλησε και την αφίσα της για την υπερψήφιση του Μελά, ώστε να μην εκλεγεί ο Σαλαλές, η δημοτική κίνηση «Καινούρια Μέρα». Έτσι κόπηκε το χέρι τους και οι Κόκκαλης-Σαλαλές έχασαν για λίγους ψήφους τη δημαρχία του Κερατσινιού. Η ΟΑΚΚΕ έκανε νέα καμπάνια καταγγελίας του καθεστώτος Κόκκαλη με την αφίσα της με τίτλο «ΠΑΙΑΝΙΑ: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΚΚΑΛΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ. Δημοκρατική αντίσταση στο φασισμό που εμφανίζεται σα χουλιγκανισμός» . Αυτή πρέπει να είναι η δημοκρατική απάντηση στη δολοφονική βία, ένα πλατύ μέτωπο ανοιχτής καταγγελίας για τη συσπείρωση του λαού ενάντια στον εκφασισμό της χώρας. Η σοσιαλφασιστική βία, περισσότερο από κάθε άλλη φασιστική βία, αντιμετωπίζεται πρώτα με πολιτικά μέσα και μετά με αστυνομικά, και το πρώτο πολιτικό μέτρο είναι η αποκάλυψη των πολιτικών και ηθικών υπαίτιων της βίας αυτής

 


Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 8 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αθλητικά νέα